Siirry sisältöön

Kirvesvartta työkyvystä

Kela palvelee | 17.11.2020
Anna Heikkinen
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

Soittelin viime viikolla ystäväni kanssa. Yhteydenoton syynä oli hänen lähestyvät 50-vuotisjuhlansa. Kuulumisia vaihtaessa puhe kääntyi myös terveysasioihin. Tuskailimme toisillemme sitä, miten nykyisin työpäivistä ei palaudu enää samalla tavalla. Ystäväni pohti, että miten tässä jaksaa olla töissä eläkeikään saakka, kun ”kroppa alkaa kremppailla vähän joka kohdasta, mutta mieli käy vielä rippikoulua”.

Ukkini sanoi aikanaan, että ”paraskaan kirves ei pysy käytettäessä terävänä ilman teroitusta”. Vanhaa hyvää kirvestä on huollettava tasaisin väliajoin, että se pysyy toimivana työkaluna.

Jokaisella on vastuu huolehtia omasta työkyvystään, ja siihen on saatavilla tukea.

Vastaavasti mielestäni 50-vuotias on arvokasta työvoimaa mille tahansa yritykselle ammattitaitonsa, osaamisensa ja elämänkokemuksensa ansiosta. Ikä tuo kuitenkin usein mukanaan terveydellisiä haasteita. Siksi on äärimmäisen tärkeää tukea näiden pitkää työuraa tehneiden työkykyä ja edistää kaikin mahdollisin keinoin heidän työhön paluutaan esimerkiksi työttömyyden jälkeen. Jokaisella on vastuu huolehtia omasta työkyvystään, ja siihen on saatavilla tukea.

Ensimmäisenä asiasta kannattaa rohkeasti keskustella hoitavan lääkärin tai työterveyshuollon kanssa. Heidän kanssaan suunnittelette yhdessä juuri sinulle sopivimman kuntoutuspolun. Kuntoutukseen pääseminen on mahdollista, olitpa sitten tällä hetkellä työelämässä tai sen ulkopuolella. Kuntoutus voi olla työelämässä olevalla esimerkiksi Kiila-kuntoutusta, moniammatillista yksilökuntoutusta tai sairausryhmäkohtaisia sopeutumisvalmennuskursseja. Työelämän ulkopuolella oleville on näiden lisäksi tarjolla vielä Taito-kurssi.

Kuntoutukseen pääseminen on mahdollista, olitpa sitten tällä hetkellä työelämässä tai sen ulkopuolella.

Kun vastassa on tilanne, että terveys ei enää salli tehdä omaa työtä, mutta halua pysyä työelämässä vielä riittää, ei silloinkaan kannata vielä heittää kirvestä kaivoon (kuten ei ukkikaan tehnyt). Näissä tilanteissa on mahdollista hakea Kelan järjestämää ammatillista kuntoutusta. Sen tavoitteena on kouluttautuminen uuteen ammattiin. Pitkän työuran tehneille kuntoutuksesta vastaa Kelan sijasta oma työeläkelaitos. Se kuntoutus voi olla uudelleenkoulutusta, työkokeilua tai työhönvalmennusta.

Jos oma työ sujuu, mutta ei täysiaikaisesti, voi yhtenä ratkaisuna voi olla myös osatyökyvyttömyyseläke. Ja iän karttuessa sopivin ratkaisu voi olla varhennettavana myönnettävät työeläkkeet kuten osittainen vanhuuseläke tai työuraeläke.

Vuosien saatossa kirveen varsikin kului melko onnettomaksi, eikä ukki vartta koskaan uusinut. Mutta ei ukki puolestaan sitä kirvestäkään koskaan hylännyt, vaikka hänelle ostettiin uusikin kirves vanhan tilalle. Vanhaa käytettiin silloin kun tarvittiin ”sitä parasta työkalua, mikä pitäjästä löytyy”. Kuten ukki piti huolta kirveestään, pidä sinäkin huoli itsestäsi.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.