Siirry sisältöön

Kesätyöt + yleinen asumistuki = harmaita hiuksia?

Kela palvelee | 28.4.2020
Aliisa Raskinen
etuuskäsittelijä
Kuuntele artikkeli

Kesätyöt lähestyvät – mitä ihmettä asumistuelle pitäisi tehdä? Kesätöistä saatavat tulot ja niiden vaikutukset asumistukeen aiheuttavat monille opiskelijoille päänvaivaa. Nyrkkisääntönä on hyvä pitää 400 euron tulorajaa kuukaudessa. Kun ruokakunnan tulot nousevat vähintään 400 e/kk edellisessä päätöksessä huomioituihin tuloihin verrattuna, tulojen muutoksesta pitää ilmoittaa Kelaan. Vastaavasti jos tulot laskevat vähintään 200 e/kk, asumistuki tulee myös tarkistuttaa. Asumistuessa tulot huomioidaan bruttomääräisinä eli ennen veroja, ja myös veronalaiset henkilökuntaedut ja palkanlisät Kela laskee tuloksi.

Tukea ei kannata tarkistaa turhaan, jos tarkistamisen perusteet eivät täyty. Jos olet epävarma, voit kysyä neuvoa puhelinpalvelustamme tai kysyä asiasta lähettämällä verkon kautta viestin. Puhelut ja viestit ohjautuvat asiantuntijoillemme, jotka auttavat sinua mielellään asiassa eteenpäin. Muista myös asumistuen laskuri!

Tukea ei kannata tarkistaa turhaan, jos tarkistamisen perusteet eivät täyty.

Kun tuki on tarkistettava, suosittelemme ilmoittamaan muuttuneista tuloista verkossa Yleisen asumistuen hakemuksella. Hakemukseen kannattaa kirjata mahdollisimman tarkasti tiedot nykyisistä ja tulevista tuloista. Näin vältyt käsittelijöiden mahdollisilta lisätarkennuspyynnöiltä ja hakemuksesi käsittely nopeutuu. Täytäthän hakemuksen kaikki kohdat ja toimitat tarvittavat liitteet. Hakemukseen tarvittavat liitteet löydät listattuna täyttämäsi verkkohakemuksen lopusta.

Tulojen muutoksen takia asumistuki tarkistetaan sitä kuukautta seuraavan kuukauden alusta, josta alkaen tulojen muutos on ollut voimassa kuukauden 1. päivästä alkaen. Huh, olipa virke!

Sama toisin sanoen: kun tulot ovat muuttuneet, täytyy välissä olla yksi kokonainen kuukausi uusilla tuloilla ennen kuin Kela tarkistaa tuen. Kun tulojen muutoksen ja tarkistamisen välillä on tällainen puskuriaika, ehtivät lyhytaikaiset työsuhteet usein päättyä ennen tarkistusta. Näin ollen lyhytaikaisilla työsuhteilla ei ole vaikutusta asumistukeen.

Otetaan esimerkiksi opiskelija, jonka työsuhde alkaa 4.5. ja jonka asumistuki tarkistettaisiin näin ollen 1.7. alkaen. Jos kuitenkin työsuhde ehtii päättyä ennen heinäkuuta, asumistukea ei tarvitsekaan tarkistaa, eikä tarkistushakemustakaan tarvita. Jos työsuhde kuitenkin jatkuisi esimerkiksi 31.7. saakka, tuki pitäisi tarkistaa ja laskettavaksi tulisi keskiarvotulo.

Asumistukea ei kannata suin päin lakkauttaa kesätöiden takia.

Taustatiedoksi tässä vaiheessa, että yleinen asumistuki myönnetään yleensä toistaiseksi ja tarkistetaan vähintään kerran vuodessa. Tuki maksetaan kuitenkin kerran kuukaudessa, jolloin myös sen määrä perustuu kuukausituloon. Kaikilla ei kuitenkaan palkka ole joka kuukausi saman suuruinen. Jos asiakkaan tulot vaihtelevat (eli eivät pysy muuttumattomana vähintään 3 kuukauden ajan tuen myöntämisestä tai tarkistamisesta eteenpäin), asumistuki pitää laskea keskiarvotulon perusteella. Kela arvioi keskiarvotulon yhteistyössä asiakkaan kanssa sen perustella, mitä asiakkaan arvioidaan ansaitsevan seuraavan 12 kuukauden aikana.

4.5.–31.7. kesätöitä paiskivan opiskelijamme asumistuki tarkistettaisiin siis 1.7. alkaen. Keskiarvotuloa varten hänen tulojaan tarkastellaan silloin ajalla 1.7.2023–30.6.2024. Koska kristallipalloa seuraavaan vuoteen ja sen kesän kesätöihin ei ole, arvio tehdään yleensä kuluvan vuoden tietojen perusteella. Siksi opiskelijan kesäaikana saatavat palkkatulot huomioidaan samanlaisina myös tulevalle kesälle.

Jos työskentelet opintojen ohessa osa-aikaisesti tai palkkatuloja on vähän tai ei lainkaan, voi asumistuki säilyä edelleen täysimääräisenä kesänkin ajan. Ainakaan asumistukea ei kannata suin päin lakkauttaa kesätöiden takia.

Muutatko kesäksi toiselle paikkakunnalle? Asumistuen maksu voi jatkua, jos muutto on tilapäinen.

Jos muutat kesän ajaksi vanhempiesi luokse tai työn vuoksi toiselle paikkakunnalle ja maksat opiskelupaikkakuntasi asunnosta vuokraa, sinulla voi olla edelleen mahdollisuus saada asumistukea varsinaiseen asuntoosi. Jos vanhempien luokse muutto on väliaikaista, voimme Kelassa katsoa sinun olevan vain tilapäisesti poissa asunnoltasi. Silloin asumistuen maksu voi jatkua, eikä asumistukea kannata lähteä lakkauttamaan. Suosittelemme olemaan yhteydessä Kelaan ja kertomaan tilanteestasi. Näin emme turhaan lakkauta tukeasi, vaikka väestörekisterikeskuksesta tulisikin ilmoitus muutosta vanhempiesi luokse.

Jos tulot ja asumistuki aiheuttavat päänvaivaa etkä tiedä, miten sinun pitää toimia, olethan meihin rohkeasti yhteydessä. Tulojen ja asumistuen yhdistelmä ei ole aina niin yksiselitteistä meillekään, mutta takaamme että löydämme ratkaisun yhdessä!

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.