Siirry sisältöön

Avaa kirje asumistuen vuositarkistuksesta

Kela palvelee | 3.6.2020
Aliisa Raskinen
etuuskäsittelijä
Kuuntele artikkeli

Yleinen asumistuki myönnetään yleensä toistaiseksi, ja se tarkistetaan viimeistään silloin, kun tuen myöntämisestä tai edellisestä tarkistuksesta on kulunut vuosi. Vuositarkistuksen yhteydessä tukesi määrä laitetaan ajan tasalle seuraavan vuoden ajaksi. Jos ruokakunnan olosuhteet muuttuvat, tuki voidaan tarkistaa jo aikaisemmin. Tätä kutsutaan välitarkistukseksi. Sinun pitää itse ilmoittaa Kelaan mahdollisista tukeen vaikuttavista muutoksista.

Asumistuki tarkistetaan vähintään kerran vuodessa. Sinun pitää hakea vuositarkistusta Kelasta.

Noin kuukautta ennen vuositarkistuksen ajankohtaa saat kotiisi kirjeen, jossa muistutamme hakemuksen tekemisestä. Vuositarkistuksen ajankohdan voit halutessasi itse tarkistaa edellisestä asumistuen päätöksestä.

Tarkistushakemuksen täytät kätevästi verkossa. Klikkaamalla asiointipalvelussa vasemmasta reunasta kohdasta Hakemukset ja ilmoitukset ja valitsemalla sen jälkeen Asumisen tuet pääset täyttämään vuositarkistushakemuksen. Muista täyttää asumistuen hakemus huolellisesti ja laittaa mukaan tarvittavat liitteet. Liitteiden toimittamista ei kannata turhaan viivytellä, jotta hakemuksen käsittely ei pitkity.

Liitteiden toimittamista ei kannata turhaan viivytellä, jotta hakemuksen käsittely ei pitkity.

Tarvittavat liitteet löydät listattuna hakemuksen lopusta. Myös määräaika liitteiden toimittamiselle on kirjattu hakemuksen loppuun.  Valtaosa tuloistasi on Kelalla jo tiedossa – kiitos vauhdilla edenneen digitalisaation. Palkkatositteita ei tarvitse enää erikseen lähettää, sillä palkkatiedot näemme suoraan tulorekisteristä. Myöskään muiden viranomaisten, kuten esimerkiksi työttömyyskassojen ja työeläkelaitosten maksussa olevista etuuksista emme tarvitse tositteita. Kela saa vuokratiedotkin monilta vuokranantajilta suoraan. Jos lisäselvityksiä tarvitaan, olemme sinuun yhteydessä.

Yleensä vuositarkistuksessa tulot lasketaan aiemmin saamiesi palkkatulojen perusteella. Jos palkkatulosi vaihtelevat kuukausittain, laskemme sinulle keskimääräisen kuukausipalkan aikaisemmin saatujen palkkatulojen perusteella. Jos mahdollista, käytämme palkkakertymää noin vuoden ajalta. Näin saamme huomioitua palkkatulojen vaihtelut pidemmältä ajalta ja laskennallinen kuukausitulo on totuudenmukaisempi.

 Jos lisäselvityksiä tarvitaan, olemme sinuun yhteydessä.

Vuositarkistushakemusten käsittelyaika on noin kolme viikkoa. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Koronaepidemian aiheuttama poikkeustilanne on aiheuttanut yleiseen asumistukeen hakemustulvan, jonka takia hakemusten käsittely saattaa hieman viivästyä. Ethän siis turhaan hätäile – käsittelemme hakemuksesi mahdollisimman pian. Voit käydä kurkistamassa yleisen asumistuen hakemuksien keskimääräistä käsittelyaikaa uudessa palvelussamme. Valmis päätös on luettavissa ensimmäisenä kirjautumalla asiointipalveluumme. Postitamme päätöksen myös kotiisi.

Vuositarkistuksesta muistuttavassa kirjeessä on annettu määräaika hakemuksen toimittamiselle. Jos et palauta hakemusta riittävän ajoissa, asumistuki lakkautetaan. Myös tarvittavien liitteiden puuttuminen saattaa johtaa asumistukesi lakkauttamiseen. Jos asumistukesi ehtii lakkautua syystä tai toisesta, sinun pitää hakea asumistukea uudelleen. Suosittelemme tekemään tämän mahdollisimman pian, sillä asumistuessa takautuva hakuaika on yksi kuukausi. Tämä tarkoittaa sitä, että asumistuki voidaan myöntää aikaisintaan hakemiskuukautta edeltävän kuukauden alusta.

Lopuksi haluaisin antaa kiitosta kaikille teille, jotka rohkeasti vastaatte vieraasta numerosta tulevaan puheluun. Etenkin näin koronaepidemian aiheuttamana poikkeusaikana otamme asiakkaisiimme yhteyttä aiempaa useammin puhelimen välityksellä. Pyydämme lisäselvityksiä tai saatamme kysyä muuta puuttuvaa tietoa tuen tarkistamista varten. On ilahduttavaa, kun puheluihimme vastataan ja asiat saadaan nopeasti hoidettua kerralla kuntoon.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.