Siirry sisältöön

Apua – asumistukea tuli liikaa!

Kela palvelee | 16.3.2021
Aliisa Raskinen
etuuskäsittelijä
Kuuntele artikkeli

Joskus saattaa käydä niin, että saat Kelalta enemmän asumistukea kuin pitäisi. Tätä kutsutaan liikamaksuksi. Liikamaksua voi aiheutua monista syistä, joista tavallisimpia lienee se, että tuensaaja ei ole muistanut ilmoittaa muutoksesta elämäntilanteessaan. Oli syy mikä tahansa, Kelan on lähtökohtaisesti perittävä liikaa maksettu tuki takaisin.

Jos rahatilanne on huono, pelkkä ajatuskin takaisin maksettavasta summasta voi nostattaa hikikarpalot otsalle. Usko pois, hiki kihoaa myös minun otsalleni joka kerta kun näen, että asiakas joutuu maksamaan tukea takaisin. Hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen – liikaa maksettua tukea ei tarvitse maksaa samalla sekunnilla takaisin. Takaisinperintä on prosessi, joka kestää usein jopa viikkoja.

Pelkkä ajatuskin takaisin maksettavasta summasta voi nostattaa hikikarpalot otsalle.

Ennen kuin liikaa maksettu tuki peritään takaisin, Kela haluaa kuulla sinua ja lähettää tästä kirjeen. Kuuleminen tarkoittaa sitä, että saat kertoa asiaan oman kantasi. Kuulemiseen liittyvä kirje on usein asumistukipäätöksen lopussa. Kannattaakin aina lukea koko asumistukipäätös viimeistä sivua myöten.

Halutessasi voit vastata kuulemiskirjeeseen ja kertoa näkemyksesi liikamaksuun johtaneista syistä ja taloudellisesta tilanteestasi. Helpoiten vastaat kirjeeseen asiointipalvelussa eli OmaKelassa. Näin vastauksesi on perillä heti. Kelan virkailija ottaa vastauksesi huomioon, kun hän tekee päätöksen perinnästä. Kun päätös on tehty, voidaan puhua takaisinperinnästä.

Tietyissä tilanteissa Kela voi pienentää takaisinperittävän määrää tai luopua siitä kokonaan. Tätä kutsutaan kohtuullistamiseksi. Kelassa harkitaan aina yksilöllisesti kunkin asiakkaan tilanne – muun muassa taloudellinen tilanne vaikuttaa asiaan. Takaisinperinnästä ei kuitenkaan luovuta tai perittävää summaa pienennetä, jos asumistukea on maksettu liikaa asiakkaan epärehellisen toiminnan vuoksi.

Kela voi pienentää takaisinperittävän määrää tai luopua siitä kokonaan.

Sitten se tärkein asia. Milloin liikaa maksettu tuki pitää palauttaa? Sitä ei voi tehdä ennen kuin olet saanut takaisinperinnästä päätöksen. Päätös lähetetään sinulle kotiin kirjeitse ja siinä on tarkat ohjeet takaisinmaksua varten. Odotathan siis rauhassa.

Yleensä perittävä summa on maksettava Kelalle kerralla takaisin. Jos kuitenkin rahatilanteesi on heikko etkä pysty maksamaan takaisinperittävää määrää kerralla, ota mahdollisimman pian yhteyttä Kelaan. Muistuttelen tässä kohdin taas OmaKelasta – paikka, jossa teet helpoiten osamaksusuunnitelman. Kerro meille ehdotus siitä, millaisissa osissa ja millä aikataululla maksaisit perittävän takaisin. Takaisinperintää on myös mahdollista kuitata maksussa olevasta etuudesta. Tämä tarkoittaa, että tulevina kuukausina osa tuestasi käytettäisiin perittävän summan lyhentämiseen.

Takaisinperinnän ei ole tarkoitus hankaloittaa ennestään heikkoa rahatilannetta eikä varsinkaan aiheuttaa tarvetta toimeentulotuelle.

Kaiken kaikkiaan takaisinperinnän ei ole tarkoitus hankaloittaa asiakkaan jo ennestään heikkoa rahatilannetta eikä varsinkaan aiheuttaa tarvetta toimeentulotuelle. Jos perintäasiat mietityttävät, ethän epäröi olla Kelaan yhteydessä. Vaikka takaisinperinnät ovat aina ikäviä tilanteita, niistäkin selvitään onneksi yhdessä.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.