Siirry sisältöön

Älä tee tätä virhettä asumistuen kanssa

Kela palvelee | 4.6.2021
Aliisa Raskinen
etuuskäsittelijä
Kuuntele artikkeli

Asumistuki tarkistetaan vähintään kerran vuodessa. Vuositarkistus ei ole suinkaan turha tarkistus, sillä sen tarkoituksena on taata, että sinulle maksetaan asumistukea oikean suuruisena. Toimittamalla hakemuksen ajoissa varmistat, että tuen maksu jatkuu ja saat rahan heti kuukauden alussa tilillesi. Yleisin syy asumistuen lakkauttamiselle on vuositarkistushakemuksen puuttuminen.

Yleisin syy asumistuen lakkauttamiselle on vuositarkistushakemuksen puuttuminen.

Hyvä asia on se, ettei sinun tarvitse itse huolehtia vuositarkistuksen ajankohdasta. Kela lähettää sinulle asiasta kirjeen noin kuukautta ennen vuositarkistuksen ajankohtaa. Myös ohjeet vuositarkistuksen tekemiseen löytyvät kirjeestä. Sinun pitää huolehtia vain siitä, että toimitat hakemuksen kirjeessä annettuun päivämäärään mennessä.

Jos vuositarkistushakemuksen jättää tekemättä, tästä koituu usein tuensaajalle turhaa harmia. Ensinnäkin Kela lakkauttaa asumistuen vuositarkistuksen ajankohdasta alkaen. Tämä tarkoittaa sitä, että tuen maksaminen päättyy eikä seuraavassa kuussa tuttua asumistukea kilahda tilillesi.

Toisekseen tuen uudelleenkäsittelyssä voi kestää. Vuositarkistushakemuksen saa lähetettyä jälkikäteen, mutta mielessä on hyvä pitää se, että seuraavaa maksua saattaa joutua odottelemaan jopa viikkoja. Kelassa hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä eikä myöhästyneille hakemuksille ole niin sanottua ohituskaistaa. Asumistuessa keskimääräinen hakemusten käsittelyaika on kolme viikkoa. Aika pitkä aika odottaa tukea takaisin maksuun, eikö?

Myöhästyneille hakemuksille ole ohituskaistaa.

Jos kuitenkin sattuu käymään niin hassusti, että vuositarkistushakemuksen lähettäminen jää, sinun on toimittava ripeästi! Asumistuki voidaan myöntää aikaisintaan hakemiskuukautta edeltävän kuukauden alusta.

Hakemuksen täyttäminen onnistuu kätevästi OmaKelassa. Jos tilanteesi on pysynyt ennallaan edelliseen tarkistukseen verrattuna, selviät hakemuksen täyttämisessä todennäköisesti muutamissa minuuteissa. Jos taas esimerkiksi palkkatulosi ovat vaihtelevia tai tilanteesi on muuten monimutkainen, varaathan hakemuksen täyttämiseen kunnolla aikaa. Kun täytät hakemuksen huolellisesti, hakemuksesi käsittely nopeutuu.

Kelasta soitetaan, jos lisätietoja tarvitaan. Kelasta tulevaan puheluun kannattaakin aina vastata.

Ymmärrän hyvin, että Kela saattaa näyttäytyä etäiseltä viranomaiselta. Näin minäkin ajattelin nuorempana tuoreena opiskelijana ja välttelin Kelan kanssa asioimista viimeiseen saakka. Usein kuulee myös, että hakemuksen täyttäminen voi tuntua hankalalta. Kerroinko hakemuksella kaiken tarpeellisen? Pitäisikö minun lähettää jokin liite?

Jännittää ei kuitenkaan kannata – Kelasta soitetaan, jos lisätietoja tarvitaan. Kelasta tulevaan puheluun kannattaakin aina vastata. Kaikki kelalaiset ovat tuiki tavallisia ihmisiä, joille sinun auttamisesi on tärkeää. Tyhmiä kysymyksiä ei ole ja hankalat Kela-asiat voidaan tarpeen tullen vääntää rautalangasta.

Myös Kelaan saa soittaa. Jos et ole varma, miten sinun tulisi toimia, soita meille. Lupaan, että langan päässä ei odota tiukka ja turhautunut ”Kelatäti”, vaan ihminen, joka auttaa sinua mielellään.

Kun täytät hakemukset ajallaan, teet palveluksen itsellesi. Pahimmillaan viivästyneet tukien maksut saattavat johtaa ongelmiin oman vuokranantajasi kanssa, kenties jopa asunnon menettämiseen. Katto pään päällä ja seinät ympärillä tuovat turvaa. Tätä turvallisuuden tunnetta me Kelassa haluamme vaalia.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.