Allmänt 0 min

I kommunförsöket med sysselsättning hjälper en personlig handledare vid arbetssökningen – ”Nu finns det mer tid för kunden”

Våren 2021 överfördes sysselsättningstjänsterna för ungefär 250 000 finländare till kommunerna. I Seinäjoki är de personliga sysselsättningshandledarna ivriga över reformen, som gör att de bättre kan sätta sig in i kundens situation. För att reda ut förmånsärenden för man hjälp hos FPA.

Lyssna på artikeln
Text Arja Krank Bild Timo Aalto 14.6.2021
Jenna Knuts och Sari Ylivainio.

Jenna Knuts (t.h.) började arbeta som personlig handledare för ungdomar på Seinäjoki stad när kommunförsöket inleddes. Sari Ylivainio är FPA:s kontaktperson för kommunförsöket och råder och handleder kommunanställda och kunder i ärenden som gäller FPA:s förmåner.

Inom sysselsättningen finns det utrymme för förbättring, och regeringen har som mål att höja sysselsättningsgraden. I mars 2021 inledde man kommunförsök med sysselsättning, som man har stora förväntningar på. I försöket överförs rådgivningen och tjänsterna för arbetssökningen delvis från TE-byråerna till kommunerna i sammanlagt 118 kommuner.

Läs vår specialartikel om hur försöket har startat i Seinäjoki. Gå till artikeln här.