Omakotitalon etuovelle johtavan polun varrella on kolme tismalleen samanlaista rattikelkkaa. Kevätaurinko on sulattanut lumen jo pehmeäksi, mutta kinokset ovat vielä korkeat Toijalassa eteläisellä Pirkanmaalla. Kolkutuksen jälkeen oven takaa kuuluu töminää ja innostuneita huudahduksia. Avautuvan oven takaa kurkistaa pieni pää, sitten toinen ja lopulta kolmas.
Niilo, Unto ja Ilma Koivula ovat juuri täyttäneet viisi vuotta. Niilo kertoo reippaasti, että synttäreitä on juhlittu kolme kertaa – oman perheen kesken, sukulaisten kanssa ja kavereiden kanssa.
”Se mukava puoli kolmosissa on, että on vain yhdet kaverisynttärit.”
”Se mukava puoli kolmosissa on, että on vain yhdet kaverisynttärit”, naurahtaa kolmikon äiti Jonna Koivula.
Synttäreiden helppous ei kuitenkaan pyörinyt Jonnan ja Tomi Koivulan mielessä päälle viisi vuotta sitten, kun hoitaja arpoi raskauden ensimmäisessä ultraäänitutkimuksessa, onko vauvoja todella tulossa kolme.
”Kyllä siinä google lauloi. Veimme yöunet varmaan koko lähipiiriltä, kun kerroimme kolmosista”, Jonna veikkaa.
Tehdasrytmi ruokailussa ja vaipanvaihdossa
Tenavat kirmaavat kohti lastenhuoneita, jotka ovat vieri vieressä eteisen perällä. Unto esittelee tärkeänä ikiomaa huonettaan, ja selittää, että hänen lempileikkinsä on kulta-aarteen etsintä.
”Oli se varmaan melkoinen näky, kun hain postista kolmea äitiyspakkausta. Oli aivan ihana saada pakkaukset, kun olimme ensikertalaisia”, Jonna muistelee. Kolmosperhe saa yhteensä kuusi äitiysavustusta, joista Koivulat valitsivat kolme pakkauksina ja kolme rahana.
Kolmosperhe saa yhteensä kuusi äitiysavustusta, joista Koivulat valitsivat kolme pakkauksina ja kolme rahana.
Kuten usein monikkoraskauksissa, Koivulan kolmoset syntyivät etuajassa, kymmenisen viikkoa ennen laskettua aikaa. Noin 1,5-kiloiset vauvat viettivätkin elämänsä ensimmäiset kaksi kuukautta sairaalassa – ensin Tampereella teho-osastolla ja sitten Hämeenlinnassa. Vanhemmille raskainta oli se, että osan aikaa vauvat olivat eri sairaaloissa eri kaupungeissa.
Hyvä puoli sairaala-ajassa oli kuitenkin se, että kolmoset oppivat säännöllisen ruokailu- ja unirytmin. Se helpotti arkea kolmen vauvan kanssa siinä vaiheessa, kun koko kopla pääsi lopulta kotiin.
”Hoidimme vaipanvaihdot, syötöt ja nukkumiset tehdasmaisesti”, Jonna kuvailee.
Alkuvaiheessa perhe sai kotipalvelusta apukäsiä kolmena päivänä viikossa. Suurena apuna oli myös Tomin äiti, joka kiersi kirpputorit ja hankki vauvoille pinnasängyt, mobilet ja monet muut tarvikkeet.
”Maksaahan se hankkia kaikkea kolmet kappaleet. Sukulaisilta saisi ehkä yhdet sukset tai luistimet, mutta erilaiset ei kelpaa. Kun yksi saa mekon, toistenkin on saatava mekot”, Tomi kertoo naureskellen.
Liikettä ja ääntä ilman lepotaukoja
Kolmosperhe saa 120 päivän pidennyksen vanhempainvapaisiin, mikä otettiin Koivulan perheessä ilolla vastaan. Toni pystyi pitämään vanhempainvapaita yhtä aikaa Jonnan kanssa yhteensä noin puolen vuoden ajan. Vanhempainvapaiden jälkeen Jonna hoiti kolmosia vielä kotihoidontuella lähes siihen saakka, kunnes lapset täyttivät kolme.
”Viimeinen vuosi kotona oli välillä tosi selviytymistä. Se oli raskain vaihe. Liikettä ja ääntä oli koko ajan, ja kun päiväunet jäivät pois, ei ollut hetkenkään hiljaisuutta. Ruuan määrä oli valtava, ja talouspaperia meni pakettiautollinen viikossa”, Jonna muistelee ja kehuu Pikku Kakkosta siunatuksi keksinnöksi.
Juuri ennen raskautta Koivulat olivat remontoineet rintamamiestalon, johon oli varattu tila lastenhuoneellekin. Mutta vain yhdelle.
Juuri ennen kolmosraskautta Koivulat olivat remontoineet rintamamiestalon, johon oli varattu tila lastenhuoneellekin. Mutta vain yhdelle. Vaikka lapset olivat hyviä nukkumaan, kävi unille rauhoittuminen yhdessä huoneessa iän myötä yhä vaikeammaksi.
Pari vuotta sitten perhe muuttikin suurempaan taloon. Omista huoneista huolimatta lapsiperheessä ei kuitenkaan vältytä kiistoilta.
”Niilo on tyhmä!” kuuluu olohuoneesta. Alkaa armoton nujakointi, sillä Niilo on käynyt nappaamassa Unton CD-levyt ihan vain koska ”Unto ei tykkää siitä”. Isä on onneksi lähellä, ja pienen välienselvittelyn jälkeen koko porukkaa jo vähän naurattaa.
Kolmet pienet apukädet kotitöissä
On päivällisen aika, ja tänään on Niilon vuoro päättää – vanhempien hienovaraisella ohjauksella – mitä perheessä syödään. Valinta osuu italianpataan. Koska Niilo saa valita ruoan, hän on myös se, joka pääsee mukaan kokkaamaan ja kattamaan pöydän.
Kun kolmoset olivat vielä vauvoja, keittiössä oli iltaisin varsinainen tuttipullomeri. Yösyötöistä selvittiin, kun Jonna ja Tomi valmistelivat jokaiselle vauvalle kaikki yön maitoannokset valmiiksi.
”Alkuun olimme tosi tarkkoja hygienian kanssa, mutta kun lapset kasvoivat ja alkoivat syödä koirankupista…” Tomi selittää virnistäen ja kohauttaa hartioitaan. Loppu on helppo arvata.
”Lapset ovat myös tasapainottava voimavara varsinkin, kun töissä on rankkaa.”
Sillä välin, kun Tomi ja Niilo kääntelevät pannulla jauhelihaa, Jonna selaa kännykästään kuvan, jossa he soseuttavat vauvanruokaa ämpärissä. Se oli kyllin iso astia, jotta ruokaa riitti pakastimeen saakka.
Italianpata on lopulta valmista. Ilma hakee pöytään salaatin ja Unto maidon. Lapset saavat osallistua miltei kaikkiin kodin puuhiin, mutta Untoa harmittaa, etteivät vanhemmat anna mopata lattioita.
”Lapset ovat myös tasapainottava voimavara varsinkin, kun töissä on rankkaa. Olen intohimoinen sienestäjä, ja nyt lapset tulevat jo mukana sienimetsässä”, Jonna iloitsee.
Kelan etuudet monikkoperheille
- Äiti voi saada Kelasta sairauspäivärahaa, jos hän joutuu jäämään sairauslomalle raskausaikana. Monikkoraskauksissa on tyypillistä, että sairauslomalle jäädään ennen äitiysloman alkamista, vaikka raskaus olisi sujunut ongelmitta.
- Äitiysavustusta korotetaan monikkoperheille niin, että toisesta lapsesta saa kaksi äitiysavustusta, kolmannesta kolme äitiysavustusta jne. Kaksosista saa siis yhteensä kolme avustusta ja kolmosista kuusi avustusta. Avustuksen voi valita äitiyspakkauksena, rahana tai niiden yhdistelmänä.
- Monikkoperheille maksetaan vanhempainrahaa jokaisesta lapsesta 60 arkipäivää enemmän toisesta lapsesta alkaen. Kaksosten vanhemmilla vanhempainrahaa maksetaan siis 60 päivää tavallista enemmän ja kolmosten vanhemmille 120 päivää tavallista enemmän. Lisäpäivät voi käyttää niin, että vanhempainrahaa maksetaan pidempään tai niin, että molemmat vanhemmat ovat yhtä aikaa vanhempainvapaalla.
- Jos perheeseen syntyy kerralla useampi lapsi, isä voi saada tavallista 54 päivää pidempään isyysrahaa. Esimerkiksi jos perheeseen syntyy kolmoset, voi isä pitää isyysvapaata 54+18+18 arkipäivää eli yhteensä 90 arkipäivää. Isyysrahapäivien enimmäismäärä on 105 arkipäivää.
Isyysvapaan pidennykseen on oikeus, jos ensimmäinen vanhempainpäivärahapäivä eli esim. äidin äitiysrahapäivä on 1.4.2019 tai sen jälkeen. - Lapsilisää maksetaan perheen lapsiluvun mukaan. Ensimmäisestä lapsesta maksetaan lapsilisää 94,88 euroa, toisesta 104,84 euroa ja kolmannesta 133,79 euroa.
Juttua on päivitetty 1.4.2019 isyysrahan pidennyksen osalta.