Gå till innehåll

Rehabilitering i miljoner

FPA betjänar | 12.10.2017
Heli Nevalainen
Lyssna på artikeln

Vad ska man göra om man har ont i ryggen eller höstmörkret tynger? Hjälper det med extra stöd för att man trots en sjukdom ska kunna fortsätta jobba? Och hur är det om en pensionär önskar mer krafter för att klara vardagen eller en studerande inte orkar med studierna? Rehabilitering kan vara lösningen. Men vilken sorts stöd och rehabilitering kan just du få?

Men vilken sorts stöd och rehabilitering kan just du få?

En snabbgoogling på sökordet rehabilitering ger över en miljon belägg. Inte att undra på att det kan kännas besvärligt att hitta de rätta aktörerna och insatserna.

Vem som helst – från spädbarn till seniorer – kan få rehabilitering bara förutsättningarna fylls. Om du sedan är i arbetsför ålder, pensionerad eller försöker reda ut rehabiliteringsalternativen för familjens småttingar, lönar det sig att utgå från FPA:s webbplats. På fpa.fi finns information om rehabiliteringsmöjligheter och ansökningsanvisningar. Om du inte hittar ett lämpligt alternativ på webbplatsen, kan du ställa en fråga exempelvis på forumet Fråga FPA.

När man funderar på rehabilitering är det viktigast att först diskutera frågan med en läkare.

När man funderar på rehabilitering är det viktigast att först diskutera frågan med en läkare. För rehabilitering krävs att läkaren skriver ett läkarutlåtande med rekommendationer och en rehabiliteringsplan. Också den egna motivationen och viljan att rehabiliteras är viktiga.

Det lönar sig att satsa på ansökan. Ansökan kompletterar läkarutlåtandet, och alla de uppgifter som efterfrågas behövs för att ett beslut ska kunna fattas. En väl ifylld ansökan försnabbar dessutom ofta ärendebehandlingen. Ett beslut kan ibland kräva ytterligare uppgifter, exempelvis för att man ska kunna välja rätt rehabiliteringsinsats. Då ber FPA dig om en precisering eller tilläggsutredningar.

En väl ifylld ansökan försnabbar ofta ärendebehandlingen.

Det behövs mycket kunskap för att reda ut rätt rehabiliteringsalternativ och dirigera rehabiliteringsklienten vidare. FPA kan sällan erbjuda så kallade färdiga paket, eftersom en klient kan delta i flera rehabiliteringsprogram samtidigt. Senast när den tillsammans med läkaren utarbetade planen är färdig, är det dags att reda ut vem som ska ta hand om rehabiliteringen. Rehabilitering ordnas också av många andra än FPA.

Om man inte hittar lämplig rehabilitering, det är svårt att hitta rätt ansökan eller surfande på webben inte hjälper, behöver man inte stå ensam. Till exempel på webbplatsen Mitt i allt.fi finns mycket att läsa om hälsa och rehabilitering. Min kollega Pirjo ger ytterligare praktiska tips om hur man kan komma in på en rehabiliteringskurs. Senast efter att ha läst dessa vet man hur man ska göra när det blir aktuellt med rehabilitering.

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.