Siirry sisältöön

Yrittäjille vauvarahaa – työnantaja voi nyt hakea perhevapaakorvausta

Koti & Perhe | 30.5.2017
Työnantajalle maksettava 2 500 euron perhevapaakorvaus vähentää naispuolisen työntekijän perhevapaasta aiheutuvia kustannuksia. Tavoitteena on parantaa nuorten naisten työllistymistä ja tasa-arvoista kohtelua työmarkkinoilla.
Kuuntele artikkeli
""
"Kyllähän lapsia pitää voida hankkia, tietenkin, eikä siitä saisi tulla taloushuolia työntekijälle eikä yrittäjälle, toteaa nelikuisen lapsen äiti, hoiva-alan yrittäjä Anne Kangas.

Työntekijöiden perhevapaista aiheutuu työnantajille kustannuksia ja järjestelyjä erityisen paljon naisvaltaisilla aloilla. Kelan uusi raskaus- tai adoptiokohtainen perhevapaakorvaus keventää työnantajien kulutaakkaa. Se on 2 500 euron kertakorvaus, jota työnantaja on voinut hakea huhtikuun 2017 alusta alkaen, kun naispuolinen työntekijä jää palkalliselle äitiysvapaalle.

Perhevapaakorvaus on helsinkiläiselle yrittäjälle Anne Kankaalle tuttu ja pitkään odotettu etuus.

Anne on Hoitokoti Päiväkummun toimitusjohtaja. Pienestä aloittanut yritys on 2000-luvun aikana kasvanut vahvaksi hoiva-alan pk-yritykseksi. Yrityksellä on useampi erityyppinen hoitokoti Helsingin alueella ja lisäksi muun muassa kotihoito- ja siivouspalveluja.

”Yrittäjänaiset ovat pitkään ajaneet tällaista korvausta, ja nyt se on vihdoin saatu.”

”Kyllähän lapsia pitää voida hankkia, tietenkin, eikä siitä saisi tulla taloushuolia työntekijälle eikä yrittäjälle. Yrittäjänaiset ovat pitkään ajaneet tällaista korvausta, ja nyt se on vihdoin saatu”, Anne iloitsee.

Yrittäjä on itsekin parhaillaan äitiyslomalla. Nelikuinen pienokainen tuhisee haastattelun ajan tyytyväisenä vauvauniaan.

Äitiysloma maksaa työnantajalle arviolta 17 000 euroa

Äitiyslomat ja vanhempainvapaat aiheuttavat työnantajalle merkittäviäkin kustannuksia. Vaikka Annen yritys on kasvanut, hän osaa edelleen samastua pienemmänkin yrittäjän pulmiin. Jokunen vuosi sitten hänen yrityksensä eräässä seitsemän hengen tiimissä neljä työntekijää jäi samana vuonna äitiysvapaalle.

”Jos se olisi ollut ainoa ryhmäkotimme, en tiedä miten siitä oltaisiin selvitty.”

On olemassa monia kustannuslaskelmia siitä, minkä verran kuluja äitiysloma yrittäjälle tuottaa. Suomen Yrittäjänaiset on laskenut kuluiksi noin 17 000 euroa per työntekijä. Laskelmassa ovat mukana kaikki kulut raskauden alusta mahdollisine sairauspoissaoloineen ja tilapäisine hoitovapaineen, kun lapsi sairastaa.

Anne Kankaan yrityksellä Hoitokoti Päiväkummulla on Helsingissä kuusi yksityistä hoivakotia, joissa työskentelee noin 140 työntekijää.

”Viime vuonna meillä oli 12 äitiysvapaata, minä mukaan lukien. Keskimäärin meillä on henkilöstöstä seitsemän prosenttia pidemmillä vanhempainvapailla, joten kyllähän ne kulut ovat meille isoja”, Anne kertoo.

Uuden perhevapaakorvauksen tarkoitus onkin keventää työnantajan kulutaakkaa työntekijöistään.

”Toki se vahvistaa yrityksen taloutta. Jos äitiyslomia on 12 vuodessa ja sen kertoo 2 500 eurolla, onhan se meille iso raha. Tosin ei se täysin kompensoi aiheutuvia kuluja”,  Anne sanoo.

Perhevapaakorvauksen edellytyksenä vähintään vuoden työsuhde

Perhevapaakorvauksen saa, kunhan tietyt edellytykset työsuhteen osalta täyttyvät.

”Korvaus ei ole mitenkään niin sanotusti korvamerkittyä rahaa, vaan se on tarkoitettu yleisesti kattamaan työntekijän vanhemmuudesta ja äitiysvapaalle jäämisestä syntyviä kuluja”, sanoo Kelan lakimies Eva Ojala.

Edellytyksenä on myös, että työnantaja maksaa kokoaikaiselle työntekijälleen palkkaa vähintään kuukauden äitiysvapaan ajalta.

Perhevapaakorvauksen edellytyksenä on, että työsuhde on kestänyt kolme kuukautta ennen äitiysvapaan tai adoptioäidin vanhempainvapaan alkamista. Lisäksi työsuhteen tulee olla vähintään vuoden mittainen, täyspäiväinen pesti. Täyspäiväiseksi katsotaan vähintään 80 prosentin työaika.

Edellytyksenä on myös, että työnantaja maksaa kokoaikaiselle työntekijälleen palkkaa vähintään kuukauden äitiysvapaan ajalta.

Hakeminen onnistuu netissä työnantajan asiointipalvelussa

Perhevapaakorvauksen hakeminen on helppoa joko sähköisesti työnantajan asiointipalvelussa tai samalla paperilomakkeella, jolla haetaan vuosilomakustannuskorvausta.

Hakemisella ei kuitenkaan ole kiire, koska hakuaikaa on peräti puoli vuotta vanhempainrahakauden päättymisestä.

”Korvausta on mahdollista hakea heti, kun äitiysvapaan palkkaa on maksettu vähintään kuukauden ajalta, mutta hakea voi jälkikäteenkin, esimerkiksi samaan aikaan vuosilomakustannuskorvauksen kanssa, Eva sanoo.

Perhevapaakorvaus on läheistä sukua vuosilomakustannuskorvaukselle, jota työnantajat ovat voineet hakea vuodesta 1994. Se on tarkoitettu korvaamaan suoraan kustannuksia, jotka aiheutuvat vanhempainvapaalla olevan työntekijän vuosilomista.

”Lomakustannuskorvauksia haetaan vuosittain noin 30 000. Oletamme, että perhevapaakorvaushakemuksia tulee yhtä paljon”, Eva sanoo.

Perhevapaakorvaus tuo tasa-arvoa työelämään

Uuden perhevapaakorvauksen avulla pyritään tukemaan naisten työllistymistä ja tasa-arvoista kohtelua työmarkkinoilla. Tarkoituksena on vähentää varsinkin naisvaltaisilla aloilla kustannuksia, joita työnantajalle tulee perhevapaista.

”Naisyrittäjiltä on tullut jo aiemmin toiveita korvauksesta, ja vanhemmuuden kustannusten tasaamisesta on puhuttu jo pitkään”, sanoo Eva.

Anne Kankaan mielestä nyt ollaan menossa oikeaan suuntaan.

Kulujen kompensointi voi parhaimmillaan johtaa naisvaltaisten alojen parempaan palkkakehitykseen.

”Nais- ja miesvaltaisten alojen tulisi olla tasa-arvoisia näiden kulujen suhteen. Ja kansakunnan jatkamisen kuluihin voisi hyvin osallistua koko yhteiskunta, eivät vain yritykset”, Anne sanoo.

Yrittäjä pohtii myös, että kulujen kompensointi voi parhaimmillaan johtaa naisvaltaisten alojen parempaan palkkakehitykseen. Työntekijöinä nuorilla naisilla on kuitenkin Kankaan yrityksessä aina ollut ja on jatkossakin yhtä vahva asema kuin muillakin.

”Meillä on aina ollut nuoria naisia paljon töissä, meille ikä ei ole koskaan ollut kysymys vaan oikean ihmisen löytäminen. Ja kyllähän ne äidit aina sitten palaavat töihin. Se on osa meidän toimintaamme, että välillä joku on vanhempainvapaalla.”

”Kansakunnan jatkamisen kuluihin voisi hyvin osallistua koko yhteiskunta, eivät vain yritykset”, yrittäjä Anne Kangas ehdottaa.

Kuka voi hakea työnantajan perhevapaakorvausta?

  • Työnantaja, jonka kokoaikainen, vähintään vuodeksi palkattu naispuolinen työntekijä jää palkalliselle äitiysvapaalle tai adoptioäidin vanhempainvapaalle, voi hakea uutta perhevapaakorvausta.
  • Korvauksen edellytyksenä on, että työnantaja maksaa palkkaa vähintään kuukauden äidin tai adoptioäidin vanhempainvapaan ajalta. Työsuhteen tulee olla kestänyt 3 kuukautta ennen äitiysrahakauden tai adoptioäidin vanhempainrahakauden alkamista.
  • Perhevapaakorvausta on voinut hakea Kelasta 1.4.2017 alkaen.
  • Korvauksen saa, kun ensimmäinen maksettava äitiysrahapäivä tai adoptioäidin vanhempainrahapäivä on 1.4.2017 tai sen jälkeen.
  • Korvaus on 2 500 euron kertakorvaus.
  • Sähköinen perhevapaakorvauksen verkkoasiointi avautui 20.5.2017 työnantajan asiointipalvelussa.
  • Korvausta voi hakea myös paperilomakkeella (SV 18), samalla lomakkeella kuin vuosilomakustannuskorvausta.
  • Korvausta on haettava viimeistään 6 kuukauden kuluessa vanhempainrahakauden päättymisestä. Sama hakuaika koskee vuosilomakustannuskorvausta.
  • Perhevapaakorvausta voi hakea myös työnantaja, joka maksaa äidille palkan ja vanhempainpäivärahan erotuksen.
  • Vuoden mittainen työsuhde voi täyttyä myös useammasta määräaikaisesta työsuhteesta, jos ne jatkuvat samalla työnantajalla yhtäjaksoisesti vähintään vuoden.
  • Kela lähettää päätöksen postitse. Päätökset ja maksutiedot ovat nähtävissä myös työnantajien asiointipalvelussa.

Lue lisää Kelan sivuilta

Perhevapaakorvaus

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.