Siirry sisältöön

Hankitko yksityisen lastenhoitajan kotiin? Ilmoita palkkatiedot jatkossa tulorekisteriin

Koti & Perhe | 18.12.2018
Työnantajana toimivat kotitaloudet ilmoittavat tammikuusta 2019 lähtien työntekijänsä palkan ja työnantajamaksut tulorekisteriin. Ilmoittamista helpottaa Palkka.fi-palvelu. Myös Kelan maksama yksityisen hoidon tuki tulee ilmoittaa tulorekisteriin.
Kuuntele artikkeli
""

Työnantajana toimivat kotitaloudet ilmoittavat kaikki työntekijälleen maksamansa palkat jatkossa tulorekisteriin. Tammikuun ensimmäisestä päivästä 2019 lähtien esimerkiksi ne perheet, jotka ovat palkanneet lapselleen yksityisen lastenhoitajan, käyttävät siis tulorekisteriä.

Palkkojen ja työnantajamaksujen ilmoittaminen tulorekisteriin koskee sekä niitä kotitalouksia, jotka saavat Kelalta tukea lapsen yksityiseen hoitoon että niitä, jotka eivät saa. Perheen on ilmoitettava tulorekisteriin hoitajalle maksettu palkka kokonaisuudessaan.

– Jos Kela maksaa yksityisen hoidon tukea, perhe ilmoittaa tulorekisteriin sekä oman osuutensa että Kelan maksaman osuuden palkasta. Vaikka Kelan maksama tuen määrä kattaisi koko palkan määrän, perheen on siinäkin tapauksessa tehtävä oma ilmoituksensa tulorekisteriin, kertoo Kelan Etuusjärjestelmäyksikön suunnittelija Jenni Runola.

Tulorekisteri ei muuta mitään niistä velvoitteista, joita yksityisillä kotitalouksilla työnantajan roolissa on tähän saakka ollut.

Menettely koskee myös perheitä, jotka ovat palkanneet lapsen isovanhemman lastenhoitajaksi.

Tulorekisteri ei itsessään muuta mitään niistä velvoitteista, joita yksityisillä kotitalouksilla työnantajan roolissa on tähän saakka ollut. Tilanne muuttuu vuoden alussa ainoastaan siten, että monelle eri viranomaistaholle ei enää tarvitse ilmoittaa erikseen, mitä lastenhoitajalle on maksettu – vaan kaikki ilmoitetaan tulorekisteriin.

– Tulorekisteri on toisin sanoen se tietovarasto ja -pankki, johon pitää ilmoittaa säännöllisesti tiedot maksetusta palkasta, ennakonpidätyksestä sekä kaikista lakisääteisistä työnantajalle velvoitetuista maksuista, Runola huomauttaa.

Palkkatiedot voi ilmoittaa tulorekisteriin ilmaisen Palkka.fi-palvelun kautta

Kotitaloudet voivat jatkossa itsekin hoitaa kaikki maksuilmoituksensa tulorekisteriin. Jos uuden järjestelmän haltuunotto hämmentää, avuksi voi ottaa ilmaisen yhteistyökumppanin, Palkka.fi:n. Se on muun muassa Verohallinnon ja lukuisien muiden tahojen yhteisesti ylläpitämä maksuton palkanmaksupalvelu.

– Me pyöritämme vuosittain noin miljardin euron edestä palkkoja ja maksuja. Kotitalouksista suurin työnantajaryhmämme ovat juuri lastenhoitajan kotiinsa palkanneet perheet, kertoo Palkka.fi:n palveluomistaja, ylitarkastaja Anna-Maija Lahti Verohallinnosta.

Lahti muistuttaa, että perheelle yksityisenä työnantajana kuuluu muitakin maksuvelvoitteita kuin vain lastenhoitajan palkka ja palkasta verottajalle suoritettava ennakonpidätys.

– Tulorekisteriin ilmoitettavia maksuja ovat työeläkemaksut, joista osa otetaan työntekijän palkasta, ja suurin osa eli 18–19 prosenttia kotitalouden pussista. Sitten tulee työttömyysvakuutusmaksu ja työtapaturma- sekä ammattitautimaksu, jos palkat tekevät yli 1 200 euroa vuodessa. Työnantajan sairausvakuutusmaksu on maksettava, jos lastenhoitajan palkka on yli 1 500 euroa vuodessa, Lahti listaa.

Ilmoitukset tulee tehdä säännöllisesti reaaliaikaiseen tulorekisteriin

Tulorekisteri on reaaliajassa toimiva tietokanta, joten perheen täytyy ilmoittaa lastenhoitajan palkka- ja muut maksutiedot sinne jatkossa nopealla syklillä.

– Kotitalouksille se tarkoittaa käytännössä sitä, että jos lastenhoitajalle lähtee tänään palkka, niin tulorekisteriin se on ilmoitettava viimeistään seuraavan kuun viidentenä päivänä, Lahti kuvaa.

Mutta tässäkin Palkka.fi tulee näppärästi avuksi.

– Kun teet palkanlaskennan Palkka.fi:n kautta, se ilmoittaa, mitä työnantajamaksuja perheen on maksettava, millainen eurosumma niistä yhteensä koostuu ja ennen kaikkea hoitaa tarvittavan ilmoittamisen puolestasi tulorekisteriin.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.