Siirry sisältöön

Työnantaja voi hakea Kelan etuuksia tulorekisterissä

Yrittäjä & Työnantaja | 26.2.2024
Tulorekisteri on yksi asiointikanava, jossa voi hakea Kelan tukia työnantajalle. Etuuksien hakeminen on mahdollista, jos palkkajärjestelmästä voi ilmoittaa työntekijän poissaolotiedot tulorekisteriin. 
Kuuntele artikkeli
Nainen katsoo tietokonetta ihmeissään.
Työnantaja voi hakea tulorekisterin palkkatietoilmoituksella Kelasta sairauspäivärahaa, raskaus- tai vanhempainrahaa, erityisraskausrahaa, kuntoutusrahaa ja perhevapaakorvausta. 

1. Mitä etuuksien hakeminen tulorekisterissä edellyttää työnantajalta?

Ensin tarvitaan palkkajärjestelmä, joka mahdollistaa tulorekisterissä hakemisen. Työnantajan on lisäksi annettava Kelaan suostumus sähköisen päätöksen vastaanottoon. Sen jälkeen Kela toimittaa kaikki päätökset työnantajalle vain sähköisesti asioinnin tavasta riippumatta.  

Työnantaja hakee päivärahoja tulorekisterissä antamalla palkkatietoilmoitukseen henkilöä koskevat poissaolo- ja palvelussuhdetiedot. Hakemista koskeva valinta tehdään palkallisen poissaolon tiedoissa.

2. Mitä Kelan etuuksia voi hakea tulorekisterissä ja mitä ei?

Työnantaja voi hakea tulorekisterin palkkatietoilmoituksella Kelasta sairauspäivärahaa, vanhempainpäivärahoja, kuntoutusrahaa kokoaikaisesta poissaolosta ja perhevapaakorvausta.  

Osa-aikaiseen poissaoloon liittyviä päivärahoja (osasairauspäiväraha ja osakuntoutusraha) ei voi hakea tulorekisterin kautta, sillä sinne ei voi ilmoittaa osittaiseen poissaoloon liittyviä työaikatietoja. Tulorekisterin kautta ei voi myöskään hakea vuosilomakustannuskorvausta tai tartuntatautipäivärahaa.   

Kela suosittelee, että työnantaja hakee Työnantajan asiointipalvelussa ne etuudet, joita ei voida hakea tulorekisterin kautta.

3. Miten Kelan etuuksia haetaan tulorekisterissä?

Hakemustiedot ilmoitetaan tulorekisteriin palkkatietoilmoituksella, joka siirretään tulorekisteriin yleensä teknisen rajapinnan avulla. Hakemustiedot voi ilmoittaa myös tulorekisterin sähköisen asiointipalvelun verkkolomakkeella, mutta Kela ei suosittele tätä, koska käyttöliittymä ei tarkista tietoja yhtä kattavasti kuin palkkaohjelmat. Oikein lähetetyt hakemukset säästävät kaikkien työaikaa.  

Tulorekisteriin ilmoitetut hakemustiedot näkyvät Kelassa lähetystä seuraavana päivänä. Työnantaja voi tarkistaa lähettämänsä hakemukset työntekijäkohtaisesti Työnantajan asiointipalvelussa.   

4. Miten tulorekisterihakemusten liitteet toimitetaan?

Yleisin liite on sairauspäivärahaa varten tarvittava lääkärintodistus. Nykyisin jo moni terveydenhuollon toimija lähettää sen sähköisesti suoraan Kelaan. Työnantajan tarvitsee lähettää todistus Kelaan vain, jos työntekijän toimittamassa lääkärintodistuksessa ei ole mainintaa, että se on välitetty Kelaan. Jos todistusta ei ole välitetty suoraan Kelaan, työnantaja voi toimittaa sen Kelaan postitse tai suojatun sähköpostin liitteenä.  

Työntekijä voi lähettää todistuksen helposti OmaKelassa, mutta työnantajille ei ole vielä suojattua viestinvälitystä Kelaan.  

5. Voiko Kelan etuuksia hakea edelleen eSARA-tiedostona?

Kela vastaanottaa eSARA-tiedostoja Ilmoitin.fi-palvelun kautta 30.9.2025 asti.    

6. Miksi kannattaa siirtyä hakemaan etuudet tulorekisterissä?

Kela luopuu eSARA-tiedostojen vastaanottamisesta 30.9.2025. Jatkossa työnantaja voi hakea etuuksia tulorekisterin ja Työnantajan asiointipalvelun kautta.  

Kela tekee yhteistyötä tulorekisterin kanssa, jotta etuuksien hakeminen tulorekisterissä on kattavaa ja vaivatonta suoraan työnantajan järjestelmästä.

Artikkeli on päivitetty 27.2.2024.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.