Tärpit 1 min

Jäikö kesätyöpaikka saamatta? Lue, mitä Kelan etuuksia opiskelija voi saada kesällä

Jos kesätyö jäi saamatta, voit opiskella kesällä ja hakea kesäksi opintotukea. Opintoraha, opintolaina ja yleinen asumistuki turvaavat opiskelijan toimeentulon kesällä.

Kuuntele artikkeli
teksti ja kuva Kela 7.5.2018

Mitä tukia opiskelija voi saada kesällä?

  1. Voit saada kesäopintotukea, jos suoritat kesällä tutkintoosi kuuluvia opintoja. Kesäopintotukeen kuuluvat opintoraha ja opintolainan valtiontakaus. Tukea voi saada esimerkiksi luentokursseihin, kirjatentteihin, työharjoitteluun tai opinnäytetyön tekemiseen. Lue lisää kesäopintotuesta.
  2. Hae opintotukea kesäksi joko verkossa Kelan asiointipalvelussa tai opintotuen muutosilmoituksella (lomake OT 15). Toisen asteen opiskelijat (eli muut kuin korkeakouluopiskelijat) tarvitsevat hakemuksensa liitteeksi oppilaitoksen todistuksen kesäopinnoista. Myös tarvittavat liitteet voi lähettää verkossa.
  3. Jos saat yleistä asumistukea, sen maksaminen voi jatkua riippumatta siitä, opiskeletko kesällä vai et. Joissain tilanteissa asumistuki pitää kuitenkin tarkistaa. Lue lisää asumistuen tarkistamisesta.
  4. Et voi saada työttömyysturvaa opintojen kesätauon ajalle, jos jatkat samoja opintoja syksyllä. Joissain tilanteissa sinulla saattaa olla oikeus toimeentulotukeen.

+ Jos olet vastavalmistunut eikä sinulla ole töitä, ilmoittaudu TE-palveluihin työttömäksi työnhakijaksi ja hae työttömyysetuutta ja yleistä asumistukea.

Työttömyysetuutta voi saada heti ensimmäisestä työttömyyspäivästä lähtien. Myös lukiosta valmistuvan pitää ilmoittautua TE-palveluihin, jotta hän pääsee työllistymistä edistävien palveluiden piirin ja 21 viikon odotusaika työttömyysturvassa alkaa kulua.

Tärppiä on päivitetty 5.5.2020

Kysy Kelasta – asiantuntijat vastaavat kysymyksiisi

Viimeisimmät tästä aiheesta

Muut opintoetuudet ja -asiat • Re: Opintolainavähennys
Muut opintoetuudet ja -asiat • Re: Opintolaina
Muut opintoetuudet ja -asiat • Re: Mitä tukea saa työssäoppimisjakson aikana
Kysy Kelasta