Siirry sisältöön

Koulu loppui, mitä nyt? Näitä tukia vastavalmistunut työtön voi saada

Työ & Toimeentulo | 20.6.2017
Opinnot ovat ohi, mutta työpaikkaa ei ole näköpiirissä. Etuuspäällikkö Marja-Leena Valkonen Kelasta kertoo, mitä etuuksia vastavalmistunut työtön voi saada ja miten niitä kannattaa hakea.
Kuuntele artikkeli
""
Valmistumisen jälkeen on aika suunnata kohti uusia haasteita. Jos työpaikkaa ei ole vielä tiedossa, kannattaa heti ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi ja hakea työttömyysturvaa.

1. Tutkinto on taskussa, mutta töistä ei ole tietoa. Mitä kannattaa tehdä ensimmäiseksi, kun on valmistunut ammatillisesta koulutuksesta tai korkeakoulusta?

Jos työpaikkaa ei ole tarjolla, kannattaa ilmoittautua mahdollisimman pian valmistumisen jälkeen omaan TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi. Sen jälkeen voi hakea työttömyysturvaa, joka vastavalmistuneilla tyypillisesti on Kelan maksama työmarkkinatuki. Keväällä 2020 tehdyn väliaikaisen muutoksen takia työmarkkinatukea voi saada heti ensimmäisestä työttömyyspäivästä lähtien.

Jos vastavalmistunut on ollut töissä opintojen aikana ja kuuluu työttömyyskassaan, hänellä voi olla oikeus ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan. Tästä saa lisätietoja omasta ammattiliitosta tai työttömyyskassasta.

2. Miten työmarkkinatukea haetaan?

Hakemus kannattaa tehdä netissä Kelan verkkoasiointipalvelun kautta, jolloin se saapuu Kelaan nopeimmin. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Vaihtoehtoisesti Kelaan voi lähettää paperihakemuksen. Kannattaa tarkistaa huolellisesti, että hakemuksessa on mukana varmasti kaikki pyydetyt liitteet.

Työmarkkinatuki on yleensä 33,66 euroa päivässä (vuonna 2020). Kyse on verollisesta tulosta, joten etuudesta tehdään ennakonpidätys. Jos hakija asuu vanhempien luona, näiden tulot voivat vaikuttaa työmarkkinatukeen alentavasti.

3. Miten pian päätöksen työmarkkinatuesta saa?

Tällä hetkellä päätöksen työmarkkinatuesta saa keskimäärin 17 päivässä. Ensimmäisellä maksukerralla maksetaan 2 viikon tuki. Sen jälkeen se maksetaan pankkitilille 4 viikon jaksoissa jälkikäteen.

Lue myös: Vastavalmistunut ja työtön? Näin haet työttömyysturvaa

4. Voiko vastavalmistunut työtön saada tukea asumiseen tai muihin menoihin?

Jos on työtön ja asuu itsenäisesti vuokralla, oikeus yleiseen asumistukeen kannattaa selvittää. Asiaa voi alustavasti arvioida esimerkiksi verkossa olevalla Kelan laskurilla.

Ajalle ennen päätöksen saamista voi hakea toimeentulotukea.

5. Mikä on lukiosta tai kansanopiston yleissivistäviltä linjoilta valmistuvan asema?

Myös yleissivistävästä koulutuksesta valmistuvan kannattaa ilmoittautua TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi niin pian kuin mahdollista. Heillä odotusaika on kuitenkin 21 viikkoa, jolta ei makseta työmarkkinatukea.

Lukiosta tai muusta yleissivistävästä oppilaitoksesta valmistuva voi kuitenkin hakea toimeentulotukea ja yleistä asumistukea odotusajalta.

Oikeus työmarkkinatukeen syntyy aiemmin, jos työhakija aloittaa jonkin työllistymistä edistävän palvelun, kuten esimerkiksi työkokeilun. Työkokeilun ajalta maksetaan työmarkkinatukea korotettuna kulukorvauksella. Työkokeilusta ja muista työllistymistä edistävistä palveluista saa tarkempia tietoja TE-toimistoista.

6. Entä jos jatkaa opintoja syksyllä toisella alalla. Vaikuttaako se kesäajan työttömyysturvaan?

Jos aloittaa syksyllä uuden tutkinnon, sillä ei ole vaikutusta kesäajan työttömyysturvaan. Työmarkkinatukea ja yleistä asumistukea voi hakea normaalisti. Samojen opintojen jatkuessa oikeutta etuuksiin sen sijaan ei lähtökohtaisesti synny, mutta keväällä 2020 koronaepidemian vuoksi työstään lomautettu opiskelija voi olla oikeutettu työttömyysturvaan. Opiskelijalla on mahdollisuus hakea kesäajalle toimeentulotukea, jos tuen saamisen edellytykset täyttyvät.

Juttua on päivitetty 7.5.2020

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.