Siirry sisältöön

Ravintola-alalla työskentelevä Milja lomautettiin koronan takia – ”Pelkäsin, että jään tyhjän päälle”

Työ & Toimeentulo | 12.5.2020
Milja Inkisen työura alkoi lupaavasti. Hän valmistui vuosi sitten kokiksi ja sai ensimmäisen vakituisen työpaikkansa marraskuussa. Viisi kuukautta myöhemmin iski koronaepidemia – ja Milja joutui lomautetuksi.
Kuuntele artikkeli
Milja Inkinen veden ääressä.
Milja Inkinen joutui kokin työstään lomautetuksi maaliskuun lopussa. Hän haki Kelan etuuksia verkossa heti ensimmäisenä lomautuspäivänään.

Apua, mitä tämä tarkoittaa? Se oli Milja Inkisen, 19, ensimmäinen ajatus, kun hän sai työnantajaltaan maaliskuun lopussa lomautuspaperin.

”En osannut ikinä ajatella, että näin voisi käydä. Ajattelin, että kun olen ahkera ja teen työni hyvin, työtä kyllä riittää”, kokkina työskentelevä Milja kertoo.

Nuori nainen soitti ensimmäisenä äidilleen. Äiti osasi rauhoitella tytärtään ja antaa käytännön vinkkejä.

”Äiti kysyi ensimmäisenä, kuulunko työttömyyskassaan. Sen jälkeen hän neuvoi ilmoittautumaan TE-palveluihin työttömäksi työnhakijaksi ja ottamaan yhteyttä Kelaan.”

”Työnantaja painotti, että tilanteesta selvitään yhdessä ja että työt jatkuvat heti, kun se on mahdollista.”

Työttömyyskassan jäsenet hakevat ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa kassasta. Milja ei kuulunut työttömyyskassaan, joten hän haki peruspäivärahaa Kelasta.

Asiat hoituivat TE-palvelujen ja Kelan verkkopalveluissa heti ensimmäisenä lomautuspäivänä. Päätös työttömyysturvasta ja toimeentulotuesta tuli Kelasta muutamassa päivässä. Se helpotti oloa.

Lohduttavaa oli myös se, että työpaikan kaikki kokit ja tarjoilijat olivat saman tilanteen edessä, eikä lomautus siksi tuntunut niin henkilökohtaiselta.

”Työnantaja painotti, että tilanteesta selvitään yhdessä ja että työt jatkuvat heti, kun se on mahdollista”, Milja kertoo.

Milja Inkinen ulkona luonnossa.
Jotain hyvääkin. Milja toivoo, että koronaepidemia herättäisi ihmiset pitämään parempaa huolta luonnosta ja huomioimaan toisiaan.

Tulot laskivat kolmanneksella – autolainaan sai lyhennysvapaata

Milja sanoo, että lomautettuna hänellä on rahaa käytössään noin kolmannes vähemmän kuin työssä ollessaan. Sillä pärjää, mutta mihinkään ylimääräiseen ei ole nyt varaa. Milja kertoo käyneensä menonsa tarkasti läpi. Kodin vuokra on maksettava nytkin, mutta autolainasta pystyi nipistämään.

”Kun sain vakituisen työpaikan, uskalsin ottaa autolainan ja ostaa ensimmäisen oman autoni. Työpaikalleni ei pääse julkisilla kulkuneuvoilla, joten auto on siksikin välttämätön.”

”Olen huomannut, että asiat järjestyvät, kun on aktiivinen, eikä lamaannu.”

Milja sai neuvoteltua lomautuksen ajaksi autolleen lyhennysvapaata ja maksaa toistaiseksi autolainasta vain korkoja. Menoja on vähentänyt myös auton siirtäminen seisontavakuutukseen.

”Olen huomannut, että asiat järjestyvät, kun on aktiivinen, eikä lamaannu.”

Kaiken kulutuksen vähentäminen ei Miljan mukaan ole helppoa lomautettuna. Kun aikaa on enemmän, kaupassa tekee mieli toisinaan sortua heräteostoksiin. Sellaiseksi Milja lukee uuden hiusvärin, jonka hän osti lomautuksen alussa.

”Halusin jotakin piristystä ja värjäsin hiukseni, vaikka tiedän, että ilmankin väriä olisin pärjännyt.”

Milja Inkinen veden ääressä.
Milja suhtautuu tulevaan luottavaisesti lomautuksesta huolimatta. Hän odottaa jo töihin paluuta ja vapaampaa hengailua ystävien kanssa.

Korona näkyy Kelassa – työttömyysetuushakemusten määrä kolminkertaistui

Juristi Antti Ristimäki Kelasta kertoo, että koronaepidemia iski rajusti juuri naisvaltaisille palvelualoille, kuten majoitus- ja ravintola-aloille sekä kaupan alalle. Kelan työttömyysturvahakemusten joukossa korostuu nuorten naisten suuri osuus.

”Omalla työpaikallani suurin osa työntekijöistä kuuluu työttömyyskassaan. Oma ajatukseni oli liittyä, kun olen kunnolla työn syrjässä kiinni, mutta korona ehti ensin”, Milja sanoo.

Korona on tuonut työttömyysetuuksiin myös muutoksia.

Kun viime vuonna Kelaan tuli huhtikuun ensimmäisellä viikolla 8 500 työttömyysturvahakemusta, tänä vuonna hakemuksia tuli 27 000. Seuraavallakin viikolla hakemusten määrä oli yli kolminkertainen vuoden takaiseen verrattuna. Käsittelyajat ovat silti pysyneet kohtuullisina.

”Olemme rekrytoineet uusia työntekijöitä ja toisaalta siirtäneet talon sisällä henkilöstöä kiireettömämmistä töistä käsittelemään hakemuksia,” Ristimäki kertoo.

Korona on tuonut työttömyysetuuksiin myös muutoksia. Esimerkiksi normaali viiden päivän omavastuuaika on poistettu väliaikaisesti käytöstä, eli etuutta saa ensimmäisestä lomautuspäivästä lähtien. Korona-ajan lomautus ei myöskään kuluta peruspäivärahan enimmäisaikaa, jonka jälkeen työtön voi saada työmarkkinatukea. Lisäksi palkansaajan työssäoloehtoa on väliaikaisesti lyhennetty tavanomaisesta 26 viikosta 13 viikkoon. Jos työssäoloehto täyttyy, voi saada työmarkkinatuen sijasta peruspäivärahaa.

Milja Inkinen keittiössään.
Kun vapaa-aikaa on tavallista enemmän, Milja on leiponut paljon kotona. Leipomuksista ovat saaneet iloita myös äiti, mummu ja sisarukset.

Päivärytmi alkoi livetä lomautuksen aikana – rutiinien merkitys korostui

Kun Milja oli saanut talousasiansa järjesteltyä, hän kertoo löytäneensä lomautuksesta myös hyviä puolia. Aamulla sai nukkua pitkään ja oli aikaa järjestellä kaapit ja leipoa kotona. Koronan takia kavereiden kanssa ei kuitenkaan voinut tavata normaaliin tapaan, joten aika alkoi käydä pitkäksi jo ensimmäisen viikon jälkeen. Myös päivärytmi alkoi livetä.

”Huomasin, että saatoin mennä nukkumaan vasta pikkutunneilla ja herätä puolen päivän jälkeen. Iltapäivällä herätessä tuntui, että koko päivä oli oikeastaan jo ohi.”

Milja kertoo oppineensa, että rutiineista on tärkeä pitää kiinni, vaikka työ ei rytmitä elämää. Alusta viisastuneena hän kertoo nyt nukkuvansa yöt ja valvovansa päivät. Toisinaan hän leipoo itsekseen tai siskonsa kanssa tai katselee televisiosarjoja. Koronauutisia hän sanoo seuraavansa mutta vain kohtuudella, jotta ei huolestuisi liikaa ja menettäisi sen takia yöuniaan.

”Muistan, miten helmikuussa vähättelin koko koronaa ja ajattelin, että ei se meihin vaikuta. Enää en naureskele asialle, vaan tiedän, että epidemia on monella tavalla vakava asia.

Milja Inkinen katsoo puhelintaan.
Miljan työporukalla on oma Whatsapp-ryhmä, jossa kuulumiset vaihtuvat myös lomautuksen aikana.

Milja näkee tilanteessa kuitenkin myös positiivisia puolia.

”On ollut upeaa lukea uutisia, joissa on kerrottu, miten monet eläimet ja luonto voivat nyt paremmin. Ehkä ihmiset tarvitsivat tällaisen herätyksen, että pitäisivät parempaa huolta ympäristöstään.”

Lomautus päättyy toukokuun loppuun – edessä toivottavasti työntäyteinen kesä

Miljan lomautus kestää näillä näkymin toukokuun loppuun saakka. Nuori nainen suhtautuu tulevaan toiveikkaana.

”Kesä on työpaikallani kiireistä aikaa ja toivon kovasti, että se merkitsee myös minulle töitä.”

Milja kertoo työskentelevänsä haaveammatissaan. Jo lapsena hän seurasi tarkasti mummonsa ja äitinsä toimia keittiössä ja kokeili mielellään itse erilaisia reseptejä.

”Olen käytännön ihminen, ja työni parhaita hetkiä on päästä tekemään esimerkiksi erilaisia salaatteja, joissa voi käyttää vapaasti omaa luovuuttaan. Toki myös positiivinen asiakaspalaute tekee työpäivästä hyvän.”

Milja ei haaveile suurista kesäfestareista ja reissuista, mutta toivoo, että voisi viettää kavereiden kanssa aikaa tavalliseen tapaan: käydä ehkä terassilla, hengailla puistossa tai istuskella rantakivillä ja seurata, kun toiset narraavat kaloja.

”Yksi kesän kohokohdista on veljeni häät elokuussa. Juhlista tulee koronan takia pienemmät kuin alun perin piti, mutta on hienoa, että juhla ei peruuntunut kokonaan.”

Toimi näin, jos joudut lomautetuksi koronan vuoksi

  • Ilmoittaudu ensimmäisenä lomautuspäivänä työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin. Nopein ja vaivattomin tapa on käyttää TE-palveluiden Oma asiointi -verkkopalvelua.
  • Älä siirrä asian hoitamista myöhemmäksi, sillä oikeus työttömyysetuuteen alkaa ilmoittautumispäivänä.
  • Hae tämän jälkeen työttömyysetuutta joko työttömyyskassasta tai Kelalta. Tukea voi hakea Kelalta, jos ei voi saada ansiopäivärahaa työttömyyskassasta.
  • Kelan etuuksia kannattaa hakea verkkoasiointipalvelussa. Kirjaudu palveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  • Jos lomautuksesi on alkanut 16.3.2020 tai sen jälkeen, voit saada työttömyysetuutta, vaikka opiskelet tai sinulla on yritystoimintaa. Kyse on väliaikaisesta muutoksesta, joka on voimassa 31.7.2020 asti. Tutustu Kelan sivuilla myös muihin koronan aiheuttamiin työttömyysturvan muutoksiin.
  • Työttömyysetuutta voi hakea takautuvasti kolmen kuukauden ajalta.

 

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.