Siirry sisältöön

Oletko joutunut karanteeniin?

Terveys | 18.12.2020
Sinulla voi olla oikeus tartuntatautipäivärahaan. Lue lisää tartuntatautipäivärahasta Kelan infolehtisestä.
Kuuntele artikkeli
""
Kun olet karanteenissa, vältä tapaamasta kodin ulkopuolisia henkilöitä. Voit hoitaa Kela-asiasi puhelimessa tai verkossa.

Missä tilanteessa voit saada tartuntatautipäivärahaa?

Voit saada tartuntatautipäivärahaa, jos sinut on määrätty viralliseen karanteeniin tai eristettäväksi etkä voi sen vuoksi tehdä ansiotyötäsi. Ehtona on myös, että kuulut Suomen sairausvakuutukseen tai olet EU- tai Eta-maan tai Sveitsin kansalainen ja työskentelet Suomessa.

Virallinen karanteeni tarkoittaa sellaista karanteenia, josta päättää tartuntataudeista vastaava lääkäri. Sinut voidaan määrätä karanteeniin, vaikka sinulla ei olisi sairauden oireita. Omaehtoista karanteenia suositellaan esimerkiksi henkilölle, joka odottaa koronatestin tulosta. Omaehtoisen karanteenin ajalta et voi saada tartuntatautipäivärahaa.

Kun olet karanteenissa, vältä tapaamasta kodin ulkopuolisia henkilöitä. Voit hoitaa Kela-asiasi puhelimessa tai verkossa. Puhelimessa saat henkilökohtaista neuvontaa ja voit hoitaa samoja asioita kuin palvelupisteessä. Tarvittaessa voit myös varata puhelinajan.

Kuinka paljon voit saada tartuntatautipäivärahaa?

Tartuntatautipäiväraha on saman suuruinen kuin palkka, jonka olisit saanut, jos olisit voinut käydä töissä.

Jos olet yrittäjä, tartuntatautipäivärahan määrä perustuu YEL- tai MYEL-vakuutukseen. Yrittäjien tartuntatautipäivärahan määrä (e/pv) lasketaan jakamalla etuuden alkamishetkellä voimassa ollut YEL- tai MYEL-vuosityötulo 300:lla.

Jos arvioit, että sinulla voi olla oikeus tartuntatautipäivärahaan, voit hakea sitä verkossa tai Kelan lomakkeella.

Infolehtinen auttaa arvioimaan päivärahaoikeutta

Taulukon muotoon laadittu infolehtinen kertoo, missä tilanteessa sinulla voi olla oikeus tartuntatautipäivärahaan.

Infolehtinen on tarjolla 11 kielellä:

Tulosta pdf-muotoinen infolehtinen itsellesi tai asiakkaallesi yllä olevasta linkistä. Voit myös jakaa esitelinkkiä omissa verkostoissasi.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.