Tärpit 2 min

Uhkaako asunnottomuus? Näin Kela voi tukea sinua

Jos olet jäänyt tai jäämässä asunnottomaksi, ole yhteydessä kotikuntasi vuokra-asunnon tarjoajiin ja ilmoittaudu kunnan vuokra-asunnon hakijaksi. Kela voi tukea sinua taloudellisesti uuden asunnon saamisessa.

Kuuntele artikkeli
teksti ja kuva Kela 11.10.2019
Kuvituskuva. Viiksekäs mies koiran ja ostoskassin kanssa kaupungilla.

Toimi näin, jos olet jäämässä asunnottomaksi

  1. Ilmoita asunnottomuudesta digi- ja väestötietovirastoon. Näin Kela ja muut viranomaiset saavat tarvittaessa tiedon asunnottomuudesta suoraan väestötietojärjestelmästä. Voit ilmoittaa myös tilapäisen osoitteesi.
  2. Soita meille tai tule käymään ja kerro tarkemmin tilanteestasi ja sen taustalla olevista syistä. Voit myös kertoa, jos asut väliaikaisesti tuttavasi tai sukulaisesi luona asunnottomuuden takia. Näin voimme tarkastella tilannettasi kokonaisvaltaisesti ja neuvoa, mitä etuuksia sinun kannattaa hakea.
  3. Jos sinulla ei ole vakituista osoitetta, näet Kelalta saamasi päätökset ja kirjeet Kelan OmaKelassa. Jos käytät Postin poste restante -palvelua, Kelan päätökset ja kirjeet lähetetään Postin noutopisteeseen. Voit myös pyytää, että Kela lähettää postin tilapäiseen osoitteeseesi, esimerkiksi tuttavasi luokse.
  4. Jos menetät vanhan asuntosi ennen kuin uusi asunto on löytynyt, voit joissakin tilanteissa saada osana perustoimeentulotukea maksusitoumuksen huonekalujesi ja muun omaisuutesi varastointiin. Tätä varten tarvitset kunnan sosiaalihuollolta asumisen suunnitelman.
  5. Asunnottomuus ei vaikuta esimerkiksi työttömyysturvaan tai opintotukeen. Sinulla voi olla oikeus Kelan myöntämään perustoimeentulotukeen, mutta se on viimesijainen tuki, jonka määrään vaikuttavat kaikki käytettävissäsi olevat tulot ja varat. Tuloiksi lasketaan myös muut sosiaalietuudet. Lisäksi sinulla voi olla oikeus kunnan myöntämään täydentävään tai ehkäisevään toimeentulotukeen.
  6. Kun löydät uuden asunnon, voit hakea Kelasta perustoimeentulotukea vuokravakuutta tai muuttokustannuksia varten. Vuokrattavan asunnon tulee olla kyseisen kunnan kohtuullisen vuokratason mukainen. Kun vakituinen asunto löytyy, voit hakea Kelasta yleistä asumistukea.

+ Ota yhteyttä puhelimitse tai tule käymään. Useimmat asiat voi hoitaa puhelimessa, ja tarjolla on myös maksutonta takaisinsoittopalvelua.

+ Jos selvitettävää on paljon, voit varata puhelinajan. Kun soitamme sinulle, puhelu ei maksa mitään.

+ Asunnottomuus voi olla hyvin erilaista, mutta yleensä se on silti raskasta. Kunnan sosiaalihuolto ja monet järjestöt tarjoavat erilaisissa asunnottomuuteen liittyvissä tilanteissa neuvontaa ja apua.

Päivitetty 13.10.2021.

Kysy Kelasta – asiantuntijat vastaavat kysymyksiisi

Viimeisimmät tästä aiheesta

Toimeentulotuen hakeminen • Re: Tienaaminen toimeentulotuki
Toimeentulotuen hakeminen • Aiempien hakemusten liitteet eivät näy asiointipalvelussa
Mihin menoihin toimeentulotukea voi saada? • Re: Toimeentulotuki ja jakamaton kuolinpesä
Kysy Kelasta