Tärpit 2 min

Nuori, onko sinulla vamma tai pitkäaikainen sairaus?

Kun täytät 16 vuotta, Kelan tuet muuttuvat ja voit myös saada uusia tukia. Keräsimme tärppiin vinkit uuteen elämänvaiheeseen.

Kuuntele artikkeli
  1. Kun täytät 16 vuotta, voit hakea 16 vuotta täyttäneen vammaistukea. Sen myöntöedellytykset ovat kuitenkin erilaiset kuin lapsen vammaistuen. Vaikka sairautesi tai vammasi olisi ennallaan, voi olla, että tuen taso laskee tai tukea ei makseta lainkaan.
  2. Jos sinulla on haaveissa jatkaa opintoja ja työllistyä vammasta tai sairaudesta huolimatta, voit saada Kelasta ammatillista kuntoutusta. Kuntoutuksen avulla voit löytää omaan tilanteeseesi sopivan koulutus- tai ammattialan. Tarjolla on useita kuntoutusvaihtoehtoja, ja kuntoutuksen ajalta voit myös saada taloudellista tukea eli kuntoutusrahaa.
  3. Jos olet 16–19-vuotias opiskelija ja tarvitset sairauden tai vamman takia erityisiä tukitoimia, voit saada Kelasta nuoren kuntoutusrahaa. Kuntoutusrahan vähimmäismäärä on 33,15 euroa arkipäivältä. Lisäksi Kela voi korvata opiskelukustannuksia ja lukukausimaksuja.
  4. Jos olet yli 16-vuotias ja sairastut esimerkiksi masennukseen, voit saada sairauspäivärahaa. Jos sairaus jatkuu pitkään, Kela selvittää, voisiko kuntoutuksesta olla sinulle apua.
  5. Jos et pysty tekemään työtä sairautesi tai vammasi vuoksi ja tilanne pitkittyy, voit hakea kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä. Niitäkin voit hakea verkossa.
    • Jos haet työkyvyttömyyseläkettä alle 20-vuotiaana, Kela selvittää aina ensin, onko sinulla edellytyksiä saada nuoren kuntoutusrahaa ja Kelan järjestämää kuntoutusta.
  6. Jos saat työkyvyttömyyseläkettä, sinulla voi olla oikeus myös eläkettä saavan hoitotukeen. Edellytyksenä on, että tarvitset arjessa apua ja ohjausta esimerkiksi oman hygienian hoidossa, lääkehoidosta huolehtimisessa tai kommunikaatiossa. Hoitotukea voi hakea verkossa, paperilomakkeella tai suullisesti.
  7. Kun muutat omaan kotiin, voit hakea yleistä asumistukea vakinaiseen vuokra- tai omistusasuntoon. Jos olet työkyvyttömyyseläkkeellä, voit saada eläkkeensaajan asumistukea.

+ Isoissa elämänmuutoksissa kannattaa olla yhteydessä Kelaan, jotta tarvitsemasi etuudet ja palvelut saadaan kerralla kuntoon. Useimmat asiat voit hoitaa soittamalla Kelaan. Jos haluat selvittää asioita rauhassa, varaa puhelinaika verkossa tai soittamalla palvelunumeroon.