Siirry sisältöön

Loppuivatko työt ulkomailla? Näin nopeutat työttömyysetuus­hakemuksesi käsittelyä Suomeen palattuasi

Työ & Toimeentulo | 14.4.2020
Sinulla on oikeus työttömyysetuuteen, jos asut Suomessa. Jotta EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä tehty työ voidaan huomioida hakemuksessasi, tarvitset todistuksen sen maan viranomaisilta, jossa työskentelit.
Kuuntele artikkeli
Kuvituskuva. Nainen katsoo kännykkää.

Toimi näin, jos olet työskennellyt ulkomailla ja haet työttömyysetuutta Kelasta

  1. Ilmoittaudu ensi tilassa TE-palveluihin työttömäksi työnhakijaksi. Sen jälkeen TE-palvelut toimittaa Kelalle työvoimapoliittisen lausunnon. Siinä määritellään, oletko työtön työnhakija, jolle voidaan maksaa työttömyysetuutta. Työmarkkinatuki tai peruspäiväraha myönnetään aikaisintaan siitä päivästä, jolloin olet ilmoittautunut TE-palveluihin työttömäksi työnhakijaksi.
  2. Kun olet ilmoittautunut TE-palveluihin, hae työttömyysetuutta Kelasta. Jos haet ensimmäistä kertaa etuutta Suomeen muuttosi jälkeen eikä oikeuttasi Kelan etuuksiin ole vielä selvitetty, täytä ja toimita Kelaan myös ilmoitus Muutto Suomeen Y 77 (pdf).
  3. Peruspäivärahaa vai työmarkkinatukea? Sinulla voi olla mahdollisuus saada peruspäivärahaa, jos olet työskennellyt toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä. Silloin ulkomailla tehty työ voidaan usein laskea mukaan suomalaiseen työssäoloehtoon.
  4. Jotta ulkomailla tehty työ voidaan huomioida hakemuksessasi, tarvitset todistuksen sen maan viranomaisilta, jossa työskentelit. Todistuksen saat paikalliselta viranomaiselta, esimerkiksi työttömyyskassalta. Ulkomailla tehty työ voidaan todistaa U1-lomakkeella. Pyydä todistus ajoissa, sillä sen saamisessa voi mennä aikaa.
  5. Lähetä lomake ja todistus Kelaan työttömyysturvahakemuksesi liitteinä. Voit hakea tukea ja toimittaa liitteet Kelan asiointipalvelussa www.kela.fi/asiointi. Lisätietoa saat Kelan verkkosivuilta ja palvelunumerosta 020 634 0200 ma–pe klo 10–15.
  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.