Tärpit 1 min

Kimppakämppään asumistukea? Tee hakemus näin

Asutko kämppiksen kanssa? Lue vinkit siitä, miten haet asumistuen kimppakämppään.

Kuuntele artikkeli
teksti ja kuva Kela 30.6.2018

4 vinkkiä kämppiksille asumistuen hakemisesta

  1. Hae asumistukea verkossa. Yleinen asumistuki myönnetään yhteisesti koko ruokakunnalle. Yksi asukas hakee tuen koko ruokakunnan puolesta.
  2. Sinä ja kämppiksesi voitte hakea erilliset asumistuet, jos teillä on erilliset vuokrasopimukset tai alivuokrasopimus. Vuokrasopimuksessa tai sen liitteessä ei myöskään saa olla mainintaa siitä, että olette yhdessä vastuussa koko asunnon vuokrasta.
  3. Jos asutte kämppäkaverisi kanssa kahdestaan ja teillä on erilliset vuokrasopimukset tai alivuokrasopimus, sinun pitää selvittää hakemuksessasi, että ette ole avoliitossa vaan kämppäkavereita. Voit siis kertoa jo hakemuksessa asumistilanteestasi, esimerkiksi käytössäsi olevista tiloista ja asunnon jakamisesta. Kela arvioi asiaa selvityksesi perusteella ja pyytää sinulta tarvittaessa lisätietoja. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota mm. yhteen muuton syihin, asunnon kokoon, asumisen kestoon, ikäänne ja siihen, oletteko asuneet aikaisemmin yhdessä. Avopuolisot kuuluvat aina samaan ruokakuntaan ja hakevat yhteisen asumistuen.
  4. Jos sinulla ja kämppikselläsi on yhteinen vuokrasopimus tai sopimuksessa on maininta siitä, että olette yhdessä vastuussa koko asunnon vuokrasta, kuulutte samaan ruokakuntaan, vaikka teillä ei olisikaan yhteistä taloutta. Tällöin haette yhteisen asumistuen.