Tärpit 1 min

Aktiivimalliin lisää vaihtoehtoja – tutustu muutoksiin!

Jatkossa voit täyttää aktiivisuusehdon osallistumalla esimerkiksi kunnan tai ammattiliiton toimintaan. Muutos on odotettu parannus, joka lisää mahdollisuuksia osoittaa aktiivisuutta.

Kuuntele artikkeli
teksti ja kuva Kela 27.3.2019

Mikä muuttuu aktiivimallissa?

  1. Vastaisuudessa voit täyttää aktiivisuuden myös osallistumalla esimerkiksi kuntien, ammattiliittojen sekä Työttömien keskusjärjestön ja sen yhdistysten järjestämään työllistymistä tukevaan toimintaan. Aiemmin vain työvoimaviranomaisten toiminta hyväksyttiin aktiivimalliin.
  2. Muutos ei kuitenkaan koske aivan heti kaikkia. Voit kerryttää uudella toiminnalla aktiivisuutta, kun 65 päivän tarkastelujaksosi alkaa 1.4.2019 tai sen jälkeen. Jos tarkastelujaksosi on alkanut esimerkiksi 25.3., voit kerryttää aktiivisuutta vasta seuraavan 65 tarkastelujakson aikana, jos olet silloin vielä työtön.
  3. Kun osallistut esimerkiksi ammattiliiton järjestämälle kurssille, tarvitset todistuksen osallistumisesta. Helpointa on käyttää Kelan ja Työttömyyskassojen yhteisjärjestön yhteistä todistuslomaketta. Kun toimitat todistuksen Kelaan, Kela hyväksyy kurssin aktiivisuudeksi ja maksaa sinulle työttömyystuen.
  4. Uusia kursseja, valmennuksia ja muita palveluita voit etsiä esimerkiksi suomi.fi-sivuston palvelulistan kautta. Kannattaa tutkia tarjontaa myös suoraan kuntien, ammattiliittojen ja yhdistysten kautta.

Mikä ei muutu?

  1. Kela seuraa aktiivisuutta edelleen 65 päivän tarkastelujaksoissa. Voit tarkistaa aktiivisuuden kertymän Kelan asiointipalvelusta.
  2. Aktiivisuutta voit osoittaa palkkatyöllä, sivutoimisella yritystoiminnalla, opiskelemalla tai osallistumalla työllistymistä edistävään toimintaan.
  3. Aktiivisuus on riittävää, kun osallistut työllistymistä edistävään toimintaan vähintään viisi päivää tarkastelujakson aikana.
  4. TE-palveluiden järjestämästä toiminnasta et edelleenkään tarvitse erillistä todistusta.
  5. Jos työttömyys jatkuu, tee työttömyysajan ilmoitus Kelaan samaan tapaan kuin aikaisemmin. Verkossa asioit nopeimmin.