Tärpit 1 min

18–19-vuotias, asutko omillasi etkä saa vielä opintotukea?

Jos olet itsenäisesti asuva 18–19-vuotias opiskelija, joka ei vielä saa opintorahaa vanhempiesi tulojen vuoksi, tässä sinulle mukavia uutisia. Kannattaa lukea siinäkin tapauksessa, että 18-vuotispäiväsi on vasta ensi vuoden puolella.

Kuuntele artikkeli

https://www.ispeech.org

teksti ja kuva Kela 13.11.2017

Tsekkaa tästä, voitko saada opintorahaa ensi vuonna!

  1. Vanhempiesi tulojen vaikutus lakkaa.1.2018 alkaen vanhempien tulot eivät enää estä opintorahan saamista tai pienennä sen määrää. Voit siis saada perusmääräisen opintorahan, joka on 250,28 e/kk.
  2. Jos asut vanhempasi luona, tämä muutos ei koske sinua. Muutos koskee vain itsenäisesti asuvia 18–19-vuotiaita toisen asteen opiskelijoita. Toisen asteen oppilaitoksia ovat lukiot, kansanopistot ja ammatilliset oppilaitokset Suomessa ja ulkomailla.
    Itsenäinen asuminen tarkoittaa myös solussa, kimppakämpässä, oppilaitoksen asuntolassa tai vaikka isovanhemman luona asumista. Riittää, että asut koulupäivät muualla kuin vanhempasi luona.
  3. Tee hakemus jo etukäteen! Jos et vielä saa ollenkaan opintorahaa, voit hakea sitä jo nyt. Opintorahaa aletaan maksaa ensi vuoden alusta lähtien. Tee hakemus kätevästi Kelan asiointipalvelussa. Olethan jo tehnyt muuttoilmoituksen esimerkiksi osoitteessa muuttoilmoitus.fi. Muuttoilmoituksen tekeminen nopeuttaa opintorahasi myöntämistä.
  4. Jos saat jo opintorahaa, mutta vanhempiesi tulojen vuoksi saat sitä pienempänä, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Opintorahasi määrä suurenee automaattisesti vuoden vaihduttua ja saat Kelasta päätöksen joulukuussa.

Lue lisää Kelan sivulta

Vanhempien tulot ja opintotuki

Suosittelemme sinulle

Uusimmat artikkelit