Gå till innehåll

Flytta till studiebostad

FPA betjänar | 22.5.2019
Laura Lahtikivi
Lyssna på artikeln

När antagningen av studerande är klar börjar många av dem som fått en studieplats febrilt se sig om efter en lämplig hyresbostad och samtidigt fundera på att ansöka om studiestöd. Att flytta hemifrån till en studiebostad är ett stort steg i livet och det kräver också förmåga att planera sin ekonomi. Är du redo att flytta hemifrån?

Många unga är första gången i kontakt med FPA när de söker studiestöd.

Att flytta till sitt första egna hem är ofta ganska stressigt och samtidigt lite spännande. Plötsligt ska man ta hand om både det ena och det andra, som att ingå elavtal och ansöka om studiekort. Som tur är går det snabbt och behändigt att ansöka om de flesta FPA-förmåner i e-tjänsten. FPA:s räknare är till stor hjälp när du ska göra upp din månadsbudget och behöver veta hur stort belopp du får i till exempel studiestöd och bostadsbidrag.

Min och många andras första kontakt med FPA har varit i samband med ansökan om studiestöd. Studiestödet som tryggar försörjningen under studietiden består av studiepenning och studielån. I motsats till vad många tror går det att få studielån även om man inte fyllt 17 år. De som får studiepenning är däremot oftast över 17 år. Studiepenningens belopp är bland annat beroende av din ålder och om du bor i egen bostad eller hos din förälder. Från och med augusti 2019 kan barn i familjer med låga inkomster också beviljas ett läromaterialstillägg till studiepenningen för studier på andra stadiet.

FPA:s kundservice får ofta svara på frågan om det finns någon åldersgräns för allmänt bostadsbidrag.

Allmänt bostadsbidrag kan täcka en del av hyresutgifterna. FPA:s kundservice får ofta svara på frågan om det finns någon åldersgräns för allmänt bostadsbidrag och om de som bor i samma bostad alltid får ett gemensamt beslut om bostadsbidrag. En minderårig får vanligen ett beslut om bostadsbidrag gemensamt med sina vårdnadshavare, men om den minderåriga bor ensam och har egna inkomster kan hon eller han under vissa förutsättningar beviljas eget bostadsbidrag. I allmänhet anses de som bor i samma bostad höra till samma hushåll, och de får ett gemensamt beslut om bostadsbidrag. De som bor på hyra i en kompisbostad kan däremot ha separata hyresavtal och då har var och en av dem möjlighet att få eget bostadsbidrag. Onni som flyttade till Helsingfors för att gå gymnasiet där berättar till exempel att de som bor i HOAS studentkorridorer har separata hyresavtal och att det var enkelt att ansöka om eget bostadsbidrag.

FPA:s kundservice kan ge råd och svar på många frågor men riktigt allt kan vi ändå inte hjälpa med. FPA kan till exempel inte ordna lägenhet till unga som flyttar hemifrån, men vi kan förstås ge kontaktuppgifter till olika bostadsstiftelser och tipsa om kommunens hyresbostäder. De studerande väljer också själva hos vilken bank de ansöker om studielån, även om det är FPA som beviljar statsgaranti för studielån.

Man kan också boka tid hos FPA för att få hjälp med sina förmånsärenden.

När man ska börja studera finns det mycket att komma ihåg och hålla reda på. Om man behöver hjälp med sina förmånsärenden går det bra att boka en tid hos FPA. Du kan boka tid på något av FPA:s serviceställen eller för betjäning per telefon så att FPA:s kundervicesakkunniga ringer upp dig på den bokade tiden. I e-tjänsten kan du sköta dina ärenden när som helst.

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.