Sami Niskanen 10.9.2019 3 min

Tiliotteen viemää

Yksi tärkeimpiä liitteitä toimeentulotuessa on tiliote. Tiliotteet askarruttavat etenkin uutta toimeentulotuen hakijaa. Mikä ero on tilitapahtumilla ja tiliotteilla? Milloin tiliote tarvitaan? Miten sen voi toimittaa Kelaan? Mitä tietoa Kela saa tilitiedoistani?

Tässäpä asia pähkinänkuoressa.

Tiliotteen tietoja tarvitaan, jotta hakemuksesi voidaan käsitellä. Virallisilta pankin tiliotteilta käy ilmi tilinumero, tilinhaltija, tilin saldo, tilitapahtumat katkeamattomina sekä tieto siitä, miltä ajalta tiliote on. Jos pystyt jostain syystä toimittamaan vain tilitapahtumat, sekin käy, mutta vain jos niissä näkyy tilinumero, tilin saldo sekä katkeamaton luettelo tilitapahtumista.

Toimita tiliotteet uuteen toimeentulotuen hakemukseen aina ja jatkohakemukseen pyydettäessä. Jatkohakemukseen tiliotteet pitää toimittaa, jos Kela on pyytänyt niitä edellisessä päätöksessä. Jos näin on, päätöksessäsi on maininta siitä heti laskelman jälkeen kohdassa ”Miten toimit jatkossa”.

Tiliotteen tietoja tarvitaan, jotta hakemuksesi voidaan käsitellä.

Lisäksi tiliotteiden tarve saatetaan huomata, kun hakemus on jo käsittelyssä Kelassa. Tällöin käsittelijä soittaa sinulle, tai lähettää viestin tai kirjeen, ja pyytää sinua toimittamaan tiliotteet.

Entä jos on kyse jatkohakemuksesta eikä kukaan ole pyytänyt tiliotteita? Saako ne silti toimittaa Kelaan? Joskus asiakkaamme pohtivat tätäkin. Ja vastaus kuuluu – totta kai. Ei tiliotteista haittaakaan ole. Monet asiakkaat laittavat ne varalta.

Saat tiliotteet kätevästi verkkopankistasi. Lataa ne tietokoneellesi pdf-muotoon tai ota niistä ruutukaappaukset – on tärkeintä, että kaikki tiedot ja kaikki sivut näkyvät! Sen jälkeen voit ladata ne Kelan asiointipalveluun. Toinen vaihtoehto on, että toimitat paperiset tiliotteet Kelaan.

Tiliotteet eivät aina löydy verkkopankin etusivulta, eli se voi vaatia, että klikkaat ensin muutaman valikon auki. Jos tarvitset pankiltasi lisäohjeita tiliotteiden hakemiseen, voit soittaa pankkisi puhelinpalveluun tai laittaa verkkopankkisi viestipalvelussa viestin.

Anna tilitiedoistasi lisätietoja, jos arvelet, että se nopeuttaa hakemuksesi käsittelyä Kelassa.

Anna tarvittaessa lisätietoja. Voit antaa tilitiedoistasi lisätietoja, jos arvelet, että se nopeuttaa hakemuksesi käsittelyä Kelassa. Aina tiliotteita ei saa toimitettua syystä tai toisesta, jolloin tästä on hyvä mainita hakemuksessa. Voit myös kertoa lisätietoja tilisi tuloista ja menoista. Jos olet esimerkiksi jälkihuollossa oleva nuori ja saanut tilillesi itsenäistymisvaroja, voit mainita tästä varmuuden vuoksi myös hakemuksessa.

Mitä hyötyä asiakkaillemme on tiliotteiden toimittamisesta? Toimeentulotukihan lasketaan vähentämällä tuloistasi kaikki hyväksyttävät menot. Jos menot ovat tuloja suuremmat, sinulle voidaan myöntää toimeentulotukea. Tiliote on yleensä edellytys toimeentulotukioikeuden syntymiseen, koska sen avulla tutkitaan käytettävissäsi olevat tulot ja varat.

Tiliotteelta voidaan myös huomata, jos olet maksanut perustoimeentulotuessa huomioitavia laskuja, joita et ole kuitenkaan toimittanut Kelaan. Tai saattaa näkyä, että maksat enemmän vuokraa kuin vuokralaskun mukaan pitäisi. Tällöin käsittelijä voi pyytää sinulta laskukopiot ja vuokrankorotusilmoitukset, niin saadaan niistä heti rahat tilille.

Tiliotteen perusteella tarkka käsittelijä voi huomata myös tarpeen muille sosiaalihuollon palveluille. Jos niistä näkyy esimerkiksi paljon pelaamiseen meneviä rahoja, käsittelijämme saattaa kysyä, vaikuttaako pelaaminen elämääsi ja tiesitkö, että sosiaalitoimesta saa tarvittaessa apua.

Tiliotteet toimittamalla mahdollistatkin sen, että voimme palvella sinua kokonaisvaltaisesti.