Siirry sisältöön

Mikä on sairaanhoidon ennakkolupa ja kuinka sellaisen saa?

Kela palvelee | 30.7.2019
Pia Komi
suunnittelija
Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste
Kuuntele artikkeli

Jos päätät matkustaa toiseen EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin hoitoon, sinulla on oikeus saada hoidosta korvauksia. Hoito voidaan käytännössä korvata kahdella eri tavalla. Yleisempi tapa on Kela-korvaus. Tällöin voit matkustaa hoitoon, maksaa hoidon itse ja hakea sitten hoidosta samat Kela-korvaukset kuin jos olisit käynyt yksityisellä lääkärillä Suomessa. Toinen korvaustapa on matkustaa hoitoon ennakkoluvan kanssa. Mutta mikä on ennakkolupa ja mistä sellaisen saa?

Ennakkolupa on maksusitoumus, jonka perusteella kotikuntasi vastaa ulkomailla annetun hoidon kustannuksista. Jos sinulle myönnetään ennakkolupa, maksat itse hoidosta paikallisen asiakasmaksun verran. Käytännössä saat hoidon ennakkoluvalla edullisemmin, koska itse maksettava osuus jää pienemmäksi.

Jos sinulle myönnetään ennakkolupa, maksat itse hoidosta paikallisen asiakasmaksun verran.

Mistä ja miten ennakkoluvan saa? Voit hakea ennakkolupaa Kelasta. Koska hoidon maksaja on kotikuntasi, Kela kysyy omalta sairaanhoitopiiriltäsi, myönnetäänkö lupa. Lupa on aina myönnettävä, jos hoidontarpeesi on lääketieteellisesti perusteltua, hakemasi hoito kuuluu Suomessa julkisen terveydenhuollon palveluihin eikä sinulle pystytä järjestämään hoitoa Suomessa lääketieteellisesti perustellun ajan kuluessa.

Lähtökohtaisesti et siis voi saada ennakkolupaa sellaiseen hoitoon, jota Suomen julkinen terveydenhuolto ei tarjoa – esimerkiksi aurinkohoitoa Gran Canarialla. Lupaa ei myöskään tarvitse myöntää, jos voisit saada hoidon riittävässä ajassa Suomessa. Ennakkolupa voidaan kuitenkin myöntää myös harkinnan perusteella, vaikka hoitoa olisi Suomessa saatavilla riittävän nopeasti. Tällöin perusteena voivat olla esimerkiksi kielelliset, kulttuuriset tai hintaan liittyvät syyt. Hoitoa saatetaan haluta hakea vaikkapa vanhasta kotimaasta omalla äidinkielellä.

Ennakkolupaa ei voi saada sellaiseen hoitoon, jota Suomen julkinen terveydenhuolto ei tarjoa – esimerkiksi aurinkohoitoa Gran Canarialla.

Joskus ennakkolupa voidaan myöntää myös harvinaissairautta sairastavalle, jolle ei löydy hoitoa Suomesta. Julkinen terveydenhuolto voi myös ostaa hoidon suoraan ulkomaisesta sairaalasta, jolloin ennakkolupaa ei tarvita.

Mitä ennakkolupahakemukseen tarvitaan? Täytä hakemukseen tiedot siitä, miksi haluat hoitoon ulkomaille sekä mihin sairauteen ja mitä hoitoa haluat. Kerro hakemuksessa myös, milloin ja mihin maahan haluat hoitoon, ja haluatko hakeutua johonkin tiettyyn hoitopaikkaan kyseisessä maassa. Liitä hakemukseen lääkärin antama lausunto sairaudesta, jonka hoitoon haet lupaa. Myös kopio hoitokertomuksesta käy liitteeksi. Hae ennakkolupaa hyvissä ajoin, sillä hakemuksen käsittelyaika on noin 3–6 viikkoa. Hakemuksen käsittely vaatii aikaa, koska Kela kysyy lausunnon julkiselta terveydenhuollolta.

Hae ennakkolupaa hyvissä ajoin, sillä hakemuksen käsittelyaika on noin 3–6 viikkoa.

Ota matkalle mukaan Kelan sinulle lähettämä ennakkolupalomake. Palattuasi Suomeen voit hakea Kelasta korvauksia myös ennakkoluvallisen hoidon lääke-, matka- ja oleskelukustannuksista. Jos julkinen terveydenhuolto katsoo saattajan lääketieteellisistä syistä välttämättömäksi, myös saattajan kustannuksista voi saada korvauksia. Alaikäinen lapsi tarvitsee aina saattajan. Muista myös huolehtia tiedonkulusta hoidonantajien välillä Suomessa ja ulkomailla, eli huolehtia siitä, että potilasasiakirjasi kulkevat mukanasi.

Kuinka tavallista ennakkoluvan käyttö on Suomessa? Vuosittain ennakkolupia haetaan Kelasta noin 200, ja niitä on myönnetty noin 100. Eniten ennakkolupia on myönnetty Viroon ja Ruotsiin, pääasiassa raskauden ja synnytyksen, silmätautien sekä syöpätautien hoitoon.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.