Opiskelu 5 min

Uusi opiskelija – näin haet tuet Kelasta

Onnittelut opiskelupaikasta! Ennen kuin suuntaat ostamaan vihkoja tai tablettia, huolehdi kuntoon opintotuki ja muut etuusasiat: opintoraha, asumistuki, koulumatkatuki ja opintolaina. Lue myös vanhempien opiskelijoiden vinkit uusille tulokkaille.

Kuuntele artikkeli
teksti Selja Tiilikainen kuvitus Antti Pulkkinen kuvat haastateltavilta 3.7.2017

Opiskelijana voit hakea Kelalta opintorahaa ja yleistä asumistukea sekä pankista opintolainaa.

 1. Kun olet ottanut opiskelupaikan vastaan, muista ilmoittautua myös oppilaitokseen ja toimittaa kaikki oppilaitoksen toivomat liitteet määräaikaan mennessä. Useimmiten sekä opiskelupaikan vastaanottaminen että oppilaitokseen ilmoittautuminen tapahtuvat Opintopolku.fissä. Sieltä pääset myös jatkamaan suoraan Kelan sivuille hakemaan opiskelijaetuuksia.
 2. Ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijana voit hakea Kelalta opintorahaa, opintolainaa sekä yleistä asumistukea.
 3. Toisen asteen opiskelijana voit edellä mainittujen lisäksi hakea koulumatkatukea. Edellytyksenä on, että koulusi on lyhintäkin reittiä vähintään 10 kilometrin päässä kodistasi ja käyt siellä vähintään neljänä päivänä viikossa. Täytä koulumatkatukihakemus ja vie se kouluusi. Päätös koulumatkatuesta tehdään enintään lukuvuodeksi kerrallaan. Jos kuljet kouluun julkisella liikenteellä, maksat matkalipusta itse useimmiten enintään 43 euroa kuukaudessa. Kela maksaa sen yli menevän hinnan koulumatkatukena joko kuljetuksen järjestäjälle tai sinulle.
 4. Kun olet vastaanottanut opiskelupaikan, voit hakea opintorahaa. Voit täyttää hakemuksen Kelan verkkoasiointipalvelussa. Valtaosalle opiskelijoista opintoraha on 250,28 euroa kuukaudessa, mutta oman opintorahasi suuruuden voit vielä varmistaa laskurilla. Katso videolta, miten hakeminen sujuu verkossa.
 5. Toisen asteen opiskelijan tulee hakea lisäksi opintolainan takausta. Se onnistuu samalla verkkohakemuksella kuin opintorahan hakeminen. Ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijana saat automaattisesti lainatakauksen, kun saat päätöksen opintorahasta.
 6. Opintolaina pitää hakea itse omasta pankista. Useimmilla pankeilla se onnistuu verkkopankissa. Opintolaina on useimmille opiskelijoille 650 euroa kuukaudessa, mutta koko summaa ei ole välttämätöntä nostaa, vaan voit nostaa lainaa sen verran kuin tarvitset. Voit myös muuttaa summaa myöhemmin.
 7. Jos olet muuttamassa opintojen takia, kannattaa heti tutustua paikkakunnan asuntotarjontaan. Jotkin oppilaitokset tarjoavat asuntoja, ja monissa kaupungeissa toimii opiskelija-asuntosäätiöitä. Nämä vaihtoehdot kannattaa tutkia, sillä asunnot ovat edullisempia kuin vastaavat asunnot vapailta markkinoilta – ja tuleva kurssikaverisi saattaa asua seinän takana. Voit hakea opiskelija-asuntoa heti, kun olet ilmoittautunut uuteen oppilaitokseesi. Etenkin isoilla paikkakunnilla voi mieluisan asunnon löytäminen olla hankalaa – ja nopeat syövät hitaat!
 8. Kun sinulla on asunto, voit hakea asumistukea. Tukesi suuruuden voit selvittää asumistuen laskurilla. Voit hakea asumistukea Kelan verkkoasiointipalvelussa, ja lisätietoja asumistuesta ja sen määrästä löydät Kelan sivuilta. Muista toimittaa tarvittavat liitteet, kuten vuokrasopimus ja palkkakuitit! Paperisia liitteitä ei tarvitse skannata, jos pystyt ottamaan niistä selkeästi luettavat valokuvat. Katso videolta, miten hakeminen sujuu verkossa!
  Opintotuen asumislisää voivat saada vain ulkomailla tai Ahvenanmaalla opiskelevat ja esimerkiksi kansanopistossa opiskelevat, jotka asuvat oppilaitoksen asuntolassa.
 9. Monet käyvät opintojen aikana töissä. Muista kuitenkin huolehtia, että omat tulosi eivät ylitä tukien tulorajoja, sillä muuten joudut maksamaan tukia takaisin. Jos nostat opintotukea 9 kuukaudelta vuodessa, voit tienata vuoden aikana 11 973 euroa. Tarkista tukikuukausikohtaiset opintotuen tulorajat Kelan sivuilta. Asumistuessa on myös omat tulorajansa, jotka sinun tulee huomioida. Ilmoita tulojen muutoksesta välittömästi, jotta asumistuki maksetaan oikean suuruisena. Lue lisää asumistuen tarkistamisesta.
 10. Muista pitää huolta jaksamisestasi ja nauttia opiskelijaelämästä!

Artikkelia varten on haastateltu vastaavaa suunnittelijaa Ilpo Lahtista Kelasta. Juttua on päivitetty 23.5.2018.

Vanhempien opiskelijoiden neuvot fukseille ja ekaluokkalaisille

Joonatan Salminen sai ainejärjestöaktiiveilta eväät opiskelijaelämään.

Joonatan Salminen, opiskellut Oulun yliopistossa vuodesta 2015

“Heti sillä viikolla, kun sain tiedon opiskelupaikasta, sain myös ensikosketuksen yliopistoon ja ainejärjestöaktiiveihin, kun he lähettivät sähköpostia pienryhmäohjauksesta. Nämä uusia opiskelijoita varten puurtavat opiskelija-aktiivit auttoivat minut kärryille opiskeluelämästä.

Myöhemmin minut on yllättänyt työn määrä, rehellisesti sanottuna. Yliopisto-opinnoista ei selviä surffaamalla. Tehkää hommanne ajoissa ja lukekaa niihin tentteihin! Älkää kuitenkaan ottako turhaa stressiä: tärkein tentti, pääsykoe, on jo takana ja päästy läpi. Ei kai muuta kuin hirveästi onnea koulupaikasta ja tsemppiä opiskeluihin. Tästä ne lähtee – elämänne parhaat vuodet.”

Janna Virtanen kannustaa uusia opiskelijoita osallistumaan opiskelijatapahtumiin, joissa tutustuu helposti uusiin ihmisiin.

Janna Virtanen, opiskellut tradenomiksi 2010–2013 LAMKissa ja vuodesta 2015 fysioterapeutiksi Metropoliassa

“Lähdin opiskelemaan Lahteen heti lukion jälkeen, ja olisin ainakin toivonut, että joku olisi sanonut, miten oma-aloitteinen opinnoissa pitää olla. Tyhmienkin kysymysten rohkea esittäminen käytännön asioista ja huolellinen tutustuminen koulun omaan intranettiin auttaa pitkälti ekan vuoden ongelmissa!

Uudella paikkakunnalla kannattaa hyödyntää kaikki koulun tarjoamat sosiaaliset tapahtumat ja tutustua uusiin tyyppeihin, vaikka olisikin ujompaa sorttia. Todennäköisesti joudut tinkimään harrastuksista ja vapaa-ajan menoista, mutta kohtalotovereiden kanssa voi onneksi keksiä aina jotain ilmasta tai mahdollisimman edullista tekemistä.

Asun nyt toisen tutkinnon aikana puolison omistusasunnossa, joten en ole saanut asumisetuuksia. Tämä yhdessä asumisen taloudellinen puoli tuli yllätyksenä aikanaan. Tukien hakeminen on teknisesti ihan samanlaista, mutta toista amk-tutkintoa opiskelevana kulutan samaa opintotukikiintiötä kuin ensimmäisessä tutkinnossa.“

Ammattikoulujen ilmainen kouluruoka on Essi Miettusen mukaan mahtava etu, joka kannattaa hyödyntää.

Essi Miettunen, musiikkialan perustutkinto Jyväskylän ammattiopistosta 2013–2016, opiskelee nyt Jyväskylän yliopistossa

“Olin aiemmin opiskellut yliopistossa, joten kävin Kelalla kysymässä, miten vaihtaa korkeakoulutuen piiristä toisen asteen opintotukeen. Amiksessa tuet ovat pienemmät, mutta toisaalta siellä on ilmainen kouluruoka. Siitä kannattaakin ottaa ilo irti, jos siihen on mahdollisuus – helpottaa arkea kummasti!

Olisin opintoja aloittaessani kaivannut lisätietoa siitä, miten amiksessa lasketaan suoritetut opinnot eli kuinka paljon pitää opiskella täyttääkseen Kelan vaatimukset tukia varten. Yliopistossa on helppo laskea opintopisteitä ja opintotukeen vaadittava pistemäärä. Voi myös olla, että musiikissa ja muissa taideaineissa järjestelmä on poikkeuksellisen hankala.”

 

Lue lisää opiskelijan tuista

Opintotuki-esite

Kysy Kelasta – asiantuntijat vastaavat kysymyksiisi

Viimeisimmät tästä aiheesta

Koulumatkatuki • Re: Koulumatkatuen hakeminen
Opiskelijan asuminen ja asumislisä • Re: Asumistuki ulkomaille kimppakämppään
Opiskelijan asuminen ja asumislisä • Re: Palkattoman vapaan vaikutus asumistukeen
Kysy Kelasta