Opiskelu 4 min

Uusi opiskelija – näin haet tuet Kelasta

Onnittelut opiskelupaikasta! Ennen kuin suuntaat ostamaan vihkoja tai tablettia, huolehdi kuntoon opintotuki ja muut etuusasiat: opintoraha, asumistuki, koulumatkatuki ja opintolaina. Lue myös vanhempien opiskelijoiden vinkit uusille tulokkaille.

Kuuntele artikkeli
teksti Selja Tiilikainen kuvitus Antti Pulkkinen kuvat haastateltavilta 3.7.2017

Opiskelijana voit hakea Kelalta opintorahaa ja yleistä asumistukea sekä pankista opintolainaa.

  1. Tutustu Kelan verkkosivuilla Kelan palveluihin ja tukiin. Aloita esimerkiksi Opiskelijan pikaoppaasta. Selvitä laskurilla, voitko saada opintotukea, koulumatkatukea, yleistä asumistukea tai muuta etuutta. Muista, että voit saada opintotukea jo 15- ja 16-vuotiaana, jos vanhempiesi tulot ovat pienet. Opintotuen laskurissa voidaan kysyä arvio vanhempiesi vuosituloista.
  2. Voit hakea opintotukea sen jälkeen, kun olet varmistanut opiskelupaikkasi. Useimmissa opinnoissa opiskelupaikka otetaan vastaan Oma Opintopolku -palvelussa. Sieltä pääset jatkamaan suoraan Kelan sivuille hakemaan opintotukea.
  3. Jos voit saada opintotukea, voit hakea sitä Kelan verkkoasiointipalvelussa tai hakemuslomakkeella. Hae opintotukea, vaikka et vielä tietäisi, miten asut opiskeluaikana. Katso videolta, miten opintotukea haetaan verkossa.
  4. Jos aloitat lukio-opinnot tai ammatillisen perustutkintokoulutuksen, voit ehkä saada koulumatkatukea. Edellytyksenä on, että koulusi on vähintään 10 kilometrin päässä kodistasi ja että käyt koulussa vähintään neljänä päivänä viikossa. Täytä koulumatkatukihakemus ja vie se kouluusi.
  5. Jos sinulle on myönnetty opintolainan valtiontakaus, se kerrotaan opintotukipäätöksessäsi. Opintolainaa pitää hakea pankista. Tutustu pankkisi opintolainaohjeisiin esimerkiksi pankin verkkosivuilla. Muista lukea opintotukipäätöksessä ja pankin velkakirjassa olevat opintolainan ehdot. Opintolaina on osa opintotukea, mutta voit itse päättää, kuinka paljon sitä käytät.
  6. Jos olet muuttamassa opintojen takia, kannattaa heti tutustua paikkakunnan asuntotarjontaan. Osa oppilaitoksista tarjoaa asuntolapaikkoja, ja monissa kaupungeissa on opiskelija-asuntoja. Nämä vaihtoehdot kannattaa tutkia, sillä asunnot ovat edullisempia kuin vastaavat asunnot vapailta markkinoilta – ja tuleva kurssikaverisi saattaa asua seinän takana. Voit hakea opiskelija-asuntoa heti, kun olet saanut vahvistuksen opiskelupaikastasi. Etenkin isoilla paikkakunnilla voi mieluisan asunnon löytäminen olla hankalaa. Nopeat syövät hitaat!
  7. Kun sinulla on vuokra-asunto, voit hakea yleistä asumistukea Kelan verkkoasiointipalvelussa. Lisätietoja asumistuesta ja sen määrästä löydät Kelan sivuilta. Muista toimittaa tarvittavat liitteet, kuten vuokrasopimus! Katso videolta, miten hakeminen ja liitteiden lähettäminen sujuu verkossa. Opintotuen asumislisää voivat saada vain ulkomailla tai Ahvenanmaalla opiskelevat ja esimerkiksi kansanopistossa opiskelevat, jotka asuvat oppilaitoksen asuntolassa.
  8. Monet käyvät opintojen aikana töissä. Muista huolehtia, että tulosi eivät ylitä tulorajoja, sillä muuten joudut maksamaan tukia takaisin. Jos nostat opintotukea 9 kuukaudelta vuodessa, voit tienata vuoden aikana enintään noin 12 000 euroa. Tarkista opintotuen vuositulorajat Kelan sivuilta. Asumistuessa on omat tulorajansa, jotka sinun tulee huomioida. Jos tulosi muuttuvat, asumistuki pitää yleensä tarkistaa. Lue lisää asumistuen tarkistamisesta.
  9. Muista pitää huolta jaksamisestasi ja nauttia opiskelijaelämästä!

Artikkelia varten on haastateltu vastaavaa suunnittelijaa Ilpo Lahtista Kelasta. Juttua on päivitetty 12.11.2019.

Vanhempien opiskelijoiden neuvot fukseille ja ekaluokkalaisille

Joonatan Salminen sai ainejärjestöaktiiveilta eväät opiskelijaelämään.

Joonatan Salminen, opiskellut Oulun yliopistossa vuodesta 2015

“Heti sillä viikolla, kun sain tiedon opiskelupaikasta, sain myös ensikosketuksen yliopistoon ja ainejärjestöaktiiveihin, kun he lähettivät sähköpostia pienryhmäohjauksesta. Nämä uusia opiskelijoita varten puurtavat opiskelija-aktiivit auttoivat minut kärryille opiskeluelämästä.

Myöhemmin minut on yllättänyt työn määrä, rehellisesti sanottuna. Yliopisto-opinnoista ei selviä surffaamalla. Tehkää hommanne ajoissa ja lukekaa niihin tentteihin! Älkää kuitenkaan ottako turhaa stressiä: tärkein tentti, pääsykoe, on jo takana ja päästy läpi. Ei kai muuta kuin hirveästi onnea koulupaikasta ja tsemppiä opiskeluihin. Tästä ne lähtee – elämänne parhaat vuodet.”

Janna Virtanen kannustaa uusia opiskelijoita osallistumaan opiskelijatapahtumiin, joissa tutustuu helposti uusiin ihmisiin.

Janna Virtanen, opiskellut tradenomiksi 2010–2013 LAMKissa ja vuodesta 2015 fysioterapeutiksi Metropoliassa

“Lähdin opiskelemaan Lahteen heti lukion jälkeen, ja olisin ainakin toivonut, että joku olisi sanonut, miten oma-aloitteinen opinnoissa pitää olla. Tyhmienkin kysymysten rohkea esittäminen käytännön asioista ja huolellinen tutustuminen koulun omaan intranettiin auttaa pitkälti ekan vuoden ongelmissa!

Uudella paikkakunnalla kannattaa hyödyntää kaikki koulun tarjoamat sosiaaliset tapahtumat ja tutustua uusiin tyyppeihin, vaikka olisikin ujompaa sorttia. Todennäköisesti joudut tinkimään harrastuksista ja vapaa-ajan menoista, mutta kohtalotovereiden kanssa voi onneksi keksiä aina jotain ilmasta tai mahdollisimman edullista tekemistä.

Asun nyt toisen tutkinnon aikana puolison omistusasunnossa, joten en ole saanut asumisetuuksia. Tämä yhdessä asumisen taloudellinen puoli tuli yllätyksenä aikanaan. Tukien hakeminen on teknisesti ihan samanlaista, mutta toista amk-tutkintoa opiskelevana kulutan samaa opintotukikiintiötä kuin ensimmäisessä tutkinnossa.“

Ammattikoulujen ilmainen kouluruoka on Essi Miettusen mukaan mahtava etu, joka kannattaa hyödyntää.

Essi Miettunen, musiikkialan perustutkinto Jyväskylän ammattiopistosta 2013–2016, opiskelee nyt Jyväskylän yliopistossa

“Olin aiemmin opiskellut yliopistossa, joten kävin Kelalla kysymässä, miten vaihtaa korkeakoulutuen piiristä toisen asteen opintotukeen. Amiksessa tuet ovat pienemmät, mutta toisaalta siellä on ilmainen kouluruoka. Siitä kannattaakin ottaa ilo irti, jos siihen on mahdollisuus – helpottaa arkea kummasti!

Olisin opintoja aloittaessani kaivannut lisätietoa siitä, miten amiksessa lasketaan suoritetut opinnot eli kuinka paljon pitää opiskella täyttääkseen Kelan vaatimukset tukia varten. Yliopistossa on helppo laskea opintopisteitä ja opintotukeen vaadittava pistemäärä. Voi myös olla, että musiikissa ja muissa taideaineissa järjestelmä on poikkeuksellisen hankala.”

 

Lue lisää opiskelijan tuista

Opintotuki-esite

Kysy Kelasta – asiantuntijat vastaavat kysymyksiisi

Viimeisimmät tästä aiheesta

Muut opintoetuudet ja -asiat • Re: Opintolainavähennys
Muut opintoetuudet ja -asiat • Re: Opintolaina
Muut opintoetuudet ja -asiat • Re: Mitä tukea saa työssäoppimisjakson aikana
Kysy Kelasta