Siirry sisältöön

Opintotuen asumislisä poistuu – näin se vaikuttaa etuuksiisi

Opiskelu | 7.3.2017
Elokuun ensimmäisestä päivästä 2017 lähtien opiskelijoiden asumisen tukemiseen tulee iso muutos, kun opintotuen asumislisä poistuu. Suurimmalle osalle yksinasuvista opiskelijoista muutos tarkoittaa nykyistä suurempaa tukea.
Kuuntele artikkeli
""

Jos olet saanut aiemmin opintotuen asumislisää, sinun pitää todennäköisesti jatkossa hakea Kelasta uudella hakemuksella yleistä asumistukea.

Tulevaisuudessa opintotuen asumislisän piiriin jäävät enää vain ulkomailla vuokralla asuvat opiskelijat sekä Suomessa maksullisella linjalla kansanopistossa ja tietyissä koulutuskeskuksissa opiskelevat ja oppilaitoksen asuntolassa asuvat opiskelijat.

Minulla on kämppiksiä – miten tukeni muuttuu?

Tukilakeja koskeva remontti on herättänyt monet kysymään, kuinka muutos vaikuttaa omaan asumiseen: kannattaako minun enää asua kämppäkavereiden kanssa, jos meidän tulomme lasketaan yhteen? Myös opiskelijajärjestöt ovat nostaneet huolen laajasti esiin mediassa.

Jos asut kimppakämpässä ja sinulla ei ole omaa vuokrasopimusta, tukesi tulee muuttumaan tai ainakin sen hakeminen muuttuu. Vastaisuudessa samassa taloudessa asuvat lasketaan kuuluviksi samaan ruokakuntaan. He siis hakevat yleistä asumistukea yhdessä, ja tuen määrään vaikuttavat kaikkien asunnossa asuvien tulot ja yhteinen vuokra. Päätöskin tulee kaikille yhteisenä.

Jos asut kimppakämpässä, mutta et katso kuuluvasi asuinkavereittesi kanssa yhteiseen ruokakuntaan, voit hakea yleistä asumistukea myös erikseen. Silloin sinulla tulee olla erillinen vuokrasopimus, jossa on määritelty tarkkaan hallinnassasi oleva osa asunnosta.

Miksi uusi systeemi?

Asumistukijärjestelmien yhteensovittamista lähdettiin selvittämään, koska systeemi on ollut aikamoinen tilkkutäkki. Uudistus myös tuo opiskelijat tasa-arvoisiksi muiden pienituloisten kanssa.

Jatkossa voit saada yleistä asumistukea ympäri vuoden, sillä asumistuki ei opintotuen asumislisän tapaan katkea kesäkuukausiin. Asumistuki ei ole enää myöskään sidottu opintojesi edistymiseen. Se ei esimerkiksi asumislisän tapaan katkea, jos saat sairaslomaa opintojen aikana.

Voiko tukeni nousta nykyisestä?

Jos olet yksinasuva opiskelija, saatat hyvinkin saada suurempaa tukea. Kahdeksalla kymmenestä yksinasuvasta opiskelijasta tuki suurenee.

Rutkasti enemmän kuin puolella nykyisistä asumislisän saajista, 120 000 opiskelijalla, asumisen tuki pysyy samana tai nousee keskimäärin 59 euroa kuukaudessa.

Tuet nousevat tavallisimmin siksi, että yleistä asumistukea laskiessa asuntosi vuokran hinta otetaan huomioon. Opintotuen asumislisään vuokran suuruus ei ole käytännössä vaikuttanut. Opintotuen asumislisää ei myöskään ole vuosiin korotettu. Se onkin jäänyt jälkeen vuokratason noususta.

Pieneneekö tai lakkaako juuri minun tukeni?

Se riippuu tuloistasi tai ruokakunnan tuloista. Varsinkin, jos asut työtä tekevän kanssa yhdessä, asumistukesi saattaa pienentyä.

Monen asumisen tuki pienenee: noin 54 000 opiskelijalla se pienenee enemmän kuin 25 euroa kuukaudessa. Yleiseen asumistukeen oikeutettuja opiskelijoita tulee arvioiden mukaan ylipäätään olemaan vähemmän kuin opintotuen asumislisään oikeutettuja opiskelijoita. Asumisen tukensa menettää laskelmien mukaan kokonaan enemmän kuin joka viides nykyisistä asumislisän saajista.

Huomaathan, että uusi opintotukilaki takaa, että voit saada entistä suuremman valtiontakauksen opintolainaasi.

Milloin voin hakea yleistä asumistukea?

Jos olet saanut opintotuen asumislisää ja tiedät tulosi, osoitteesi, asumiskulusi ja muut asumisolosuhteesi etukäteen, sinun kannattaa jättää yleisen asumistuen hakemus jo kesän alussa Kelaan. Yhteisessä ruokakunnassa asuvat jättävät yhteisen hakemuksen. Jos samaan ruokakuntaan kuuluva saa jo yleistä asumistukea, tuki on tarkistettava.

Uuden systeemin mukaista tukea maksetaan aikaisintaan 1.8.2017 alkaen. Jatkossa sinun tulee seurata tulojasi sekä opintotuen että asumistuen suhteen erikseen. Yleisessä asumistuessa tulojen muutoksista on ilmoitettava välittömästi Kelaan.

Opintotuen asumislisä vs. yleinen asumistuki

  • Opiskelijoiden asumislisää sai vuoden 2015 lopussa noin 151 728 henkilöä. Opiskelijoiden asumislisän määrä oli keskimäärin 194,64 euroa ja saajien asumismenot olivat keskimäärin 376 euroa kuukaudessa. Opiskelijoiden asumislisä kattoi keskimäärin 57 prosenttia asumismenoista.
  • Yleistä asumistukea sai vuoden 2015 joulukuussa 246 357 ruokakuntaa. Keskimääräinen ruokakunnalle maksettu asumistuki oli 330,42 euroa kuukaudessa, ja ruokakuntien asumismenot olivat keskimäärin 596,21 euroa kuukaudessa. Yleinen asumistuki kattoi keskimäärin 55 prosenttia asumismenoista.

Lähde: Hallituksen esitys 231/2016

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.