Merja Pouttu 27.4.2017 2 min

Kuntoutus + arki, mahdoton yhtälö?

Laitoskuntoutuksen rinnalle on hiljattain kehitetty erilaisia avokuntoutuspalveluja. Taustalla on paitsi määrärahojen pienentyminen myös pyrkimys nivoa kuntoutus paremmin osaksi kuntoutujien arkea. Monissa Kelan kuntoutuspalveluissa asiakas voi valita elämäntilanteeseensa sopivan vaihtoehdon.

Toisin kuin laitoskuntoutuksessa, avokuntoutuksessa käydään kuntoutuksessa päiväseltään ja yövytään kotosalla. Kuntoutuksessa voi käydä yksittäisinä päivinä sekä aamu- ja iltapäivinä. Tällöin asiakas voi hyvin sovittaa yhteen kuntoutuksen ja opiskelun tai työskentelyn, omien tarpeidensa mukaan.

Avokursseille osallistuneet ovat olleet tyytyväisiä ja pitäneet kolmen tunnin mittaisia käyntikertoja ihanteellisina.

Esimerkiksi koiraihmisen ei tarvitse etsiä kuntoutuksen ajaksi hoitopaikkaa lemmikilleen.

Miksi siis valita avokuntoutus? Ensinnäkin etäisyys kotoa kuntoutukseen on kohtuullinen, joten matkaan ei kulu paljon aikaa. Toiseksi avokuntoutuksen ohessa voi opiskella tai tehdä osan päivästä töitä sekä hoitaa arjen askareita – esimerkiksi koiraihmisen ei tarvitse etsiä hoitopaikkaa lemmikilleen. Kolmanneksi kuntoutusrahaa voi hakea yhtä lailla lyhyempikestoiseen kuin kokopäiväiseenkin kuntoutukseen. Kaikkiaan avokuntoutus on joustava ja asiakkaan tarpeet huomioiva ratkaisu.

Kela järjestää avokuntoutusta masennus- ja ahdistuneisuushäiriöitä sairastaville ammattiin opiskeleville, muille nuorille ja aikuisille sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksia, sydänsairauksia, reumaa ja MS-tautia sairastaville. Oma KIILA-kuntoutuksensa on työssäkäyville, joiden työkykyä heikentää jokin sairaus. Kursseja voi etsiä Kelan kurssihausta, hakusanalla “avomuotoinen”.

Koska kuntoutujien tavoitteet ja tarpeet vaihtelevat, kurssien sisältö, rytmitys ja tempo suunnitellaan kullekin sopivaksi.

Mihin avokuntoutus tähtää? Kelan kuntoutuksen yleistavoitteena on toimintakyvyn turvaaminen ja kohentaminen sekä osallisuuden ja aktiivisuuden ylläpitäminen ja lisääminen. Tavoitteisiin pyritään avokuntoutuksessa ryhmäharjoitteilla sekä yksilökeskusteluilla. Päämääränä on, että osallistuja saa voimavaroja opiskelusta, työstä ja muista arjen toimista suoriutumiseen. Vertaistuki ja ryhmätyöskentely auttavat saavuttamaan yleiset ja yksilölliset tavoitteet ja säilyttämään muutoksiin tähtäävän motivaation. Kuntoutujan tukena on moniammatillinen tiimi, joka auttaa saavuttamaan kestäviä vaikutuksia.

Vaikka kuntoutujilla olisi sama sairaus, sen vaikutus elämän ulottuvuuksiin voi olla erilainen. Koska ihmisten tavoitteet ja tarpeet vaihtelevat, kurssien sisältö, rytmitys ja tempo suunnitellaan kullekin sopivaksi. Avokuntoutuksessa opitut harjoitteet tukevat itsenäistä kotiharjoittelua ja niitä on helppo jatkaa arjessa. Muutos saavutetaan vähitellen – koskee se sitten toimintakykyä, osallisuutta tai muuta kuntoutuksella tavoiteltua asiaa.

Aihesanatkuntoutus