Siirry sisältöön

Vauva opiskeluaikana

Raskaus oli sairaanhoitajaksi opiskelevalle Melissa Heenbatantirigelle iloinen yllätys. Vauvan kanssa opiskelu on sujunut yllättävän hyvin, vaikka taloudellisesti tilanne ei olekaan helppo.
Koti & Perhe | 23.3.2021
Kuuntele artikkeli

Ei voi olla mahdollista, pohti Melissa Heenbatantirige, 24, kun raskaustesti näytti viime vuoden puolella plussaa. Helsingissä asuva Melissa opiskeli toiseksi viimeistä vuotta sairaanhoitajaksi, ja seuraavan vuoden opintojen suunnitelmat olivat jo selvillä. Tarkoituksena oli tehdä muutama kurssi, opinnäytetyö ja harjoittelujakso leikkaussalissa. Vauvan tulo ei ollut ajankohtainen asia, ainakaan vielä.

”Alkuhämmennyksen jälkeen minulle tuli kuitenkin tosi hyvä fiilis, ja oli selvää, että vauva saa tulla. Aloin heti miettiä, miten järjestän opinnot ja suoritan harjoittelut. Leikkaussalissa tehdään kolmivuorotyötä, joten päätin pian, että sen työn aika tulee myöhemmin”, Melissa kertoo.

Melissa pohti myös välivuoden pitämistä.

”Voin kuitenkin lähes koko raskausajan hyvin, joten päädyin tekemään mahdollisimman paljon kursseja ennakkoon. Välillä jopa unohdin olevani raskaana. Loppuraskaudessa kampuksella liikkuminen alkoi olla haasteellisempaa ja jännitin kyllä, käynnistyykö synnytys koulussa. Onneksi niin ei käynyt”, Melissa kertoo.

”Minulta taisi jäädä lopulta vain yksi luento väliin synnytyksen takia.”

Opiskelun ja vauva-arjen yhdistämiseen liittyi ennalta myös eettistä pohdintaa.

”Pohdin, pystynkö olemaan tarpeeksi läsnä lapselleni, jos opiskelen samaan aikaan. Toisaalta kursseja on tässä vaiheessa enää melko vähän jäljellä ja ne suoritetaan koronan takia etänä, joten ajattelin, että ainakin yritän tehdä loput kurssit vauvavuoden aikana.”

Melissan vauva syntyi tammikuussa, juuri sopivalla hetkellä. Vain viikon kuluttua synnytyksestä hän oli jo luennolla – vauva sylissä.

”Toistaiseksi kaikki on sujunut tosi yllättävän hyvin ja helposti. Se johtuu varmasti siitä, että vauva on niin rauhallinen ja nukkuu toistaiseksi paljon. Minulta taisi jäädä lopulta vain yksi luento väliin synnytyksen takia”, Melissa kertoo.

LUE MYÖS
Näin hankit äitiyspakkauksen
Melissa pitää vauvaa sylissään.
Melissan ja vauvan yhteinen opiskeluarki on sujunut rennosti, sillä vauva on Melissan mukaan helppo ja hyväuninen.

Oppilaitos suhtautui hyvin opiskelijan vanhemmuuteen – ”Luennoilla näkee vauvoja”

Melissan mukaan myös oppilaitos on suhtautunut myönteisesti vauvan kanssa opiskeluun.

”Monesti luennoilla näkee pieniä ja vähän isompiakin vauvoja. En sen takia arastellut yhtään, ettenkö voisi ottaa vauvaa mukaan ja opiskella pienenkin vauvan kanssa”, hän pohtii.

Melissa ja lapsen isä asuvat erillään, mutta arkea helpottaa se, että isä on lapsen elämässä mukana ja apua sekä tukiverkkoja on muutenkin tarvittaessa saatavilla. Vauva-arkea on helpottanut sekin, että Melissa suuntautuu myös opinnoissaan lapsiin erikoistuvaksi sairaanhoitajaksi: vauvan hoito on tuntunut koko ajan helpolta ja luontevalta.

”Unelma-ammattini olisi lasten anestesiahoitaja, mutta työ on aika vaativaa ja vuorot pitkiä. Sen aika tulee varmaankin sitten myöhemmin, kun oma lapsi ensin kasvaa. Opinnoista ja omasta kiinnostuksesta on ollut kyllä hyötyä jo vauva-arjessa, sillä tiedän, miten vauva kehittyy ja mikä kehityksessä on normaalia.”

Äitiys opetti laskemaan rimaa opinnoissa – ”Usein vähempikin riittää”

Opintojen ja vauva-arjen yhdistäminen on sujunut yllättävän hyvin, vaikka varsinaista äitiyslomaa Melissa ei olekaan ehtinyt pitää.

”Toki välillä arki tuntuu tasapainottelulta opiskelijaelämän ja vauva-arjen välillä, etenkin, jos vauvalla on juuri luennon aikaan mahavaivoja. Luulin kuitenkin ennakkoon, että tämä olisi rankempaa, mutta vauva on tosi helppo, enkä vaihtaisi hetkeäkään pois.”

Myös luennoilla keskittyminen vaatii erilaista suunnittelua kuin ennen.

”Tässä täytyy opetella tekemään montaa asiaa samaan aikaan. Aiemmin olen ollut koulussa ihan vain itseäni varten, nyt minun pitää sisäistää asioita samalla, kun vastaan toisen tarpeisiin”, Melissa nauraa.

Melissa ottaa kirjan kirjahyllystä.
Melissan opinnot häämöttävät jo loppusuoralla. Jäljellä on muun muassa opinnäytetyön ja harjoittelun tekemistä.

Lisäksi vauva-arjessa on ollut pakko opetella olemaan itselleen armollinen.

”Tavallisesti olen tottunut siihen, että keskityn opintoihin täysillä, pyrin saamaan hyviä arvosanoja ja pidän tietyn tason yllä. Nyt on pitänyt opetella laskemaan hieman rimaa. Usein vähempikin riittää. Toisaalta, kun on viilettänyt opinnoissa ja töissä monta vuotta tukka putkella, on ihan hyväkin ottaa välillä rauhallisemmin.”

Etäopintojen lisäksi arkea on helpottanut vertaistuki.

”Opiskelukaverini sai lapsen vain pari kuukautta ennen minua, ja on ollut kiva, että sekä raskaus- että lapsiarkea on voinut jakaa yhdessä hänen kanssaan. Päädyimme tekemään opinnäytetyönkin yhdessä, kun huomasimme, että meillä synkkaa tämän elämäntilanteen takia niin hyvin”, Melissa kertoo.

LUE MYÖS
Kun lapsen syntymä lähestyy: vastauksia yleisimpiin kysymyksiin

Melissan mukaan opintojen ja vauva-arjen yhdistämisessä on helpottanut se, että erilaisten etuuksien hakeminen sekä vauvanhoidon perusteet ovat tulleet jo opintojen ja töiden kautta tutuiksi.

Perhe kasvoi, tulot putosivat – palkka vaihtui Kelan etuuksiin

Vauva-arki ei ole ollut pelkkää leppoisaa kotoilua. Melissan mukaan muutenkin niukan opiskelijabudjetin ylläpitäminen on ollut haastavaa.

”Taloudellinen tilanne on aiheuttanut enemmän harmaita hiuksia. Normaalisti olen käynyt opintojen aikaan töissä, ja olen tehnyt töitä välillä paljonkin. Nyt tulotaso on laskenut aika dramaattisesti”, Melissa kertoo.

Tällä hetkellä Melissan tulot muodostuvat opintotuesta, yleisestä asumistuesta, äitiysrahasta ja lapsilisästä. Opiskelijan vanhempainpäiväraha on usein minimitasoa, niin Melissankin kohdalla.

”Käytännössä tulotaso pieneni, mutta talouden koko kasvoi. Toki tässä pärjää ja tulee toimeen. Tulotasoa ei voi kuitenkaan oikein kasvattaa. En mitenkään pysty tekemään töitä näin pienen vauvan kanssa, enkä oikeastaan edes halua töihin tässä vaiheessa. Vauva on pieni loppujen lopuksi vain hetken aikaa, ja haluan olla hänelle mahdollisimman paljon läsnä”, Melissa kertoo.

Opintorahaan lisätään automaattisesti pieni huoltajakorotus, kun opiskelija saa perheenlisäystä. Lapsen myötä opiskelijan ruokakunta kasvaa, mikä puolestaan vaikuttaa yleisen asumistuen määrään. Asumistukeen pitääkin hakea tarkistusta lapsen syntyessä.

Melissan mukaan asumistuen tarkistusta oli helppo hakea.

”Tiesin töiden puolesta paljon erilaisista palvelujärjestelmistä. Ilman taustatietoa yhteiskunnan tarjoama tuki olisi varmaan tuntunut paljon sekavammalta”, hän kertoo.

Melissa ja vauva istuvat sohvalla. Vauva on äitinsä olkapäätä vasten.
Etäopinnot helpottavat arkea, sillä vauva on helppo ottaa etäluennoille mukaan.

Melissa olisi voinut valmistua nopeutettujen opintojen takia ammattikorkeakoulusta jo vuoden loppuun mennessä. Vauvavuodeksi muuttunut viimeinen opintovuosi siirsi suunnitelmia kuitenkin hieman eteenpäin. Nyt tähtäimessä on valmistua keväällä 2022, samaan aikaan muun opintoryhmän kanssa.

”Kyseessä on onneksi vain pieni viivästys, ja asiaan täytyy suhtautua itselleen armollisesti. Nyt opiskelen vauvan ehdoilla ja arki kulkee omaa rataansa. Haluan tehdä viimeiset harjoittelut vasta, kun vauva on jo vähän isompi ja pärjää paremmin ilman minua, jolloin en pode poissaoloista lainkaan huonoa omaatuntoa. Työelämään ehtii tällä alalla kyllä kiinni, Melissa sanoo.

Melissa hoitaa vauvaa, joka on sitterissä.

Melissan kolme vinkkiä vauva-arjen ja opiskelun yhdistämiseen

1. Tähtää stressittömyyteen. Opintojen ja vauva-arjen yhdistäminen ei ole aina helppoa, joten omasta kodista ja opiskeluympäristöstä kannattaa pyrkiä tekemään mahdollisimman stressitön paikka.

2. Pidä huolta itsestäsi. Omasta jaksamisesta kannattaa pitää huolta. Jo raskausaikana on hyvä pyrkiä nukkumaan mahdollisimman paljon, ja lapsivuodeaikana kannattaa nukkua ja levätä, kun lapsi nukkuu. Uni on vauvan kanssa katkonaista, joten sen tärkeys korostuu. Hyödynnä tukiverkon apu, ja jos tukiverkkoa ei ole, neuvolasta voi saada lapsiperheiden kotipalvelun helpottamaan arkea ja mahdollistamaan oman ajan sekä opintoihin keskittymisen.

3. Tukeudu opiskeluhyvinvoinnin palveluihin. Jos opiskelu käy raskausaikana tai sen jälkeen turhan haasteelliseksi, on hyvä muistaa, että koulusta voi saada tukea. Jos opintoja haluaa jatkaa vauva-arjen lomassa, opetussuunnitelman voi yleensä räätälöidä itselleen sopivaksi.

Miten vauva vaikuttaa opiskelijan Kela-etuuksiin?

  • Opintotukea voi saada yhtä aikaa perhe-etuuksien, kuten esimerkiksi vanhempainrahan kanssa. Tällöin vanhempainraha maksetaan kuitenkin yleensä vähimmäismääräisenä. Kotihoidon tukeen opintotuki ei vaikuta.
  • Perhe-etuuksien saaminen voi vaikuttaa myös opintotukeen: veronalaiset perhe-etuudet huomioidaan opintotuen tulovalvonnassa tuloina.
  • Opiskelija, joka on alaikäisen lapsen huoltaja, on oikeutettu opintorahan huoltajakorotukseen. Lasten lukumäärällä tai sillä, kenen luona lapsi asuu, ei ole huoltajakorotuksen kannalta merkitystä. Huoltajakorotusta ei tarvitse hakea erikseen, vaan tuki myönnetään väestötietojärjestelmästä saatavien tietojen perusteella. Opintotuen huoltajakorotus on 100,99 euroa kuukaudessa. Huoltajakorotus sisältyy opiskelijalle maksettavaan opintorahaan.
  • Opintotukikuukausia on saatavilla melko vähän, joten tukikuukausia ei kannata käyttää perhevapaalla ollessaan, jos ei opiskele.
  • Opiskelijan ei tarvitse ilmoittautua oppilaitokseen poissaolevaksi, jotta perhe-etuutta voi nostaa. Äitiysvapaaisyysvapaa tai esimerkiksi vanhempainvapaa voivat alkaa vaikka kesken lukukauden tai lukuvuoden, perheen oman tilanteen mukaan.
  • Vanhempainvapaan aikana opiskelijalla voi olla oikeus vanhempainrahaa saavan korkoavustukseen. Sitä haetaan lomakkeella Korkoavustushakemus OT 7 (pdf).

Asiantuntijana Kelan suunnittelija Suvi-Maaria Heinäsmäki

Avaa graafi uuteen ikkunaan tarkastellaksesi sitä suuremmassa koossa.

Teksti Pi Mäkilä
Editointi Jenni Juntunen
Kuvat Roope Permanto
Kotialbumin kuvat Melissa Heenbatantirige
Kuvatoimitus Satu Karppinen
Infografiikka Satu Karppinen

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.