Siirry sisältöön

3 vinkkiä isyysvapaasta tulevalle isälle

Koti & Perhe | 9.11.2018
Oletko tulossa isäksi? Onnittelut! Muista nämä 3 + 1 vinkkiä isyysvapaasta ja -rahasta.
Kuuntele artikkeli
Isä vaihtaa vauvan vaippaa pesukoneen päällä.

Oletko tulossa isäksi? Lue tästä 3 vinkkiä isyysvapaaseen.

  1. Kuinka pitkä isyysvapaa on ja milloin sen voi pitää? Isyysvapaa on enintään 54 arkipäivää eli noin 9 viikkoa. Isä voi olla kotona yhtä aikaa äidin kanssa valintansa mukaan 1–18 arkipäivää sinä aikana, jolloin äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa. Loput isyysvapaapäivät isä voi pitää sen jälkeen, kun äiti ei enää saa vanhempainrahaa. Isyysvapaan voi pitää kerralla tai osissa.
  2. Miltä päiviltä isyysrahaa maksetaan? Isyysrahaa maksetaan kaikilta arkipäiviltä. Arkipäiviä ovat viikonpäivät maanantaista lauantaihin lukuun ottamatta arkipyhiä. Arkipyhiltä ei makseta päivärahaa, joten ne eivät kuluta isyysrahapäiviä. Arkipyhät eivät myöskään katkaise isyysrahajaksoa. Esimerkiksi joulunpyhät ovat arkipyhiä, eikä isyysrahaa makseta niiden ajalta.
  3. Miten paljon saan rahaa isyysvapaan ajalta? Isyysvapaan ajalta maksetaan isyysrahaa, joka määräytyy vuositulon perusteella. Vuositulo lasketaan siltä 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolta, joka edeltää päivärahaoikeuden alkamista edeltävää kuukautta.
    Voit pitää isyysvapaan osissa. Myöhempien saman lapsen kanssa pitämiesi isyysvapaajaksojen isyysraha lasketaan samojen tulojen perusteella kuin ensimmäinen jakso. Jos saat vapaan ajalta palkkaa, muistathan ilmoittaa siitä hakemuksessa! Haet isyysrahan helpoimmin verkossa.

+ bonusvinkki: Lapsen äiti ei voi saada kotihoidon tukea samalta ajalta, kun isä saa isyysrahaa.

Lue lisää

Isyysvapaa ja -raha

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.