Siirry sisältöön

Luvallista lunttausta

Kela palvelee | 25.7.2017
Noora Tahvanainen
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

Minulta kysytään toisinaan apua ja vinkkejä Kelan palvelukanavien käyttöön. Esimerkiksi Kelan verkkoasiointipalvelussa voi täyttää hakemuksia, lähettää viestejä tai liitteitä, ilmoittaa muutoksista, katsella omia maksutietoja ja paljon muuta. Kattava palvelu tarkoittaa luonnollisesti myös lukuisaa määrää välilehtiä, painikkeita, termejä ja vaiheita. Vaikka palvelu on helppokäyttöinen ja ohjaa käyttäjää eteenpäin, voi jokin itselle tuntemattomampi termi tai toiminto kummastuttaa tottunuttakin käyttäjää.

Käytän häpeilemättä hyödyksi Kelan oman Youtube-kanavan eli Kelakanavan opastevideovalikoimaa.

Autan tietysti mielelläni. Yleensä on kuitenkin vaikea muistaa ulkoa, mistä kohdasta tilinumeron muutos tehtiin tai mahtoiko hakemuksen lopussa olevan painikkeen nimi olla lähetä vai tallenna. Lisäksi kysyjän eteenpäin opastaminen voi tuntua kirjoittamalla typerältä: ”Valitse ehkä kolmanneksi alin linkki vasemmasta navigaatiosta” tai ”paina lopuksi sitä ehkä lähetä-nappia”. Meneehän tällaisia neuvoja jakaessa pidemmän päälle hiirisormi suuhun niin neuvojalta kuin neuvottavaltakin.

Siispä teen mieluusti erään tunnustuksen. Silloin kun asiointipalvelun hakemuslomake tai omien tietojen muokkausnäkymä ei pulpahda kristallinkirkkaana mieleen, käytän häpeilemättä hyödyksi Kelan oman Youtube-kanavan eli Kelakanavan opastevideovalikoimaa. Mikä onkaan helpompaa, kuin linkata lomakkeen täyttämisen kanssa kamppailevalle asiakkaalle video, jossa opastetaan työttömyysajan ilmoituksen täyttäminen kohta kohdalta. Tai vinkata, että oikea kohta tilinumeron muutoksesta ilmoittamiseen löytyy selkeästi videolta kohdasta 1:30 alkaen.

Kelakanavalta löytyy luonnollisesti myös ruotsinkieliset opastevideot, ajankohtaisia englanninkielisiä videoita sekä kattava kokoelma viittomakielisiä videoita.

Kela on tehnyt asiakkaitaan varten kymmeniä eri opastevideoita. Löydät videoita Kelan etuuksiin, palvelukanaviin ja ajankohtaisiin asioihin liittyen. Esimerkiksi ensimmäistä lastaan odottavan kannattaa tutustua lapsiperheiden tuista kertovaan videoon. Liitteitä asiointipalvelussa toimittava asiakas hyötyy liitteiden kuvaajan vinkkivideoista. Ensi kertaa toimeentulotukea hakevan asiakkaan apuna on verkkohakemuksen täyttämisessä opastava video. Lisäksi Kelakanavalta löytyy luonnollisesti myös ruotsinkieliset opastevideot, ajankohtaisia englanninkielisiä videoita sekä kattava kokoelma viittomakielisiä videoita. Kannattaa tutustua!

Aion vastaisuudessakin hyödyntää työtehtävissäni asiakkaita varten tehtyjä opastevideoita. Käytän erilaisia video-ohjeita ja opasteita mielelläni myös vapaa-ajalla, jos niitä vain on tarjolla. Tämän blogitekstin syntymistä edelsi muuan viikonloppupuuha. Sen lopputulemana lähetin eräälle ruotsalaiselle huonekaluvalmistajalle kehitysidean: olisiko tulevaisuudessa mahdollista saada vaatekaapin kokoamisohjeet videoituna yrityksen Youtube-tililtä. Katsokaapas kun Kelakin tekee jo niin.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.