Siirry sisältöön

Kun on aika päästää irti

Kela palvelee | 26.5.2020
Jaana Martikainen
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

On taas se aika vuodesta, kun moni nuori saa opiskelu-urakkansa päätökseen ja jättää lukion tai ammattioppilaitoksen taakseen. Tutut vanhat kuviot ovat tulleet tiensä päähän ja alkaa vähitellen uusi itsenäinen aika. Aika on uusi vanhemmillekin. On päästettävä se oma ja kallein kokeilemaan siipiensä kantavuutta. Toivoen, että nuoren siivissä on sellaiset rakenteet, jotka eivät hajoa ensimmäisissä tiskirätin kokoisissa räntähiutaleissa tai vastatuulen voimassa.

On taas se aika vuodesta, kun moni nuori saa opiskelu-urakkansa päätökseen.

Ystäväni muisteli vastikään kokemiaan tunnelmia, kun hänen nuorensa muutti pois kotoa. Kun nuori talutti pyöräänsä kohti opiskelija-asunnon pyörävarastoa, ystäväni silmissä välähteli pikakelauksella hetkiä vuosien varrelta. Vain hetki sitten ystäväni oli itse ajanut pyörällä kaksivuotias lapsi istuimessa takanaan vaatimassa että: ”äiti, aja lujempaa”.

Muistui myös mieleen kerta, kun lapsi unohti jarruttaa alamäessä omalla uudella piskuisella pyörällään ja lensi päistikkaa edessä olevaan ojaan. Miten äidin sydämessä silloin muljahti säikähdyksestä, ja miten siellä samalla tavalla muljahti, kun hän katsoi omaa itsenäistä elämäänsä aloittavaa lastaan. Muistoja kelaillessa silmänurkkaan oli kohonnut kyynel. Pieneen pisaraan mahtui onnea, rakkautta ja ylpeyttä, mutta myös paljon haikeutta, kaipausta ja taatusti vähän huoltakin.

Lukion ja ammattikoulun jälkeen on monia eri vaihtoehtoja jokaisen lähtiessä tallaamaan omaa elämänpolkuaan.

Oma neuvoni valmistuvalle nuorelle on kehotus tarkistaa, miten Kela tukee uudessa elämäntilanteessa. Lukion ja ammattikoulun jälkeen on monia eri vaihtoehtoja jokaisen lähtiessä tallaamaan omaa elämänpolkuaan.

Mikä sinun elämäntilanteesi sitten onkaan, Kelan etuusrepertuaarista löytyy vaihtoehtoja lukion tai ammattikoulun jälkeiselle ajalle. Opintiellä jatkavan kannattaa laittaa opintotukihakemus Kelaan, kun opintopaikka on varmistunut. Vanhempiensa luota muuttavan kannattaa tarkistaa oikeutensa yleiseen asumistukeen. Jos armeijan harmaat kutsuvat, oman asunnon asumiskustannuksiin voi hakea sotilasavustusta.

Pieniä tulojakin voi ansaita menettämättä oikeuttaan etuuteen. Esimerkiksi keikkatöitä tekevä voi tienata muutaman satasen kuukaudessa ilman, että se vaikuttaa työttömyysturvaan tai asumistukeen. Lyhytkin kesätyö kannattaa siis ottaa vastaan!

Jos jatko näyttää sumuiselta ja kaipaat tulevaisuuden suunnitteluun ja elämästä kiinni saamiseen enemmän tukea, voi kuntoutuspalveluista olla apua. Sonjan tarina on hyvä esimerkki siitä, miten NUOTTI-valmennus auttaa ja tukee kuntoutumisessa ja työllistymisessä.

Jos jäit miettimään, miten Kela tukee uudessa elämäntilanteessasi, ota rohkeasti yhteyttä asiakaspalveluumme. Ja nyt, alun nyyhkyilyistä huolimatta, koulusta valmistuminen on aivan supermahtava asia, joten sydämellisesti onnea kaikille koulusta valmistuneille! Samalla kovasti tsemppiä irtipäästämisen tunteisiin teille opintonsa päättävien ja itsenäistyvien nuorten vanhemmille!

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.