Siirry sisältöön

Hoidatko läheisen Kela-asioita? Näillä vinkeillä se sujuu!

Kela palvelee | 19.7.2019
Jos läheisesi sairastuu, vanhenee tai hänellä on asiointia hankaloittava vamma, hän voi tarvita apua Kela-asioiden hoitamisessa. Toisen puolesta asiointi on mahdollista, mutta vaatii valtakirjan.
Kuuntele artikkeli
Kuvituskuva. Mummo ja tyttö pilkkovat juureksia keittoon.

5 vinkkiä toisen puolesta asiointiin

  1. Kirjallinen valtakirja voi koskea kaikkien Kela-asioiden hoitamista tai vain tietyn asian hoitamista. Valtakirja ei kuitenkaan oikeuta muuttamaan toisen henkilön tilinumeroa, siihen tarvitaan erillinen valtuutus.
  2. Valtakirjan voi tehdä vapaamuotoisena tai Kelan lomakkeella Valtakirja asioiden hoitamista varten Kelassa.
  3. Asiakas voi toimittaa valtakirjan Kelaan verkkoasiointipalvelussa. Valtakirja ladataan asiointipalveluun liitteenä, ja kännykällä otettu tarkka kuva riittää. Valtakirjan voi toimittaa myös postitse tai palvelupisteeseen.
  4. Valtakirjalla voi tehdä hakemuksia toisen puolesta kirjallisena tai suullisesti. Kirjallinen hakemus tehdään Kelan lomakkeilla ja lähetetään postitse. Suullisen hakemuksen voi tehdä esimerkiksi puhelinpalvelussa niissä etuuksissa, joissa asiakas itsekin voi jättää suullisen hakemuksen. Hakemuksia ei voi tehdä toisen puolesta verkossa.
  5. Valtuutuksen voi antaa suullisesti, mutta vain yhdelle asiointikerralle. Esimerkiksi jos asiakas yrittää hoitaa asiaansa puhelimitse, ja huomaa ettei hän ymmärrä tai osaa tehdä sitä itse, hän voi poikkeuksellisesti pyytää toista henkilöä hoitamaan ja selvittämään asiaa. Kela tarkistaa aina sekä valtuuttajan että valtuutetun henkilöllisyyden.

Lue lisää Kelan sivuilta

Toisen puolesta asiointi

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.