Katri Korolainen Vauvavuosi-blogin avauskuvassa.
Katri Korolainen 23.8.2019 3 min

Äitiyspakkaus, suomalainen menestystarina

Odotusajan yksi ikimuistoisimmista hetkistä oli äitiyspakkauksen saapuminen. Raahasin lumipyryssä tarpoen bussilta lähetyksen kotiin, enkä meinannut malttaa odottaa puolisoni saapumista. Illalla pääsimme vihdoin yhdessä avaamaan pakettia ja hypistelemään pakkauksen tuotteita: noin 50:tä tarkkaan mietittyä tarviketta elämän ensimetreille.

Äitiysavustuksen voi nykyään ottaa joko pakkauksena tai rahana. Vuosittain Kela jakaa noin 55 000 äitiysavustusta, joista noin 40 000 konkreettisina laatikkoina. Äitiyspakkaus täytti viime vuonna 80 vuotta. Alun perin se oli tarkoitettu vain vähävaraisille synnyttäjille, mutta vuodesta 1949 sen ovat saaneet kaikki äidit.

Miltei kaikissa vastaantulevissa vaunuissa voi nähdä äitiyspakkauksen makuupussin, jonka kuosista voi päätellä lapsen syntymävuoden.

Pakkauksen tuotevalikoima muuttuu vuosittain ja sen kautta onkin hyvä seurata suomalaisen lastenhoidon historiaa. Vaikka suoraa vaikutusta lasten terveyteen tai syntyvyyteen ei voida mitata, voidaan sanoa äitiyspakkauksen välillisesti vähentäneen lapsikuolleisuutta Suomessa. Sen avulla äidit on houkuteltu neuvolapalvelujen piiriin, sillä pakkauksen saamista varten tarvitaan neuvolan todistus raskauden kestosta. Äitiyspakkaus on niittänyt myös maailmanmainetta: niitä on kokeiltu noin 30 maassa, viimeksi Skotlannissa.

Lue  myös: Loch Nessin hirviö ja potkupukuja – tällainen on Skotlannin äitiyspakkaus

Ja vihdoin talvella pääsin itse osalliseksi tästä suomalaisesta menestystarinasta. Laatikko sisältää oikeasti kaiken, mitä lapsen ensimmäiselle elinvuodelle tarvitsee. Vaikka monelle vauvatavaraa saapuu muutakin kautta, on äitiyspakkaus itselleni edelleen olennainen peruspaketti lastentarvikkeita.

Miltei kaikissa vastaantulevissa vaunuissa voi nähdä äitiyspakkauksen makuupussin, jonka kuosista voi päätellä lapsen syntymävuoden. Meidän poikamme tuotiin sairaalasta kotiin äitiyspakkauksen haalarissa, jalassaan pakkauksen sateenkaarenkirjavat sukat ja käsissään pakkauksen tumput. Kylpyveden lämpötila mitataan joka kerta äitiyspakkauksen lämpömittarilla, kylvyn jälkeen kietoudutaan tuttuun huppupyyhkeeseen ja hento tukka harjataan sekin pakkauksen pehmoisella harjalla.

Itseäni kosketti, että paketti sisältää lisäksi unilelun ja ensikirjan lapsen oman iltahetken rakentamiseen.

Vaatteiden osalta pakkaus on viisaasti rakennettu: kaikki vaatteet sopivat kaikille sukupuolille ja jokainen on hieman erilainen. Näin perheet pääsevät testaamaan, pitävätkö kietaisubodyista napeilla vai nauhoilla ja potkuhousuista sukkaosilla vai ilman. Ilman äitiyspakkauksen tuotevalikoimaa en olisi itse tajunnut, miten haastavaa pienelle vauvalle on pukea pään yli vedettävää paitaa, tai ainakaan löytänyt siihen nopeasti ratkaisua kietaisubodeista. Äitiyspakkaus huomioi myös vanhemmat: mukana on niin liivinsuojia kuin liukuvoidetta. Itseäni kosketti, että paketti sisältää lisäksi unilelun ja ensikirjan lapsen oman iltahetken rakentamiseen.

Katso video: Äitiyspakkaus valmistaa vanhemmuuteen

Käytännön hyödyn lisäksi äitiyspakkaus tuntui minulle tärkeältä, sillä se liitti mukaan sukupolvien ketjuun. Muistan omasta lapsuudestani pulkan lämmittimenä toimineen äitiyspakkauksen makuupussin. Jo mummini ovat saaneet omat pakkauksensa vanhempieni syntyessä. Äitiyspakkaukseen voi jäädä myös koukkuun: olen jo omani lisäksi kerännyt toisen sisältöineen ulkomailla asuville ystävilleni.

Minulle äitiyspakkaus on ensisijaisesti uuden ihmisen tervetulotoivotus yhteiskunnalta. On liikuttavaa, että suomalaiset veronmaksajat haluavat muistaa jokaista täällä syntyvää lasta omalla starttipaketilla. Me haluamme yhdessä tarjota jokaiselle pienelle hyvän elämän edellytykset.