Siirry sisältöön

Isyyslomalla on hyvä olla

Kela palvelee | 2.11.2020
Joona Suonperä
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

Lapsen saaminen on uusi ja jännittävä tilanne perheelle. Varsinkin pienen vauvan kanssa joutuu miettimään kompromisseja ja muuntautumaan kokonaan erilaiseen arkeen. Kirjoittelenkin tätä tekstiä vastasyntyneen tyttövauvan isänä ja isän näkövinkkelistä hieman pelonsekaisinkin tuntein.

Isän rooli vauva-arjessa on suuri. Takana ovat ajat, jolloin lapsen hoidosta vastasi lähinnä vain äiti. Isät otetaan nykyisin hyvin mukaan hoitoasioihin jo neuvolasta lähtien, ja isyysvapaiden suosio kasvaa. Itse en esikoisen aikana pitänyt kaikkia isyysvapaita, mutta nyt aion hyödyntää jokaisen perhevapaapäivän osallistuakseni lapseni hoitoon.

Takana ovat ajat, jolloin lapsen hoidosta vastasi lähinnä vain äiti.

Lapsen syntyessä vanhempi voi saada joko äitiys- ja vanhempainpäivärahaa, tai isyysrahaa. Äitiyspäiväraha on erityisesti äidille suunnattu etuus, kun taas isyysraha on lähtökohtaisesti isälle myönnettävä etuus. Vanhempainpäivärahan voi hakea kumpi tahansa vanhemmista, tai se voidaan jopa jakaa puoliksi. Yleensä vanhempainpäivärahakauden hakee äiti, mutta enenemissä määrin myös isät ovat kyseisiä perhevapaita pitäneet. Lue lisää vanhempainpäivärahoista täältä.

Isällä on noin 9 viikkoa isyysrahapäiviä käytettävissä, joista 18 voit pitää äitiys- ja vanhempainpäivärahan aikana. Nämä 18 päivää voit halutessasi jakaa enintään neljään erilliseen jaksoon. Loput vähintään 36 päivää voit käyttää enintään kahdessa jaksossa, kun vanhempainpäivärahakausi päättyy. Takaraja isyysvapaiden pitämiselle on lapsen 2-vuotissyntymäpäivä, joten isillä on hyvin aikaa pitää isyyslomia tarpeen mukaan.

Isyysrahaa voit hakea, vaikka olisit työtön tai esimerkiksi opiskelija.

Isyysloman ja työn yhteensovittaminen voi olla joillekin hankalaa, sillä välttämättä kaikilla aloilla työtilanne ei salli perhevapaiden pitämistä kovinkaan joustavasti. Olenkin kiitollinen, että omalla kohdallani työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen on ollut helppoa ja joustavaa. Ja huoli pois, jos et ole työelämässä. Isyysrahaa voit hakea, vaikka olisit työtön tai esimerkiksi opiskelija. Isyysraha vaikuttaa tietysti mahdollisesti muihin saamiisi etuuksiin, joten vapaan pitäminen vaatii tarkkaa suunnittelua myös taloudellisesti.

Aika paljon asiakaspalvelussa minulta on kyselty, että vaikuttaako isän pitämä isyysloma jotenkin äidin etuuksiin. Nykyisin isän pitämät 18 isyysrahapäivää eivät vähennä äidin äitiys- tai vanhempainpäivärahaa mitenkään. Tilanne muuttuu kuitenkin vanhempainpäivärahakauden jälkeen, jos vanhempi jää vielä hoitovapaalle lapsen kanssa. Tällöin isän loput isyyspäivärahat vähentävät toiselle vanhemmalle myönnettävää kotihoidon tukea samoilta päiviltä pois.

Lapsen hoitoon osallistuminen ei tietenkään rajoitu vain perhevapaiden ajalle, vaan lapsi vaatii vanhemmilta sitoutumista ja aktiivista hoivaa vuosien ajan. Monesti kuulee sanottavan, että vauva-aika on sitä ihmeellisintä aikaa ja se menee yllättävän nopeasti ohi. Tällä hetkellä omat tunnelmani täältä vaippavuorten takaa ovat loistavat, ja jatkankin lapseni hoivaamista väsynein, mutta rakastunein silmin.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.