Siirry sisältöön

Älä huku ruuhkavuosiin!

Kela palvelee | 16.1.2018
Jaana Martikainen
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

Kelan asiakaspalvelussa saa kuulla monenlaisista elämäntilanteista. Kohtaan päivittäin kymmeniä ihmisiä ja saan samalla pieniä ripauksia heidän elämästään. Ajattelen, että tämä on rikkautta. Parhaita hetkiä ovat ne, kun pystyn auttamaan ihmistä eteenpäin hänen pulmissaan tai kysymyksissään.

Olen alakouluikäisten lasten äiti, ja elämä ruuhkavuosissa tuntuu välillä oravanpyörässä ravaamiselta. Pystyn helposti samaistumaan tilanteisiin, jossa asiakaspalveluun soittava äiti tai isä kertoo, etteivät asiat olekaan arjen rytinässä menneet etukäteen suunnitellulla tavalla. Liitteen toimittaminen on voinut viivästyä tai koko hakemus on voinut jäädä lähettämättä. Ruuhkavuosien tuoksinassa aikatauluissa pysyminen on välillä muutenkin haasteellista.

Arkirumba soi välillä vähän liian kiihkeällä rytmillä. Lapsiperheen arjessa on monta liikkuvaa osaa, ja kun yksi osa liikkuu liikaa, saattaa palikkatalo sortua useammasta kohdasta. Kun työpäivä venyy suunnitellusta tai lapsi äkillisesti sairastuu, etukäteissuunnitelmat ja varautumiset voi unohtaa. Ja näin myös arkeen voi luotsata työelämästä tutun sloganin: ”vain muutos on pysyvää”.

Tutustu jo hyvissä ajoin ennen rumbaa ja rytinää lapsiperheen pikaoppaaseen.

Muuttuvissa arjen tilanteissa on välillä pakko pysähtyä. On hyvä tietää, mitä apua arjen tilanteisiin Kelasta voi saada. Tutustu jo hyvissä ajoin ennen rumbaa ja rytinää lapsiperheen pikaoppaaseen.

Aikoinaan oma lapseni sairasti paljon korvatulehduksia. Tajusin vasta vuosia myöhemmin, kun olin itse alkanut neuvoa Kelan asiakkaita vammaisetuuksissa, että tilanteessamme olisi ollut mahdollista hakea Kelasta alle 16-vuotiaan vammaistukea. Kyseessä oli toistuva korvainfektio, joka kesti yli 6 kuukautta ja vaati toistuvia hoitotoimenpiteitä. Jos lapsi sairastaa, kannattaa tutustua Kelan vammaisetuuksiin. Voihan olla, ettei vammaistukea olisi lapselleni myönnetty, mutta ainakin sitä olisi kannattanut siinä elämäntilanteessa hakea.

Tajusin vasta vuosia myöhemmin, että olisimme voineet hakea Kelasta alle 16-vuotiaan vammaistukea.

Kun lapseni korviin asennettiin toistamiseen putkia joitain vuosia myöhemmin, jouduin ottamaan töistä vapaata päästäkseni mukaan sairaalaan. Silloin onneksi jo tiesin, että voin hakea Kelasta erityishoitorahaa. Pystyin ottamaan töistä palkattoman vapaan, enkä menettänyt kertyneitä lomapäiviäni. Sain poliklinikan lääkäriltä D-todistuksen ja hain Kelasta erityishoitorahan kyseiseltä päivältä. Erityishoitorahaa voi hakea muun muassa tilanteissa, joissa vanhempi osallistuu lapsen sairauden vuoksi annettavaan hoitoon sairaalassa.

Edellä mainitut elämäntilanteet ovat raskaita. Silloin on hyvä tietää, että myös Kelasta voi saada apua. Jos jokin asia mietityttää esimerkiksi lapsiperheiden tai sairastamisen etuusasioissa, vastaamme kysymyksiisi mielellämme  puhelinasiakaspalvelussa. Tsemppiä arkeen!

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.