Gå till innehåll

Babyvardag med trillingar ”Vi skötte blöjbyten, matningar och sovandet med ett löpande band-system”

HEM & FAMILJ | 23.4.2018
I familjen Koivula mosas babymaten i ett ämbar och det känns som om man använder ett paketbilslass med hushållspapper varje vecka. Förlängd familjeledighet, extra moderskapsunderstöd och hjälp från hemtjänsten togs emot med öppna armar i familjen Koivula.
Lyssna på artikeln
Koivulan perhe ottaa selfien.
”Med trillingar ska man vara beredd på att om man börjar göra något så ska man vara beredd på att göra det tre gånger”, konstaterar Jonna Koivula när hon tar en selfie av hela familjen.

Bredvid stigen som leder till egnahemshusets ytterdörr står tre exakt likadana rattkälkar. Vårsolen har redan gjort snön mjuk, men snödrivorna är ännu höga i Toijala i södra Birkaland. Efter att ha knackat på hör jag steg av små fötter och ivriga rop. Bakom dörren som öppnas tittar först ett, sedan ett till och slutligen ett tredje huvud fram.

Niilo, Unto och Ilma Koivula har precis fyllt fem år. Niilo berättar glatt att de har firat sina födelsedagar tre gånger – inom familjen, tillsammans med släktingar och sedan ännu med kompisarna.

”Det trevliga med trillingar är att man bara behöver ordna ett barnkalas.”

”Det trevliga med trillingar är att man bara behöver ordna ett barnkalas”, säger trions mamma Jonna Koivula med ett skratt.

Det enkla med födelsedagar var inte det första Jonna och Tomi Koivula tänkte på när skötaren vid den första ultraljudsundersökningen undrade om det faktiskt var frågan om tre bebisar.

”Nog satte vi fart på Google. Hela vår närmaste krets förlorade säkert sin nattsömn när vi berättade om trillingarna”, gissar Jonna.

Unto (i förgrunden) undersöker kameralinsen medan Niilo (i bakgrunden) hjälper pappa steka malet kött. Med säkerheten hos en 5-åring berättar Niilo att han ska bli akutvårdare och kock när han blir stor.

Industrirytm vid måltider och blöjbyten

Småttingarna sätter fart mot barnrummen, alla bredvid varandra i slutet av hallen. Unto visar stolt sitt eget rum och förklarar att hans favoritlek är att leta guldskatter.

”Det var nog en syn för gudar när jag hämtade tre moderskapsförpackningar från posten. Det kändes helt ljuvligt att få förpackningarna, eftersom det var första gången för oss”, minns Jonna. En trillingfamilj får sammanlagt sex moderskapsunderstöd. Familjen Koivula valde tre förpackningar och tre som pengar.

En trillingfamilj får sammanlagt sex moderskapsunderstöd. Familjen Koivula valde tre förpackningar och tre som pengar.

Såsom ofta är fallet med flerlingsgraviditeter föddes trillingarna Koivula som prematurer, cirka tio veckor före beräknad tid. Bebisarna, som vägde cirka 1,5 kg, tillbringade därför sina första två månader på sjukhus – först på intensivavdelningen i Tammerfors och därefter i Tavastehus. Det tyngsta för föräldrarna var att en del av tiden var bebisarna på olika sjukhus i olika städer.

En positiv sak med sjukhusvistelsen var ändå att trillingarna lärde sig en regelbunden måltids- och sömnrytm. Det gjorde vardagen med tre bebisar enklare när hela gänget äntligen fick åka hem.

”Vi skötte blöjbyten, matningar och sovandet med ett löpande band-system”, beskriver Jonna.

Ilma vilar en stund efter att ha kommit hem från dagis. Det faktum att alla barnen fick egna rum för några år sedan har gjort det enklare vid läggdags.

I början fick familjen hjälp av hemtjänsten tre dagar i veckan. Även Tomis mamma var till stor hjälp. Hon besökte olika lopptorg och skaffade spjälsängar, babymobiler och mycket annat de behövde.

”Visst kostar det att skaffa allt i tre exemplar. Vi skulle kanske kunna få ett par skidor eller skridskor av släktingar, men endast likadana duger. När en av dem får en klänning, måste också de andra få en klänning”, berättar Tomi med ett skratt.

Rörelse och ljud utan några vilopauser

En trillingfamilj får en familjeledighet som förlängs med 120 dagar, vilket familjen Koivula var mycket glada över. Tomi kunde vara föräldraledig samtidigt med Jonna i sammanlagt sex månader. Efter föräldraledigheten skötte Jonna trillingarna ännu med hjälp av hemvårdsstöd tills barnen var nästan tre år gamla.

”Under det sista året hemma var det ibland verkligen en fråga om att överleva. Det var det tyngsta skedet. Det var hela tiden ljud och rörelse och när de inte längre sov dagssömn var det inte tyst i huset en enda minut. Mängden mat var ofantlig och vi använde säkert ett paketbilslass med hushållspapper varje vecka”, minns Jonna och tillägger att barnprogrammet Pikku Kakkonen är en välsignad uppfinning.

Precis innan trillinggraviditeten hade Jonna och Tomi renoverat ett hus och reserverat utrymme också för ett barnrum. Men endast för ett barn.

Precis innan trillinggraviditeten hade Jonna och Tomi renoverat ett frontmannahus och reserverat utrymme också för ett barnrum. Men endast för ett barn. Även om barnen har sovit bra blev det med åldern allt svårare att lugna ner dem före läggdags i ett och samma rum.

Därför flyttade familjen för några år sedan till ett större hus. Trots att barnen har egna rum kan man inte undvika strider i en barnfamilj.

”Niilo är dum!” hörs det från vardagsrummet. Så börjar ett skoningslöst livande, eftersom Niilo har tagit Untos CD-skiva, helt enkelt för att ”Unto gillar inte den”. Som tur är finns pappa i närheten och efter en liten diskussion kan hela gänget till och med skratta lite.

Niilo (till vänster) och Ilma undersöker Untos rum medan han lägger alla tuschpennor i rätt ordning. Att rita och färglägga är Jonnas och barnens gemensamma favoritsysselsättning.

Tre par små hjälpande händer i hushållsarbetet

Det är dags för middag och idag är det Niilos tur att bestämma – med föräldrarnas diskreta handledning – vad familjen ska äta. Valet faller på italiensk gryta. Eftersom Niilo får välja maträtt är det också han som får vara med om att tillreda maten och duka bordet.

När trillingarna ännu var spädbarn fanns det på kvällarna ett rejält berg med nappflaskor i köket. Man klarade sig igenom nattmatningarna eftersom Jonna och Tomi gjorde alla mjölkransoner för barnen färdiga på förhand.

”I början var vi väldigt noggranna med hygienen, men när barnen växte och började äta från hundens matskål…” förklarar Tomi med ett flin och rycker på axlarna. Slutet är enkelt att gissa.

”Barnen är också en balanserande resurs, särskilt när det är stressigt på jobbet.”

Medan Tomi och Niilo steker malet kött bläddrar Jonna fram en bild i mobilen där de mosar babymat i ett ämbar. Det var ett tillräckligt stort kärl för att det skulle bli mat över som kunde frysas ner.

Slutligen är den italienska grytan klar. Ilma lägger fram salladen på bordet och Unto mjölken. Barnen får delta i nästan alla hushållssysslor, men Unto gillar inte att föräldrarna inte låter honom moppa golvet.

”Barnen är också en balanserande resurs, särskilt när det är stressigt på jobbet. Jag gillar verkligen att plocka svamp och nu kommer barnen redan med till svampskogen”, säger Jonna glatt.

Unto riskerar att få äta ensam i sitt eget rum när det börjar gå alltför vilt till vid matbordet. Den här gången hjälper det med pappas ord för att lugna ner situationen.

FPA:s förmåner till flerlingsfamiljer

  • FPA kan bevilja mamman sjukdagpenning, om hon är tvungen att vara sjukledig under graviditeten. Vid en flerlingsgraviditet är det typiskt att mamman blir sjukledig innan moderskapsledigheten inleds, även om graviditeten skulle ha varit problemfri.
  • Om du får fler barn på samma gång höjs moderskapsunderstödet så att du för det andra barnet får dubbelt understöd, för det tredje tredubbelt understöd osv. För tvillingar får du alltså sammanlagt 3 understöd och för trillingar sammanlagt 6 understöd. Du kan välja om du vill få understöden i form av moderskapsförpackningar, pengar eller som en kombination av dessa.
  • Om familjen får fler barn på samma gång förlängs föräldrapenningsperioden med 60 vardagar extra för varje barn utöver det första barnet. Föräldrar till tvillingar får alltså föräldrapenning i 60 dagar längre än normalt och föräldrar till trillingar i 120 dagar längre än normalt. Tilläggsdagarna kan användas så att moderskaps- eller föräldrapenningsperioden förlängs eller så att båda föräldrarna samtidigt är hemma och sköter barnen.
  • Barnbidraget betalas enligt antalet barn i familjen. För det första barnet utbetalas 94,88 euro i barnbidrag, för det andra 104,84 euro och för det tredje 133,79 euro.

Läs mer på FPA:s webbplats

Förmåner till flerlingsfamiljer

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.