Siirry sisältöön

Yhdessä erillään

Kela palvelee | 5.3.2019
Heli Nevalainen
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

Kelan asiakaspalvelussa kuulee silloin tällöin kertomuksia, joiden perusteella on pureuduttava tarkemmin kysyjän tilanteeseen. Etuusasioiden selvittelyn yhteydessä saattaa ohimennen käydä ilmi, ettei oma tai puolison toimintakyky ole enää ennallaan eikä asioiden hoitaminen tai arki suju itsenäisesti. Voi olla, ettei esimerkiksi eläkkeiden lisäksi muita tukia ole maksussa, vaikka huonontunut tilanne on lisännyt menoja.

Kelan tuet auttavat taloudellisesti, mutta arjen helpottamiseksi tarvitaan yleensä muutakin.

Tässä vaiheessa pidän korvat höröllään ja tuntosarvet pystyssä. Onko lääkärissä käyty ja lääkärin kanssa keskusteltu eläkettä saavan hoitotuen hakemisesta tai kuntoutuksesta? Onko kunnasta selvitetty omaishoidontukea tai kotipalvelua? Onko eläkkeensaajan asumistuesta laskettu arviota ja tarvitaanko Kelaan valtakirja asioiden hoitamista varten? Kelan tuet auttavat taloudellisesti, mutta arjen helpottamiseksi tarvitaan yleensä muutakin. Asiakaspalvelussa ei nähdä miten arki kotona sujuu, mutta Kelasta voidaan ohjata asiakkaat muiden palvelujen piiriin selvittämällä tilannetta tarkemmin.

Tarvittaessa Kelasta voidaan tehdä omaan kuntaan ilmoitus sosiaalityön tarpeesta. Kunnasta otetaan yhteyttä ja eri tukimuotoja ja vaihtoehtoja selvitetään esimerkiksi sosiaaliohjaajan kanssa kotikäynnillä. Omaishoidontuen ja kotipalvelun hakemista on saatettu miettiä pitkäänkin, mutta tarkempi selvittäminen on vain jostain syystä jäänyt. Joskus tilanne voi olla jo niin pitkällä, ettei kotiin ole enää turvallista jäädä ja tarvitaan paikka palvelutalosta.

Joskus tilanne voi olla jo niin pitkällä, ettei kotiin ole enää turvallista jäädä.

Eläkelaispariskunnalle puolison muutto palvelutaloon tarkoittaa usein etuuksien tarkistamista – myös kotiin jäävältä. Kansaneläkettä saavan kansaneläke tarkistetaan ja oikeus asumistukeen sekä hoitotukeen on selvitettävä. Kelan asiakaspalvelusta saa neuvoja hakemusten täyttämisen tai tarvittavien liitteiden kanssa. Usein selvitän lisäksi, olisiko soittajalla omaisia tai läheisiä auttamaan paperihommissa, sillä muutto palvelutaloon itsessään on iso muutos ja ponnistus.

Näissä tilanteissa asiakaspalveluun välittyy huoli omasta ja toisen pärjäämisestä. Kun tunnustaa, että jaksaminen on koetuksella, tilanteeseen voi saada apua. Myös läheisten ja ystävien tuki korostuu muuttuvassa elämäntilanteessa. Joskus esille tulee vaikeita ja haikeitakin tilanteita, kun lapset asuvat kaukana tai muusta syystä yhteydenpito on jäänyt vähemmälle. Onneksi usein myös naapurit tai ystävät tarjoavat tukea.

Kun tunnustaa, että jaksaminen on koetuksella, tilanteeseen voi saada apua.

Elämässä.fin jutussa Marja kertoo, miten kova päätös puolison palvelutaloon muutto loppujen lopuksi oli. Muuton jälkeen yksinäisyyden tunne hiipi arkeen, ja rohkeuden löytäminen kotiympyröiden ulkopuolelle lähtemiseen vaati rohkeutta. Erossa oleminen ei ollut helppoa, mutta vähitellen arkeen sai uutta energiaa.

Vuosien varrelta on mieleeni jäänyt eräs puhelu, jossa vanhempi mies kertoi minulle puolison muuttaneen vastoittain palvelutaloon. Hän puhui lämpimin sanoin vaimostaan ja kertoi, ettei hän välimatkasta huolimatta tuntenut olevansa yksin. Puolison läsnäolo tuntui edelleen, vaikka kymmenien vuosien jälkeen puoliso ei ollutkaan enää siinä. Ratkaisu oli ollut vaikea, mutta kuitenkin paras kummallekin. Uuteen tilanteeseen ja erillään asumiseen sopeutui vähitellen ja ajatus yhdessäolosta helpotti yksinäisyyttä. Puhuminen palvelutalossa asuvasta tai edesmenneestä puolisosta on tärkeää ja joskus se tuo tipan linssiin – linjan molemmissa päissä.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.