Gå till innehåll

Nyårslöften som det lönar sig att hålla

FPA betjänar | 17.12.2019
Heli Nevalainen
Lyssna på artikeln

Den här tiden på året är det många som funderar på sina nyårslöften. Damtidningarna och kvällspressen tutar ut olika idéer samtidigt som det gångna årets brutna nyårslöfte gör sig påmint under jeanslinningen. Nyårslöften kan kännas som trams, och många lovar att inte lova någonting alls. Låter det bekant?

Det finns ändå löften som är värda att ge och hålla. Tänk om du skulle lova att nästa år göra något som du inte tidigare vågat? Kanske du kunde studera för att nå ditt drömyrke eller gå en tilläggsutbildning för att uppdatera din yrkeskunskap? Eller hur skulle det vara med ett avbrott i vardagen och en paus från arbetslivet, om du redan har en lång karriär bakom dig?

Med större livserfarenhet drömmer man kanske om något helt annat än vad man gjorde efter grundskolan.

Den här texten är riktad främst till dig som funderar på om det är värt att studera vidare eller ta en paus i vardagen. Att studera är verkligen inte bara för ungdomar eller unga vuxna. Med större livserfarenhet drömmer man kanske om något helt annat än vad man gjorde efter grundskolan. Även om det kan kännas skrämmande att ta ett kliv ut i det okända är det ett steg som det kan löna sig att ta.

Ett nyårslöfte kan alltså innebära en ny riktning i livet. I samband med vissa löften eller vägskäl i livet kan FPA vara ett stöd. Här kommer några tips på vägen:

  • Om du varit i arbetslivet och börjar studera kan du ha rätt till vuxenutbildningsstöd från Sysselsättningsfonden. Dessutom kan vuxenstuderande ansöka hos FPA om statsgaranti för studielån och om allmänt bostadsbidrag.
  • Om du inte hunnit samla på dig arbetserfarenhet men är intresserad av att studera kan du ansöka om studiestöd hos FPA. Om du är en arbetslös arbetssökande kan det vara möjligt för dig att studera frivilligt och samtidigt få utkomstskydd för arbetslösa, enligt överenskommelse med TE-byrån. För dina boendeutgifter kan du få bostadsstöd.
  • Om du jobbar heltid och har en lång arbetskarriär bakom dig kan alterneringsledighet vara ett alternativ. Alterneringsledighet baserar sig på din arbetshistoria och en överenskommelse med din arbetsgivare; saken utreds hos TE-byrån. Alterneringsersättning kas fås antingen av FPA eller av den egna arbetslöshetskassan, beroende på situationen.
  • Om de olika alternativen står öppna lönar det sig att läsa mer om förmånerna på fpa.fi och göra uppskattningar om vad de olika förmånsbeloppen kan bli med hjälp av räknaren. När dina planer börjar klarna kan du till exempel boka en tid med FPA:s telefontjänst så att du kan gå igenom dina alternativ.

Jag måste erkänna att jag inte arbetat en enda dag inom den bransch jag studerade efter grundskolan. Senare började jag studera vid sidan av mitt arbete och tack vare en studieledighet på några månader klarade jag slutrakan för min examen. Studieledigheten gjorde det möjligt för mig att koncentrera mig helt och hållet på studierna och på att avlägga min examen. Studierna bidrog också till att nya dörrar öppnade sig för mig i arbetslivet; jag har fått prova på olika uppgifter inom FPA:s kundtjänst. Studieledigheten gav mer än det tog – steget ut i det okända bar frukt.

Studieledigheten gav mer än det tog – steget ut i det okända bar frukt.

Om livet känns helt okej och inga större omvälvningar behövs kan var och en ändå hitta något nytt att testa. Om du redan har någon FPA-förmån kan du pröva FPA:s e-tjänst för första gången, testa att lämna in en bilaga elektroniskt eller använda meddelandetjänsten för att skicka in uppgifter.

FPA kan tyvärr inte hjälpa dig att leva hälsosammare eller få dig att börja cykla till jobbet varje dag, men du kan få stöd i många andra förändringar i livet.  Och vi som jobbar i FPA:s kundtjänst lovar att även nästa år vara där som stöd när du sköter dina förmånsärenden. Vad lovar du i år?

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.