Gå till innehåll

Partiell sjukdagpenning gjorde det möjligt att återgå till arbetet: ”Arbete enligt ork”

Hälsa | 25.1.2017
Tuija Jokilaakso, som lider av ledgångsreumatism, har efter långa sjukledigheter kunnat återgå till sitt arbete på deltid. Detta är möjligt med hjälp av partiell sjukdagpenning.
Lyssna på artikeln
Tuija takapihallaan.
"Jag rekommenderar det här alternativet till alla som grubblar över hur de ska kunna återgå till arbetet efter en lång sjukledighet", Tuija Jokilaakso säger.

”Där ställs tv-stolen av läder som jag ärvde av min pappa. Den kommer att bli min favoritplats. Där ska jag sedan sitta och läsa och titta på akvariet”, säger Tuija Jokilaakso vemodigt och pekar på ett hörn i vardagsrummet i ett parhus i Tusby.  Fiskarna i akvariet simmar lugnt omkring. Utanför fönstret yr snön.

Tuijas pappa dog i november och begravningen hölls i början av december. Tuija får bli sjukledig från sitt jobb tills det värsta har gått över.

”Min arbetsgivare tröstade mig och sade att om jag vill och känner att jag orkar kan jag återgå till mitt arbete med en partiell sjukledighet.”

En mjukare återgång till arbetet är välbekant för Tuija som arbetar som försäljare.

”Jag har ledgångsreumatism och jag har några gånger kunnat återgå till arbetet efter operationer med hjälp av partiell sjukdagpenning.”

Tuija Jokilaakso.
Tuija Jokilaakso har ledgångsreumatism och hon har några gånger kunnat återgå till arbetet efter operationer med hjälp av partiell sjukdagpenning.

Arbete är livets salt

Tuija insjuknade sannolikt i ledgångsreumatism redan i tonåren. Då kunde man inte spåra orsaken till symptomen.

”Ibland gick jag med kryckor i skolan, eftersom mina leder var så sjuka. I tonåren försvann dock symptomen. Under flera årtionden hade jag värk nu och då”, säger Tuija som nu är 46 år.

För åtta år sedan utbröt sjukdomen på nytt med kraftiga symptom.

”Jag är 170 cm lång och väger 50 kg, så man kan knappast tala om muskelkraft. En gång skaffade jag ett konditionsprogram med vilket jag tänkte gå till gymmet och styrketräna. Jag hann träna några gånger och sedan svällde mitt knä upp rejält. Läkaren konstaterade på sin mottagning att det är frågan om en reumatisk knuta.”

Även senare har Tuija fått ett tiotal reumatiska knutor i sina leder. De har tagits bort och de ledytor som reumatismen har förstört har korrigerats med hjälp av operationer. Under de senaste åren har Tuija varit 6–11 veckor sjukledig efter operationerna.

”Man blir uttråkad av långa sjukledigheter. Redan efter tre veckor börjar min man vanligtvis ha fullt upp med mig”, säger Tuija med ett skratt och berättar att hon alltid vill börja arbeta så fort som möjligt.

Man blir uttråkad av långa sjukledigheter.

”Jag är en social person och jag älskar mitt jobb, där jag får träffa människor.”

Tofflor på golvet.
Partiell sjukdagpenning kommer vanligtvis första gången till tals på läkarmottagningen när man funderar på hur personen ska återgå till arbetet efter sjukledigheten.

Stöd på arbetsplatsen för att klara arbetsuppgifterna

Tuija har arbetat som försäljare i HOK-Elantos S-market-affärer i 23 år.

”För en tid sedan fick jag komma med i ett sådant renoveringsgruppsprojekt där vi tillsammans med en viss grupp besöker marketar i Helsingfors med omnejd och arrangerar varor som är till salu på nya hyllplatser. Det är en mycket välkommen variation.”

Efter projektet återgår Tuija till sitt eget arbete i S-Market i Tusby. Arbetsbilden för en försäljare varierar från kassaarbete till att hyllsätta varor, där man ibland är tvungen att lyfta tunga saker och hantera kylprodukter.

”Min läkare har förbjudit mig att hantera kylvaror och min arbetsgivare har verkligen tagit hänsyn till detta. Jag behöver aldrig arbeta i mjölkskåpet eller fylla på varor i frysdiskarna. Om mina ben någon dag värker har jag fått välja att arbeta i kassan. Men om jag känner att idag är det enklare att hyllsätta varor har jag fått göra det.”

Om mina ben någon dag värker har jag fått välja att arbeta i kassan.

Tuija riktar även ett varmt tack till sina arbetskamrater som inte blir nervösa över de specialarrangemang som hennes sjukdom orsakar under deltidsarbetet.

”Tvärtom. De låter mig inte lyfta tunga saker och de till och med gör de laster som ska transporteras färdiga åt mig.”

Tuija Jokilaakso.
På arbetsplatser inom handeln är problem med stöd- och rörelseorgan och sjukdomar på grund av dessa alls inte sällsynta.

Det är enkelt att ansöka om partiell sjukdagpenning

På arbetsplatser inom handeln är problem med stöd- och rörelseorgan och sjukdomar på grund av dessa alls inte sällsynta.

”Därför känner läkaren inom företagshälsovården, sjukkassan och de flesta arbetsledarna till partiell sjukdagpenning. Arbetsgivaren ger ett bra stöd för stegvis återgång till arbete efter sjukledighet.”

Arbetsgivaren ger ett bra stöd för stegvis återgång till arbete efter sjukledighet.

Tuija fick första gången veta om partiell sjukdagpenning av sin närmaste chef.

”Sedan kollade jag upp saken på FPA:s webbplats och pratade med min kirurg om den här möjligheten. Han hänvisade mig till läkaren inom företagshälsovården och tillsammans planerade vi ett flexibelt sätt att återgå till arbetet efter sjukledigheten. Vi ringde till min närmaste chef och höll en telefonkonferens om mina arbetstimmar och hur vi skulle prova arbeta med dem.”

Man kom överens om att Tuija till en början skulle arbeta sex timmar per dag varje vecka under en månads tid.

”Vi kom överens om att arbetstiden flexibelt kan förlängas och förkortas enligt hur jag mår. Men visst hade jag några gånger börjat arbeta enligt samma system efter en sjukledighet.”

Tuija fick första gången veta om partiell sjukdagpenning av sin närmaste chef.

Tuijas arbetsgivare skickar ansökan om partiell sjukdagpenning till FPA.

”Hela processen har varit smidig. Och beslutet har kommit snabbt. Jag rekommenderar det här alternativet till alla som grubblar över hur de ska kunna återgå till arbetet efter en lång sjukledighet.”

Så här ansöker du om partiell sjukdagpenning:

Med hjälp av partiell sjukdagpenning kan du återgå till arbetet på deltid innan din sjukledighet tagit slut. Redan i början av sjukdomstiden kan partiell sjukdagpenning vara ett alternativ till den egentliga sjukdagpenningen. Ofta kan ett anpassat arbete eller kortare arbetsdagar gynna tillfrisknandet.

Diskutera möjligheten till deltidsarbete samt arbetstider och -uppgifter med arbetsgivaren och företagshälsovården. Bifoga vid ansökan avtalet om deltidsarbete och utlåtandet av läkaren inom företagshälsovården eller en annan läkare som känner till dina arbetsförhållanden.

Om arbetsgivaren betalar lön för heltidsarbete under tiden för partiell sjukdagpenning betalas den partiella sjukdagpenningen till arbetsgivaren. I övriga fall ansöker arbetstagaren själv om partiell sjukdagpenning och den betalas då till arbetstagaren.

Läs mer om partiell sjukdagpenning

FPA:s webbsida

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.