Gå till innehåll

IKKU-rehabiliteringen för äldre fortsätter: ”Coronaviruset ändrade rutinerna och lärde oss ett sätt att vara närvarande på ett tryggt sätt”

Hälsa | 16.10.2020
Coronaviruset ändrade vardagen på många rehabiliteringscenter i ett nafs. IKKU-rehabiliteringen för äldre personer startade på nytt efter en paus, men med nya instruktioner. Istället för kramar tittar man varandra i ögonen, lyssnar och pratar mycket – utan att kompromissa med handhygienen och övriga säkerhetsåtgärder.
Lyssna på artikeln
IKKU-kuntoutujat liikuntasalissa.
Att känna att man tillhör en grupp är ett av IKKU-kursens första mål. Under rehabiliteringsveckan förs deltagarna närmare varandra – men endast själsligt, eftersom man inte kompromissar med säkerhetsavstånden under coronatiden.

Rehabiliteringscentret i Norra Satakuntas huvudstad Kankaanpää är omgivet av en vacker, slingrande tallskog. Naturen är nära och man kan följa skogens djur och deras liv från sitt eget fönster.

När undantagstillståndet utlystes i mars på grund av coronaviruset stängdes dörrarna i två och en halv månader. Gradvis öppnades verksamheten på nytt: först tjänsterna för barnfamiljer och personer i arbetsför ålder, sedan rehabiliteringen för äldre personer kring midsommar.

Läs vår specialartikel om IKKU-rehabilitering för äldre multisjuka personer och kursens försiktighetsåtgärder under coronatiden!

Gå till specialartikeln

Rehabilitering i coronans tid

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.