Siirry sisältöön

Lämnade du in en ansökan till FPA och vill veta när du får beslut?

FPA betjänar | 3.7.2019
En ansökan om utkomststöd ska enligt lagen handläggas inom sju vardagar efter inlämningsdagen. På fpa.fi kan du kolla förverkligade handläggningstider och i MittFPA ser du om din ansökan avgjorts.
Kuuntele artikkeli
Mies ja kaksi koiraa.

7 tips om handläggningstiden

  1. Utkomststödet är den enda förmånen, vars handläggningstid är lagstadgad. Efter dagen då du lämnade in ansökan får det ta högst 7 vardagar att handlägga den.
  2. För andra förmåner har vi satt upp mål för handläggningstiden. Till exempel borde en ansökan om barnbidrag handläggas inom 2 veckor. Däremot får handläggningen av en ansökan om rehabilitering eller sjukpension ta längre tid, eftersom de avgörs utifrån kundens hälsa och funktionsförmåga, och det är mera krävande.
  3. Ansökningarna handläggs i den ordning som de kommer in och handläggningen börjar alltid på en vardag. Om du till exempel skickar din ansökan på en lördag, räknas handläggningstiden från början av följande vecka.
  4. På fpa.fi kan du kolla förverkligade handläggningstider. Siffrorna berättar hur fort ansökningar har handlagts under de senaste 7 dagarna. Siffrorna uppdateras automatiskt en gång per dygn.
  5. Situationen för din egen ansökan kan du kolla i MittFPA. Kom ihåg att en del ansökningar alltid handläggs lite snabbare, en del långsammare.
  6. Handläggningen kan försenas till exempel om det saknas information eller bilagor från din ansökan. I så fall tar vi kontakt med dig. Genom att fylla i ansökan noggrant och skicka in bilagor och tilläggsuppgifter i tid hjälper du oss i vårt arbete.
  7. När du har fått beslut ser du ett meddelande på förstasidan i MittFPA. Läs beslutet noggrant och följ vid behov instruktionerna i beslutet.

+ Ring oss om du behöver hjälp eller råd. I kundservicen vet vi ändå inte exakt när just du får ett beslut.

 

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.