Fanny Toivio 11.9.2018 3 min

Vuoden päästä olen ehkä Afrikassa

Uusi lukukausi on lähtenyt hurjalla vauhdilla käyntiin. Päivät täyttyvät opiskelusta sekä koulussa että kotona, ja mielessä pyörivät tehtävien deadlinet ja tentit. Näiden asioiden lisäksi omat ajatukset ovat suuntautuneet vahvasti myös opiskelijavaihtohakuun, joka on edessä vuodenvaihteessa.

Olen jo paljon ennen opiskeluideni alkua päättänyt, että vaihtoon on päästävä, ja vielä tämän vuoden aikana pitäisi tehdä suuria päätöksiä sen suhteen! Ennen sitä koulussamme onneksi järjestetään infotilaisuuksia hausta, vaihtokohteista sekä käytännön asioista. Asia on kuitenkin pyörinyt mielessäni aktiivisesti jo pidemmän aikaa.

Haluaisin lähteä opiskelijavaihtoon jonnekin mahdollisimman erilaiseen paikkaan.

Mitä? Missä? Milloin? Vuoden päästä tähän aikaan olen toivottavasti jo vaihtokohteessa tai juuri lähdössä sinne! Opintojeni kannalta sopivin vaihtoajankohta olisi juuri syyslukukausi 2019. Vaihto kestäisi noin kolme kuukautta, ja siihen sisältyisi opintoja sekä harjoittelu (ja toivottavasti myös vähän matkustelua!).

Olen jo pitkän aikaa tiennyt, että haluaisin lähteä opiskelijavaihtoon jonnekin mahdollisimman erilaiseen paikkaan. Haaveissa on ollut Afrikka ja Uusi-Seelanti. Olen aina ollut luonteeltani hieman sellainen ”maailmanparantaja” ja seikkailija, ja uskon, että nämä luonteenpiirteeni ovat isoimmat syyt siihen, mitkä kohteet minua kiinnostavat. Haluan aina auttaa muita ja puolustaa varsinkin heikommassa asemassa olevia. Lisäksi opiskelijavaihto varsinkin Afrikassa olisi silmiä avaava kokemus, ja arvostaisin meidän oloja täällä koto-Suomessa varmasti ihan eri tavalla vaihtoajan jälkeen.

Näiden asioiden lisäksi olen jo valmiiksi innoissani unelmieni vaihtokohteiden uskomattomasta luonnosta ja eläimistä, joita en ole koskaan päässyt näkemään!

Olen maalaillut mielessäni vain haavekuvia vaihtoajasta, mutta käytännön asioita en ole juurikaan vielä pohtinut. Sen verran kuitenkin tiedostan, että ihan ilman rahaa sinne ei voi lähteä. Hieman olen asioita kuitenkin tutkinut, ja tiedän, että korotettua opintolainaa saa vaihtoajalta 800 euroa kuukaudessa. Olen myös alkanut elää hieman säästeliäämmin tulevaa vaihtoa silmällä pitäen. Olen pyöritellyt mielessäni myös asuntoni alivuokrausta vaihdon ajaksi, mutta sen suhteen en ole tehnyt vielä minkäänlaista päätöstä. Onnekseni tässä on vielä vuosi aikaa miettiä käytännön järjestelyt kuntoon.

Jäisin varmasti katumaan, jos en näiden epävarmuuksien takia uskaltaisi lähteä toteuttamaan vaihtohaaveitani.

Vaikka olenkin noin 95-prosenttisen varma siitä, että haluan lähteä vaihtoon, on pienen pieni osa minusta vielä hieman epävarma. Asioita, jotka huolettavat minua ovat esimerkiksi taloudellinen puoli, vaihtopaikan turvallisuus sekä pärjääminen maailman toisella puolen ilman omaa tukiverkostoa. Olisi varmasti todella suuri kulttuurishokki muuttaa ihan toisenlaiseen maahan, varsinkin, kun meillä on Suomessa kaikki niin hyvin. Samalla se on kuitenkin myös yksi suurimmista syistä, miksi haluan niin erilaiseen maahan lähteä.

Kaikki elämän parhaimmat asiat pelottavat tai jännittävät hieman aluksi.

Yksin vieraassa ja täysin uudessa maassa ja kulttuurissa oleminen kasvattaisi minua varmasti suuresti ihmisenä ja antaisi niin monia ainutlaatuisia kokemuksia. Tiedän, että jäisin varmasti katumaan, jos en näiden epävarmuuksien takia uskaltaisi lähteä toteuttamaan vaihtohaaveitani. Eräänlaiseksi omaksi ohjenuorakseni on itseasiassa viimeisen puolen vuoden aikana muodostunut ajatus, että kaikki elämän parhaimmat asiat pelottavat tai jännittävät hieman aluksi. Uskon myös vaihtoajan kuuluvan tähän kategoriaan. Jännityksen ei saa antaa estää asioita, joita elämältä haluaa, vaan pitää tehdä rohkeasti niitä asioita mistä haaveilee!