Fanny Toivio 19.6.2018 3 min

Tämän takia nostin opintolainaa

Ajattelin ennen opiskeluitani opintotuen ja opintolainan olevan eri asioita. Pian minulle selvisi, että opintotuki tarkoittaakin sekä opintorahaa että valtion takaamaa opintolainaa. Opintorahaa maksetaan lähtökohtaisesti kaikille sitä Kelasta hakeneille opiskelijoille ja opintolainan voi halutessaan nostaa pankista, kun opintotuki on myönnetty. Lainan suuruuteen vaikuttavat ikä sekä opintoaste, jossa opiskelee.

Opintolainan korko on alhainen, ja lisäksi suurena etuna korkeakouluopiskelijat voivat saada opintolainahyvityksen, kunhan suorittavat tutkinnon määräajassa. Opintolainahyvitys tarkoittaa siis sitä, että Kela maksaa osan opintolainasta. Tämä toimii mielestäni hyvänä kannustimena ajoissa valmistumiseen.

Nostin opintolainaa lähinnä senkin takia, ettei minun tarvitse isojen elämänmuutosten lisäksi stressata niin paljoa töiden tekemisestä.

Olen muuttanut hetki sitten uuteen kaupunkiin ja palannut opiskelemaan muutaman vuoden tauon jälkeen. Nostin opintolainaa lähinnä senkin takia, ettei minun tarvitse näiden minulle isojen muutosten lisäksi stressata niin paljoa töiden tekemisestä.

Opintolainassa on myös se hyvä puoli, ettei sitä tarvitse nostaa kuin sen verran, mitä kokee tarvitsevansa. En ole vielä päättänyt, mutta voi olla, etten nosta lainaa jokaisella lukukaudella. Ystävistäni osa on nostanut lainaa vain sellaisina hetkinä, kun ei esimerkiksi pystykään opintoihin kuuluvan työharjoittelun takia tekemään palkkatöitä normaalisti tai jos elämässä on tullut eteen hetkiä, kun rahaa onkin tarvinnut jostain syystä enemmän kuin tavallisesti.

Oikeastaan kaikki, joiden kanssa olen aiheesta puhunut, ovat olleet sitä mieltä, että opintolainaa kannattaa nostaa.

Mietin lainan ottamista paljon ennen päätöstäni ja keskustelin jo opiskelevien ystävieni kanssa. Opintolainan nostaminen oli minulle kuitenkin oikeastaan itsestäänselvyys, sillä koen sen todella järkeväksi lainaksi. Osa ystävistäni on nostanut lainaa heti opiskelujen alussa ja osa vasta myöhemmässä vaiheessa. Oikeastaan kaikki, joiden kanssa olen aiheesta puhunut, ovat olleet sitä mieltä, että opintolainaa kannattaa nostaa. Melkeinpä kaikissa keskusteluissa nousi esiin se, että opintolaina on meille opiskelijoille hieno mahdollisuus, joka auttaa esimerkiksi siinä, että opintoihin pystyy panostamaan kunnolla.

Koen opintolainan myös jonkinlaisena turvana, sillä ikinä ei tiedä, mitä elämässä tapahtuu. Mielestäni on hyvä olla aina jonkun verran rahaa säästössä yllättävien menojen varalta.

Ainakaan vielä en ole ahdistunut ajatuksesta, että minulle kertyy opintolainasta velkaa, eikä lainan takaisinmaksu ole huolettanut. Juttelin tästä juuri ystäväni kanssa ja hänkin oli luottavaisin mielin takaisinmaksun suhteen – opintolainaa kun ei tarvitse heti edes alkaa maksaa takaisin, vaan sen voi aloittaa vaikka kaksi vuotta valmistumisen jälkeen, kun on päässyt kiinni työelämään. Takaisinmaksun aikataulusta ja kuukausittaisista summista sovitaan sen pankin kanssa, josta lainaa on hakenut.

Itse myös opiskelen alalla, jolla on hyvät työllistymismahdollisuudet, joten senkään takia en ole vielä stressannut lainastani ja sen takaisinmaksusta. Myös se helpottaa takaisinmaksua, että Kela tosiaankin maksaa määräajassa valmistuvan korkeakouluopiskelijan puolesta jopa 40 prosenttia opintolainasta. Se on ainakin minun mielestäni todella suuri osuus!