Fanny Toivio 24.4.2018 3 min

Suhteeni opiskelijaruokaan

Meillä Suomessa Kela korvaa korkeakouluopiskelijoiden kouluruokailun hinnasta 1,94 euroa. Minulle tuli uutena tietona se, että näin on ollut jo melkein 40 vuoden ajan ja että Suomi on ainoa maa, missä on tällainen käytäntö. Tällä hetkellä opiskelijat ovat oikeutettuja yhteen Kelan tukemaan ateriaan päivässä, mutta Ylen uutisen mukaan tätä rajoitetta ollaan mahdollisesti purkamassa lähiaikoina. Itse en oikeastaan edes tiennyt tästä rajoitteesta, ja siitä oltaisiinkin luopumassa muun muassa sen takia, ettei opiskelijoiden syömien aterioiden määrää pystytä oikein valvomaan.

Koulussa on mahdollista syödä suhteellisen monipuolisesti ja terveellisesti, jos hieman miettii, miten aterian koostaa.

Samaisessa uutisessa mainittiin, että vain noin puolet korkeakouluopiskelijoista syö kouluruokaa viikoittain. Aloin miettiä omaa suhdettani kouluruokaan, ja mielipiteeni siitä ovat suurimmalta osalta positiivisia. Syön opiskelijaravintolassa lähes päivittäin, tai ainakin silloin, kun minulla on koulua koko päivän. Toisinaan syön kouluruokaa myös niinä päivinä, kun tuntini alkavat vasta lounaan jälkeen tai silloin, kun koulupäivä loppuu lounasaikaan. Valintaani vaikuttaa se, mitä ruokaa koulun opiskelijaravintolassa on tarjolla.

Opiskelijaravintoloissa on yleensä tarjolla liha-, kasvis- ja keittovaihtoehto, ja olen huomannut, että useimmissa paikoissa on tarjolla useampiakin vaihtoehtoja. Ruokavaihtoehdot on pyritty rakentamaan niin, että ne täyttäisivät ruokailusuositukset ja tukisivat kestävää kehitystä. Aina jokin vaihtoehdoista on ollut itselleni sopiva ja mieluisa. Varsinkin kala- ja kasvisvaihtoehdot ovat useasti yllättäneen minut positiivisesti, liharuokia en juuri ole syönyt. Koen, että koulussa on mahdollista syödä suhteellisen monipuolisesti ja terveellisesti, jos hieman miettii, miten aterian koostaa.

Otan oikeastaan aina niin paljon ruokaa kuin vain saa, ja joskus tuleekin mietittyä, miten vaikka lähemmäs kaksimetrinen urheileva mies jaksaa kouluruoalla.

Joissain ruoissa on rajoitteita siitä, kuinka paljon sitä saa ottaa: esimerkiksi 3 kasvispihviä/ateria. Itse otan oikeastaan aina niin paljon ruokaa kuin vain saa, ja joskus tuleekin mietittyä, miten vaikka lähemmäs kaksimetrinen urheileva mies jaksaa kouluruoalla, jos hän syö saman verran kuin minä. Onneksi esimerkiksi salaattia ja kasviksia saa ottaa niin paljon kuin haluaa, mutta välillä proteiinin lähteitä saattaa olla vähän niukemmin. Kouluruoka on mielestäni kuitenkin hintaansa nähden hyvää, ja ehdottomasti syön sitä mieluummin kuin olisin syömättä mitään päivän aikana tai kantaisin omia eväitä mukana koulussa!

Eri opiskelijaravintoloiden kesken on eroja, ja esimerkiksi Helsingin keskustassa sijaitseva UniCafe on oikeasti todella hyvä opiskelijaravintola! Usein käymme siellä luokkalaisteni kanssa ihan muutenkin, sillä se on auki arkipäivien lisäksi myös lauantaisin. On myös kiva, että ainakin tämä kyseinen ravintola on auki melko myöhään illalla.

Totesimme, että kouluruoka on todellakin hinta-laatusuhteeltaan oikein hyvää!

Tein pientä gallupia opiskelijaystävieni kesken. Tulimme siihen lopputulokseen, että vaikka ruoka vaihteleekin paikasta ja päivästä riippuen, koskaan ei kuitenkaan ole käynyt niin, etteikö mikään vaihtoehto olisi miellyttänyt. Vaikka jonain päivänä lämpimistä aterioista mikään ei houkuttelisi, on tarjolla aina jokin ruokaisa salaatti (ne ovat usein todella hyvännäköisiä!) ja muita vaihtoehtoja, kuten niin ikään ihan hyvännäköisiä leipiä. Totesimme, että kouluruoka on todellakin hinta-laatusuhteeltaan oikein hyvää!

Aloin tätä tekstiä kirjoittaessa pohtia, mitä opiskelijahintainen ruoka minun taloudelleni merkitsee. En ole aiemmin kiinnittänyt asiaan sen enempää huomiota, mutta nyt aloin hieman laskeskella ja tarkastella asiaa ihan konkreettisesti. Kun Kela korvaa yhdestä ateriasta 1,94 euroa, se tekee viikossakin jo melkein 10 euroa, jos kouluruoan syö päivittäin. Eli kuukaudessa siinä säästää melkein 40 euroa, joka on mielestäni jo aika suuri summa varsinkin opiskelijabudjetille. Kannustaisinkin siis kaikkia heittämään ennakkoluulot kouluruokaa kohtaan roskiin ja hyödyntämään tämän maailmanlaajuisesti ainutkertaisen mahdollisuuden!

Aihesanatateriatuki