Fanny Toivio 16.3.2018 4 min

Opiskelijabudjettiin totuttelua

Moi ja tervetuloa Opiskelijaelämää-blogiin! Täällä kirjoittelee 25-vuotias terveydenhoitajaopiskelija nimeltä Fanny. Muutin Tampereelta Helsinkiin tammikuun alussa opiskelupaikan perässä, ja nyt olenkin istunut koulunpenkillä parisen kuukautta. Ennen opiskeluita tein Tampereella lastenhoitajan töitä, ja viimeisistä opiskeluista alkaakin olemaan jo 3,5 vuotta. Voittekin siis varmasti arvata, että säännöllisistä kuukausituloista opiskelijabudjetilla elämiseen siirtyminen vaatii hieman totuttelua. Nyt joutuukin vähän jo miettimään, mihin rahani käytän, vaikka olenkin elänyt aina suht’ säästeliäästi.

Voittekin siis varmasti arvata, että säännöllisistä kuukausituloista opiskelijabudjetilla elämiseen siirtyminen vaatii hieman totuttelua.

Kun sain tietää opiskelupaikastani, ensimmäiset asiat jotka tein, olivat opintotuen ja asumistuen hakeminen. Ne ovat aika tärkeitä ja hyödyllisiä asioita opiskelijalle! Molempia tukia voi helposti hakea Kelan verkkosivuilta. Lisäksi opintolainan hakeminen on ollut mietinnässäni, mutta vielä en sitä ole hakenut. Opintolainahan on valtion takaama laina ja sitä haetaan omalta pankilta, kun Kela on myöntänyt lainatakauksen. Lainan koron ja takaisinmaksuaikataulun voi sopia pankin kanssa, ja olenkin kuullut ystäviltäni, että sitä kannattaa ehdottomasti hakea, jos siltä vain tuntuu! Enemmän näistä löytyy tietoa Kelan sivuilta.

Noniin, nyt voidaankin sitten siirtyä kaikkiin käytännönasioihin, eli miten sillä opiskelijabudjetilla pystyy oikein elämään ilman, että loppukuusta joutuu syömään pelkkää makaronia. Itse olen tehnyt joitakin merkittäviä muutoksia, joista yksi ja suurin muutos oli yksiöstä soluasuntoon muuttaminen. Toki jouduin jo paikkakunnan vaihdoksenkin takia muuttamaan Tampereen-yksiöstäni pois, ja pääkaupunkiseudulta on melko hankalaa löytää opiskelijan budjetille sopivaa yksiötä, eli soluasunnossa eläminen oli ihan senkin takia heti ensimmäisenä mielessäni. Kämppisten kanssa asuminen luonnollisesti pienentää todella paljon asumiskustannuksia, kun vuokraa maksaa yhden ihmisen sijaan esimerkiksi kolme ihmistä!

Eihän kämppisten kanssa asuminen välttämättä kaikille sovi, mutta parhaassa tapauksessa asunnon muista asukkaista saattaa löytää vaikka elinikäisiä ystäviä!

Soluasuntoja voi hakea opiskelija-asuntoja tarjoavien säätiöiden kautta sekä myös yksityiseltä puolelta. Monesti opiskelija-asuntojen vuokriin sisältyvät vesi-, sähkö- ja internetmaksut, joten niissäkin säästää kuukaudessa jo muutaman kympin!

Vaikkakin oli melko erikoista vaihtaa yksin asuminen kahden kämppiksen kanssa asumiseen, olen kuitenkin (vielä ainakin) todella tyytyväinen asumismuotooni. Eihän kämppisten kanssa asuminen välttämättä kaikille sovi, mutta parhaassa mahdollisessa tapauksessa asunnon muista asukkaista saattaa löytää vaikka elinikäisiä ystäviä! Jos soluasunnossa asuminen ei kuitenkaan innosta yhtään, kannattaa asuntoja katsella hieman kauempaa kuin kaupungin keskustasta tai vaikkapa naapurikaupungista.

Rahaa pystyy säästämään yllättävän monissa paikoissa! Ruokaa ostan lähes aina isoista kaupoista, sillä olen huomannut pienten ruokakauppojen olevan usein kalliimpia. Ostan aina lähes koko viikon ruokaostokset kerralla ja koitan kokatessa tehdä useammalle päivällä ruokaa – siinäkin säästää jo pienen summan. Lounaan syön päivittäin koulussa, sillä sen halvemmalla ei kyllä oikeastaan lounasta mistään saa! Meidän koulussa on vielä ihan hyvät vaihtoehdot lounaalla: löytyy kasvis-, liha- ja keittovaihtoehdot. Ravintoloissa syöminen on luonnollisesti usein melko kallista, joten sitä ei ehkä ihan kauheasti kannata harrastaa. Kaikesta ei kuitenkaan kannata luopua, mutta on hyvä ainakin miettiä, kuinka usein on järkevää käydä ulkona syömässä.

Itse en ainakaan harrastuksistani ole valmis luopumaan, vaikka se tarkoittaisikin muualta säästämistä.

Omaan hyvinvointiin kannattaa mielestäni aina panostaa. Itse en ainakaan harrastuksistani ole valmis luopumaan, vaikka se tarkoittaisikin muualta säästämistä. Esimerkiksi kuntosaleja on nykyään onneksi todella monen hintaisia ja useilla edullisillakin kuntosaleilla on mahdollista käydä ryhmäliikunnoissa. Monelta koulultakin löytyy omat kuntosalit, jotka ovat usein jopa ilmaisia tai todella edullisia. Muutenkin monista harrastuspaikoista saa opiskelija-alennusta, eli opiskelijakortti kannattaa ehdottomasti hankkia! Sillä saa myös todella monista kaupoista, ravintoloista ja kahviloista alennusta sekä junalippuja edulliseen hintaan.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli jotakin apua! Ja ainiin, tervetuloa seuraamaan mun blogia tänne Elämässä.fi-sivustolle!

P.S. Kurkaattehan blogin esittelyvideon, jossa kerron hieman itsestäni ja opiskelijaelämään liittyvistä asioista. Sitä oli ihan superhauska tehdä alkujännityksen jälkeen, ja oli mielenkiintoista nähdä, miten tuollaiset videot syntyvät!

Aihesanatopiskelijat