Fanny Toivio 14.8.2018 3 min

Näin kotiudut uuteen opiskelukaupunkiisi

On kulunut reilu puoli vuotta siitä, kun muutin Tampereelta Helsinkiin. Tammikuun alussa minulla oli edessä iso kasa uusia ja jännittäviä muutoksia: uusi kotikaupunki, asuminen soluasunnossa kahden minulle entuudestaan tuntemattoman ihmisen kanssa ja opiskelujen aloittaminen. Miten elämäni täällä Helsingissä on sitten lähtenyt käyntiin? Lyhyesti vastattuna: todella hyvin! Kotiuduin Helsinkiin nopeasti ja olen onnekseni välttynyt suuremmilta vastoinkäymisiltä.

Sattumalta tapasin jo ensimmäisenä päivänä bussimatkalla kouluun yhden luokkalaisistani, ja olin heti saanut ensimmäisen kaverin.

Jännitin ensimmäistä koulupäivää aika paljon, mutta olin myös todella innoissani uudesta vaiheesta elämässäni. Tutustun helposti ihmisiin, mutta silti jännitin tulevien luokkalaisteni tapaamista. Sattumalta tapasin jo ensimmäisenä päivänä bussimatkalla kouluun yhden luokkalaisistani, ja olin heti saanut ensimmäisen kaverin. Ensimmäisen koulupäivän aikana huomasin nopeasti, että luokallani oli monia todella ihania ihmisiä! Tutustuin heihin lisää sekä koulussa että koulupäivien jälkeen erilaisissa uusille opiskelijoille tarkoitetuissa tapahtumissa.

Varsinkin aluksi kannattaa rohkeasti osallistua kaikkiin kouluun liittyviin oheistapahtumiin, sillä niissä pääsee tutustumaan helposti uusiin ihmisiin. Lisäksi hyviä väyliä ihmisten tapaamiseen ovat esimerkiksi harrastukset, joissa käy usein samoista asioista kiinnostuneita tyyppejä. Myös työpaikalta on hyvinkin mahdollista löytää uusia ystäviä ­– sekä sosiaalisesta mediasta. Ole avoin ja ystävällinen ja tutustu rohkeasti sekä ennakkoluulottomasti ihmisiin!

Usein täytyy myös mennä vähän oman mukavuusalueen ulkopuolelle, kun uudesta kotikaupungista koettaa löytää ystäviä.

Olen sitä mieltä, että uusiin ihmisiin tutustuminen on myös paljon siitä kiinni, millaisen kuvan itsestään antaa muille. Usein täytyy myös mennä vähän oman mukavuusalueen ulkopuolelle, kun uudesta kotikaupungista koettaa löytää ystäviä. Vaikkakin olen luonteeltani sosiaalinen, minuakin aina hieman jännittää, kun kohtaan uusia ihmisiä.

Minulla ei oikeastaan ollut kuin yksi ystävä pääkaupunkiseudulla, kun muutin tänne. Nyt olen onnekseni saanut sekä koulusta että harrastuksestani sellaisia ystäviä, joiden kanssa voin viettää aikaa myös vapaa-ajalla. Vanhat ystäväni Tampereella eivät kuitenkaan ole unohtuneet, ja olenkin nähnyt heitä usein, vaikka asummekin eri kaupungeissa. Pidämme itseasiassa vielä ennen koulun alkua kesäjuhlat, jonne tulee sekä uusia ystäviäni että ystäviäni Tampereelta!

Pikkuhiljaa olen oppinut tuntemaan myös Helsinkiä kaupunkina, vaikka monet alueet ovat minulle edelleenkin tuntemattomia. Monet kesäpäivät olen viettänyt tutkien eri alueita pyörällä, käyden erilaisissa ihanissa kahviloissa ja ihastuen (sekä eksyen) Helsingin kauniisiin alueisiin ja katuihin. Vähitellen olen oppinut tunnistamaan, mitkä kaupunginosat sijaitsevat missäkin ilmansuunnassa ja miten niihin pääsee liikkumaan. HSL:n Reittiopas on kylläkin vieläkin lähes päivittäisessä käytössä…

Helsinki on tuntunut alusta asti kotoisalta paikalta enkä ainakaan vielä ole haaveillut muutosta takaisin Tampereelle.

Ole avoin ja luota itseesi, lähde rohkeasti pois kotoa tutkimaan uusia paikkoja ja ole oma itsesi!

Kesä on ollut ihanaa aikaa, mutta odotan silti myös tulevaa syksyä. On mukavaa taas palata normaaliin arkirytmiin, nähdä kaikki koulukaverit ja päästä takaisin koulunpenkille oppimaan kaikkea uutta! Jos luet tätä tekstiä ja jännität itse esimerkiksi uutta koulua tai kotipaikkakuntaa, niin älä stressaa liikaa. Ole avoin ja luota itseesi, lähde rohkeasti pois kotoa tutkimaan uusia paikkoja ja ole oma itsesi! Olen huomannut, että pelätä ei kannata. Yleensä asioilla on nimittäin aina tapana järjestyä parhain päin.