Fanny Toivio Opiskelijaelämää-blogin avauskuvassa.
Fanny Toivio 22.5.2018 3 min

Miten yhdistää opiskelu ja työ?

Moni tasapainoilee opiskeluaikana koulunkäynnin ja työskentelyn välillä. Harva pystyy käymään koko koulua tekemättä ollenkaan töitä, vaikka meillä Suomessa on mahdollista saada opinto- ja asumistukea sekä nostaa valtion takaamaa opintolainaa.

Tukien ja palkkatulojen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä Kela perii tukia takaisin, jos tekee esimerkiksi liikaa töitä.

Opintotuen määrään vaikuttavat opiskelukuukausien määrä vuodessa sekä töistä saadut tulot –asumistukeen taas niin ikään palkkatulot sekä kumppanin tulot, jos hänen kanssaan asuu samassa asunnossa. Tukien ja palkkatulojen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä Kela perii opinto- ja asumistukia takaisin, jos tekee esimerkiksi liikaa töitä. Kelan verkkosivuilta saa apua tulojen seurantaan, sillä sieltä löytyy esimerkiksi taulukko, josta voi tarkistaa, paljonko voi tienata vuodessa/kuukaudessa ja laskuri, jolla voi arvioida asumistuen määrää.

Itse koen, ettei töitä kannata tehdä ainakaan liikaa opintojen aikana, vaikka monesti niitä on pakkokin vähän tehdä. Luonnollisesti opiskeluun jäävä aika vähenee, jos töitä tekee useampana päivänä viikossa. Kun koulutehtäviin tai lukemiseen ei jää tarpeeksi aikaa, aiheutuu turhaa stressiä ja koulumenestys saattaa kärsiä. Olen koettanut nyt ensimmäisen lukukauden aikana keskittyä parhaani mukaan taas opiskeluun ja jättänyt työnteon enemmän taka-alalle. Muutaman työvuoron olen tehnyt, mutta olen suunnitellut tekeväni töitä vain sen verran, ettei se vaikuttaisi asumis- ja opintotukiini.

Jos juoksisin useampana päivänä viikossa koulusta suoraan töihin, en pystyisi tekemään asioita, jotka antavat minulle energiaa.

Arvostan suuresti myös omaa aikaani, ja pidän sitä tosi tärkeänä jaksamisen kannalta. Jos juoksisin useampana päivänä viikossa koulusta suoraan töihin, en pystyisi tekemään niitä asioita, jotka antavat minulle energiaa, kuten harrastamaan.

Ymmärrän kyllä myös niitä opiskelijoita, jotka asuvat kalliissa asunnoissa, omistavat auton ja makselevat esimerkiksi asuntolainaa sekä joutuvat mahdollisesti elättämään perhettä opintojen ohella. Siinä vaiheessa, kun menoja alkaa olla suuresti, on pakkokin tehdä niin paljon töitä kuin vain muilta velvollisuuksilta ehtii tai karsia jostain menoista. Itse olen onnekas, kun satun asumaan edullisessa asunnossa eikä tarvitse huolehtia muista kuin itsestäni.

Uskon, että moni opiskelija tekee töitä opintojen ohella paitsi rahan myös työkokemuksen takia. Kyllähän se helpottaa suuresti valmistumisen jälkeistä työllistymistä, kun omalta alalta on jo työkokemusta. Opiskeluajan työharjoittelupaikat saattavat tarjota hyvälle harjoittelijalle töitä koulun ohelle, mikä saattaa taas myöhemmin johtaa vakityöhön samassa työpaikassa! Verkostoituminen ja ”jalan saaminen oven väliin” on tärkeää jo opiskeluaikana.

Nyt kun kesä lähestyy, monen opiskelijan arki vaihtuu opiskelusta työntekoon. Kesä on hyvää aikaa tehdä enemmän töitä ja pistää rahaa säästöön taas tulevaa lukuvuotta silmällä pitäen. Itselläni koulu jatkuu vielä kesälläkin kahden kurssin parissa. Halusin opiskella vähän kesälläkin, sillä se on myöhemmässä vaiheessa hyödyksi opintojani ajatellen. Lisäksi opintotukea on mahdollista nostaa myös kesäkuukausina, jos kursseista saa tarpeeksi opintopisteitä.

Olen onnekas siinä suhteessa, että voin oikeastaan itse päättää, milloin haluan tehdä töitä.

Jatkan kesällä siis samalla tavalla kuin nytkin olen tehnyt, eli muutamia työvuoroja ajattelin tehdä. Aikaisemman ammattini takia olen onnekas siinä suhteessa, että voin oikeastaan itse päättää, milloin haluan tehdä töitä: hoitoalalla kun on aina tilaa työntekijöille. Omiin kesäsuunnitelmiini kuuluukin kaksi kesäkurssia, vähän töitä sekä myös lomailua!