Fanny Toivio 13.11.2018 3 min

Jos voisin mennä lääkäriin YTHS:lle

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS on yliopistossa opiskeleville tarkoitettu yleisterveyden, mielenterveyden ja suunterveyden palveluja tarjoava maanlaajuinen säätiö. Yliopisto-opiskelijat pääsevät käyttämään sen palveluja vuosimaksulla, joka on tänä vuonna 54 euroa. Ammattikorkeakoulussa opiskelevana en siis voi asioida YTHS:llä. Meillä toki on käytössä opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajat, mutta lääkäriasioissa täytyy olla yhteydessä omaan terveyskeskukseen tai yksityisiin lääkäriasemiin. Vastaavasti myöskin hammaslääkärikäynnit täytyy hoitaa kunnallisten tai yksityisen hammaslääkäriasemien kautta.

Mikseivät nämä palvelut kuuluisi yhtä lailla ammattikorkeakoulussa kuin yliopistossa opiskeleville?

Mediassa on ollut tänä vuonna puhetta hallituksen esityksestä, jonka mukaan YTHS:n palvelut laajentuisivat vuonna 2021 myös AMK-opiskelijoiden käyttöön. Silloin myös ammattikorkeakoulussa opiskelevat pääsisivät hyödyntämään YTHS:n palveluja noin 77 euron vuosimaksulla. Mielestäni tämä olisi hieno uudistus, sillä mikseivät nämä palvelut kuuluisi yhtä lailla ammattikorkeakoulussa kuin yliopistossa opiskeleville?

YTHS:n palvelut tulisivat varmasti käyttöön varsinkin opiskelijoilla, joilla ei ole terveys- tai tapaturmavakuutuksia. Keskustelin luokkalaisteni kanssa tästä uudistuksesta, ja osa arveli, että hyödyntäisi YTHS:n palveluja, jos se olisi mahdollista ­– osa vastaavasti sanoi, ettei luultavammin palveluja käyttäisi. Monilla kuitenkin on sellaiset vakuutukset, että lääkäriasioissa voi kääntyä yksityisten lääkäriasemien puoleen. Osa taas koki, että julkiset terveyspalvelut toimivat hyvin ja hoitoon pääsee nopeasti.

Itse kuulun joukkoon, joka ei välttämättä YTHS:n palveluja käyttäisi. En juurikaan ole joutunut käymään lääkärissä elämäni aikana, ja tarvittaessa käytän useimmiten yksityisen puolen palveluja. Ehdottomasti olen kuitenkin sitä mieltä, että olisi mahtavaa, jos mahdollisuus YTHS:n palveluihin olisi ihan jokaisella korkeakouluopiskelijalla!

Yleisesti opiskelijat hoitavat ihan laidasta laitaan erilaisia lääkäriasioita. Ensimmäisenä mieleeni tulevat viisaudenhampaan poistot ja muut suunterveyden vaivat, erilaiset sairaudet ja tapaturmat, naisilla gynekologikäynnit ja ehkäisyyn liittyvät asiat, rokotukset sekä erilaiset labrakokeet. Nämä kaikki hoituvat myös kunnallisen terveydenhuollon kautta, mutta olisihan se kätevää, että samat palvelut saisi halutessaan YTHS:ltä yhdellä edullisella vuosimaksulla ja ilman erillisiä käyntimaksuja. Kaikki YTHS:n lääkärikäynnit ja siellä määrätyt reseptit näkyisivät myös yhtä lailla Kanta.fi-palvelussa, josta voi käydä esimerkiksi tarkastamassa reseptinsä.

Kun kerran olisi maksanut näistä palveluista, tulisi niitä varmasti hyödynnettyä enemmän.

Aloin tätä tekstiä kirjoittaessani miettiä enemmän terveydenhuollon palveluja ja miten niitä käytetään. Usein ihmiset välttelevät lääkärissä käyntiä siihen asti, kunnes on ihan pakko mennä, ja esimerkiksi hammaslääkärissä varmasti monien tulee käytyä liian harvoin. Myös erilaisten mielenterveyteen liittyvien asioiden kanssa painitaan usein yksin. Uskon, että moni meistä opiskelijoistakin on varmasti joskus miettinyt, että voisi olla ihan hyvä käydä välillä juttelemassa kouluun liittyvistä paineista ja stressistä jollekin ulkopuoliselle ihmiselle.

Siispä uskallan väittää, että opiskelijat kävisivät useammin ainakin hammastarkastuksissa sekä käyttäisivät mielenterveyspalveluja enemmän, jos jokaisesta käyntikerrasta ei tulisi erillistä maksua. Kun kerran olisi maksanut näistä palveluista, tulisi niitä varmasti hyödynnettyä enemmän.