Fanny Toivio 27.3.2018 4 min

6 vinkkiä sopuisaan soluasumiseen

”Entä jos sun kämppikset ei siivoa ja vaan bilettää kaikki yöt?” Näin ystäväni pelottelivat minua, kun kerroin heille muuttavani soluasuntoon kahden tuntemattoman tytön kanssa. Onnekseni olen säästynyt melkein kaikilta kauhuskenaarioilta.

Meitä asuu tosiaan opiskelijoille tarkoitetussa soluasunnossa kolme tyttöä, joiden kanssa ollaan vietetty yhteiseloa tammikuun alusta saakka. Vielä uskallan sanoa, että hyvin menee, vaikka tietysti joitain harmituksenkin aiheita on tullut vastaan.

Tällä viikolla polttavia puheenaiheita ovat olleet esimerkiksi keittiön palaneen lampun vaihto ja wc:n hajulukon puhdistus.

Pääsääntöisesti kotona saa olla rauhassa, sillä jokaisella on niin paljon kaikkia omia menoja, että olemme harvoin kaikki samaan aikaan kotona. Kotona jutellaan lähinnä iltaisin keittiössä päivän tapahtumista ja mieltä painavista asioista. Usein pohdimme myös asuntoon liittyviä asioita: tällä viikolla polttavia puheenaiheita ovat olleet esimerkiksi keittiön palaneen lampun vaihto ja wc:n hajulukon puhdistus.

Itselle suurimmat huolenaiheet soluun muuttaessa liittyivät siivoukseen. Olen aika siisti ihminen, vaikkei pieni sotku yleensä haittaa. Pidän kuitenkin siitä, että kotonani on siistiä eikä esimerkiksi likaisia astioita pyöri keittiössä viikkotolkulla. Olen kuullut näistä aiheista paljon kauhutarinoita, mutta ilokseni olen huomannut meidän olevan kämppisten kanssa suht samalla aaltopituudella siivousasioista!

Olisi kamalaa asua jonkun kanssa, joka esimerkiksi juhlisi kaikki viikonloput ja pitäisi vielä jatkojakin baari-iltojen päätteeksi!

Toinen pelko minulla oli sen suhteen, saako kotona olla rauhassa. Normaali puheääni ja esimerkiksi television äänet tai musiikki eivät häiritse minua yhtään, mutta olisi kamalaa asua jonkun kanssa, joka esimerkiksi juhlisi kaikki viikonloput ja pitäisi vielä jatkojakin baari-iltojen päätteeksi! Minulla on varmaankin käynyt hyvä tuuri kämppisten kanssa, sillä tästäkään asiasta ei meidän kotona ole ollut mitään ongelmaa.

Noh mitkäs asiat sitten ovat häirinneet minua soluasumisessa? Sellaiset arkiset jutut, kuten jos kämppis on pitkään suihkussa ja itsellä olisi kauhea vessahätä tai jos pitäisi tehdä ruokaa, mutta kämppis on vallannut koko keittiön (se ei meidän asunnossa ole mikään tilavin). Toinen kämppiksistäni jättää usein myös keittiön kaappien ovet auki, mikä kuulostaa pieneltä asialta, mutta häiritsi minua varsinkin aluksi yllättävän paljon!

Painajaisteni kauhukämppis sotkisi joka päivä eikä koskaan siivoaisi, huudattaisi musiikkia aamusta iltaan ja söisi minun ruokiani minun astioistani. Jos nykyisiä kämppiksiäni vertaa tähän kauhukämppikseen, huomaan kyllä, että olen päässyt todella helpolla.

Tietysti asuisin enemmän kuin mielelläni yksin. Varsinkin täällä pääkaupunkiseudulla säästää kuitenkin todella merkittävän summan, kun asuu kämppisten kanssa. Aina välillä selailen vuokra-asuntoja, mutta yksiöiden hinnat ovat yleensä vähintään 700 euroa kuussa, joten siihen nähden olen ihan tyytyväinen tähän noin 300 euron kuukausivuokraan!

Ainakin vielä maksan ennemmin pienempää vuokraa ja teen enemmän muita juttuja, kuin asun monta sataa euroa kalliimmassa asunnossa ja vietän kaiken vapaa-ajan töissä!

Nyt minulla jää enemmän rahaa harrastuksiin, eikä kaikkea vapaa-aikaa tarvitse viettää töissä. Nämäkin ovat tietysti mielipideasioita, mutta minulle soluasuminen on sopinut sen verran hyvin, että ainakin vielä maksan ennemmin pienempää vuokraa ja teen enemmän muita juttuja, kuin asun monta sataa euroa kalliimmassa asunnossa ja vietän kaiken vapaa-ajan töissä!

Kokosin vielä loppuun pienen muistilistan, josta voi olla hyötyä kämppisasumisessa.

  1. Siivoa omat jälkesi. Asunto pysyy paljon siistimpänä, kun kaikki korjaavat omat sotkunsa.
  2. Sopikaa yhteiset pelisäännöt. Kun asioista (esim. siivoamisesta) on sovittu, on niistä paljon helpompi pitää kiinni, eikä asiat jää ”roikkumaan”.
  3. Ei liikaa tavaraa. Soluasuntoon muuttaessa ei voi välttämättä ottaa esimerkiksi ihan koko astiastoa mukana, sillä tilaa on rajoitetusti.
  4. Kompromissien teko. Ihmisiä ja mielipiteitä on erilaisia. Ns. kultaisen keskitien löytäminen on aika avainroolissa monessa tilanteessa soluasumisessa. Et aina voi itse kontrolloida kaikkea!
  5. Kunnioitus. Ehkä tämän listan tärkein kohta! Kunnioita kämppisten omia tavaroita, ruokia, tapoja sekä henkilökohtaista tilaa.
  6. Avoimuus. Jos joku asia harmittaa tai ärsyttää, siitä kannattaa puhua avoimesti. En usko valittamisen auttavan juuri missään tilanteessa, joten asioista voi puhua aina ystävälliseen sävyyn!

Uskon, että sillä pääsee jo aika pitkälle kämppisten kanssa, kun muistaa huomioida muut asunnossa asuvat ja ymmärtää sen, ettei voi itse välttämättä päättää kaikesta. Ei tämä soluasuminen todellisuudessa ole onneksi niin kamalaa kuin aina pelotellaan!