Siirry sisältöön

Pienelläkin eläkkeellä voi elää aktiivista elämää – eläkkeen­saajan asumistuki helpottaa vuokran maksua

Eläkkeellä | 13.12.2021
Eläköitynyt yrittäjä Georgi Telsavaara kertoo elävänsä onnellista aikaa, vaikka talous onkin tiukilla. Monessa mukana oleva eläkeläinen saa voimaa harrastuksistaan, joista suurin osa ei maksa paljoa. Vuokramenoja kattaa eläkkeensaajan asumistuki.
Kuuntele artikkeli
Georgi Telsavaara.
Eläköitynyt yrittäjä Georgi saa eläkkeensaajan asumistukea vuokra-asuntoonsa.

Pienkerrostalossa Espoon Haukilahdessa on herätty jo viideltä. Siitä on tullut Georgi Telsavaaralle tapa.

”Aamulla ajatus on kirkkaimmillaan. Juon kahvia, kuuntelen radiota ja nautin varhaisesta rauhasta. Voin sitten mennä uudestaan nukkumaan, jos siltä tuntuu”, Georgi kertoo.

Georgi on ollut eläkkeellä yli kymmenen vuotta. Nykyisessä kaksiossaan hän on asunut reilun vuoden.

”Olin tosi onneton, kun jouduin muuttamaan Niittykummusta. Asuin siellä liki 30 vuotta ja viihdyin. Talo purettiin ja oli pakko lähteä. Onneksi Espoon kaupungin asumisneuvoja auttoi vuokra-asunnon etsimisessä. Sain kaiken lisäksi enemmän tilaa.”

Georgi Telsavaara keittiönpöytänsä ääressä.
Georgi herää mielellään aikaisin. ”Aamulla ajatus on kirkkaimmillaan.”

Työura yrittäjänä – konsultointityöt veivät myös ulkomaille

Valtaosan työurastaan Georgi konsultoi insinööritoimistoja. Hänen kädenjälkensä on näkynyt niin kotimaisissa kuin ulkomaisissa kohteissa.

”Espoossa olin konsultoiva projektisihteeri kulttuurikeskusta rakennettaessa. Irakiin taas suunniteltiin ja rakennettiin 80-luvulla piiloväestönsuojia erilaisiin vapaa-ajantiloihin. Mukana oli huippuammattilaisia, ja nyt amerikkalaiset ovat pommittaneet kaikki suojat maan tasalle.”

Vientiin, tuontiin ja konsultointiin erikoistunut oma yritys vei Georgia 1980-luvulla myös Baltiaan ja Venäjälle.

”Minua pidettiin rohkeana, kun uskalsin puhua mafian olemassaolosta A-Studion lähetyksessä. Riiassa ja villissä idässä Venäjällä sain palkan käteisenä, nipun dollareita. Rahojen siirto omalle tilille saattoi kestää kuukausia, kun ne kulkivat Riiasta vielä Moskovan kautta.”

Georgi muistelee hymyillen työvuosiaan Ekonossa, Energiataloudellisessa yhdistyksessä, joka oli insinöörisuunnitteluun ja konsultointiin erikoistunut yritysryhmä.

”Henkilökunnan miehiltä oli poistunut solmiopakko ja naisten ostosvapaista oli luovuttu vain hiukan ennen kuin aloitin työt. Elämä menee eteenpäin – ja hyvä niin.”

Georgi Telsavaara nojatuolissa.
Georgi on asunut nykyisessä kodissaan reilun vuoden.

Eläkkeensaajan asumistuki helpottaa vuokran maksua

Vaikka Georgi asuu keskellä hyvätuloisten Haukilahtea, hän sanoo elävänsä köyhyysrajan alapuolella ja joutuvansa tulemaan vähällä toimeen. Eläke on pieni ja laskut isoja.

Yllättäviä menojakin voi ilmaantua, kuten silmälääkärissä käynti ja uudet silmälasit. Mies kauhistelee myös lääkkeiden alkuomavastuuta, joka rasittaa kukkaroa vuoden alussa.

”Haluan pitää venäjän kielen taitoani yllä ja puhelut naapurimaahan ovat kalliita, mutta kielen puhuminen on balsamia sielulle. Onneksi voin maksaa isompia laskuja osissa. Vuokran maksua helpottaa Kelan maksama eläkkeensaajan asumistuki.”

Oikeus eläkkeensaajan asumistukeen riippuu eläkkeestä.

Eläkkeensaajan asumistukea voivat saada Suomessa asuvat pienituloiset eläkeläiset vakinaiseen vuokra- tai omistusasuntoon. Oikeus eläkkeensaajan asumistukeen riippuu eläkkeestä – pelkästään osatyökyvyttömyyseläkettä, osa-aikaeläkettä tai osittaista varhennettua vanhuuseläkettä saavat hakevat sen sijaan yleistä asumistukea.

Georgin mielestä etuuksien hakeminen ei ole koskaan ollut hankalaa. Hän on hoitanut hakuprosesseja myös Aspergerin ja Touretten oireyhtymiä sairastavan poikansa puolesta.

”On kunnia-asia hoitaa pojan asioita, ja olen tyytyväinen suomalaiseen etuusjärjestelmään. Muutoin ei pärjäisi. Olen saanut aikoinaan toimeentulotukeakin. Lehdenjakajana olin myös tiukassa tilanteessa – en silloin saanut mitään tukea, koska minulla oli yritys. Yrittäjillä on onneton sosiaaliturva.”

Lue myös: 4 asiaa, jotka vaikuttavat eläkkeensaajan asumistuen saamiseen

Lähikuva kirjasta, jota Georgi Telsavaara lukee.
Venäjän kieli ja kirkkoslaavi kuuluvat Georgin kiinnostuksen kohteisiin. Hän pistäytyy usein myös läheisessä kirjastossa.

Päivän ruokabudjetti 10 euroa – ”Ostan laputettuja tuotteita”

Georgi on laskenut, että ruokaan voi käyttää kympin päivässä. Nälkää ei joudu kärsimään, mutta mihinkään ylimääräiseen ei ole varaa. Menoja mitoitetaan sen mukaan, että rahat riittävät.

”Kahvia on aina oltava, ja muutoin ostan laputettuja tuotteita. Poika käy välillä syömässä, ja aion pitää hänestä huolta jatkossakin. Kun jouduin lähtemään edellisestä asunnostani, poika soitti Valamon luostarin igumeenille ja pyysi rukoilemaan puolestani. Ihmeitä tapahtuu: sain uuden ja isomman kodin!”

Suomessa syntynyt, mutta juuriltaan venäläinen Georgi on ortodoksi. Venäjän kielen hän oppi jo pikkupoikana etenkin babushkoiltaan, isoäideiltään. Kieleen ja ortodoksisuuteen liittyy myös Georgin rakas harrastus, kirkkoslaavi.

”Venäjän kieli on antanut niin paljon – sekä iloa että hyötyä. Lisäksi rukouskirjan hengellinen kieli, kirkkoslaavi, laventaa elämänkatsomusta. Katselen myös venäläisiä melodraamoja sekä kuuntelen konsertteja Youtubesta.”

Lukumies on tyytyväinen, että Haukilahden kirjasto sijaitsee kivenheiton päässä: hän pitää kirjastoa toisena olohuoneenaan, jossa voi lukea päivän lehdet ja käyttää nettiä tarvittaessa.

Lue myös: Miten pieni eläke riittää? Entiset pätkätyöläiset kertovat

Georgi Telsavaara kotinsa ulkopuolella.
Ulkoilu on yksi Georgin monista harrastuksista.

Keskustelua, kulttuuria ja liikuntaa – eläkkeellä ehtii moneen mukaan

Kerran viikossa Georgi osallistuu Espoon kaupungin sosiaalipalveluiden yhteiskehittämisryhmään, jossa on mukana sekä kaupunkilaisia että lasten, nuorten ja aikuisten sosiaalityöntekijöitä. Tapaamisissa keskustellaan vaihtelevien teemojen pohjalta, ja ryhmässä vierailee eri asiantuntijoita.

”Sosiaalityöntekijöiden hyvinvointia pitäisi kyllä edistää. He ovat aivan ylikuormitettuja. Itsekin olen tehnyt päihdetyötä Venäjällä, vastailin puhelimessa avuntarvitsijoille. Sosiaalityö on arvokasta ja kunnioitettavaa työtä.”

Georgi on mukana myös tarinateatterissa.

”Näyttelijät tekevät esityksiä kertomustemme pohjalta sosio- ja psykodraaman keinoin. Tarinateatteri on esiintynyt muun muassa muutamissa seminaareissa ja yhteistapaamisissa.”

Ruumiinkulttuuria Georgi harrastaa Haukilahden rantaraitilla ja Keski-Espoon uimahallissa.

”Infrasauna on ollut intohimoni jo kolme vuotta: siellä lähtevät sisältä kaikki kuonat. Lisäksi uin ja kävelen. Sääli vain, ettei menetettyä nuoruutta saa takaisin: ruumis on pääoma, joka ei kartu. Joskus vedin puolensataa leukaa ja sata punnerrusta sekä kävelin käsillä kaksi kertaa jumppasalin päästä päähän. Olisi ihanaa aloittaa elämä uudestaan!”

Kuka voi saada eläkkeensaajan asumistukea?

  • Voit saada eläkkeensaajan asumistukea vakinaiseen vuokra- tai omistusasuntoon, jos
    • asut vakinaisesti Suomessa
    • olet pienituloinen
    • saat esimerkiksi Kelan tai työeläkelaitoksen maksamaa vanhuuseläkettä, varhennettua vanhuuseläkettä, työura- tai työkyvyttömyyseläkettä, kuntoutustukea, leskeneläkettä, Kelan maksamaa takuueläkettä tai eläketukea tai vastaavia etuuksia ulkomailta
    • asut yksin tai puolisosi kanssa tai muutkin asunnossa asuvat saavat jotain edellä mainittua eläkettä.
  • Eläkkeensaajan asumistuen määrä on 85 prosenttia huomioon otettavista asumismenoista, joista on vähennetty perusomavastuu ja tulojen mukaan määräytyvä lisäomavastuu.
  • Kela tarkistaa tuen määrän viimeistään kahden vuoden kuluttua myöntämisestä tai edellisestä tarkistamisesta. Ilmoita itse Kelaan kaikista asumiseen tai tuloihin liittyvistä muutoksista.
  • Eläkkeensaajan asumistukea voi hakea Kelan verkkoasiointipalvelussa. Voit myös postittaa tai jättää eläkkeensaajan asumistuen hakemuksen

Kelan palveluasiantuntijat auttavat verkkoasioinnissa

  • Voit käyttää Kelan palvelupisteessä asiakastietokonetta hakeaksesi eläkkeensaajan asumistukea tai muita etuuksia Kelan verkkoasiointipalvelussa. Tarvitset verkkopankkitunnukset hakeaksesi etuutta.
  • Voit kysyä verkkoasiointiin apua Kelan palveluasiantuntijata. Palveluasiantuntijat auttavat muun muassa asiointipalveluun kirjautumisessa ja liitteiden skannaamisessa.
  • Liitä eläkkeensaajan asumistuen hakemukseen selvitykset asumismenoista, omista ja puolisosi tuloista ja omaisuudesta sekä veloista ja niiden koroista.
  • Jos et pääse Kelan palvelupisteeseen, saat apua myös varaamalla ajan puhelinpalveluun tai soittamalla Eläkkeet-puhelinpalvelun numeroon 020 692 202.
  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.